Шестте лечебни звука

Шестте лечебни звука или Лиу Дзъ Люе (六字訣) е популярна Ци Гун практика, която е лесна за научаване и изпълнение. Целта е поддържане на добро здраве, чрез трансформиране на отрицателните емоции в положителни, извеждане на прекомерната топлина и стрес от вътрешните органи. Изпълнението съчетава координиране на движения на тялото с дихателни практики и специфични звуци.

Исторически бележки

Терминът Лиу Дзъ Люе (Шест лечебни звука) се появява за първи път в книга, наречена „Грижа за здравето на ума и удължаване продължителността на живота“, написана от Тао Хундзин по времето на Южна и Северна династии (420-589). Водеща фигура в даоската школа Маошан шанцин , Тао е известен със своето дълбоко познаване на традиционната китайска медицина. „Човек има само един начин за вдишване, но шест за издишване“, пише той в книгата.

Джоу Пуан от династия Сун (960 – 1279) е с основен принос за теорията, практиката и предаването на упражняването чрез трактата си „Върховен метод за опазване на здравето – шест глави за дихателни упражнения.“

До династията Мин (1386 – 1644) липсват движенията на тялото, които да придружават изпълнението на Шестте лечебни звука. Ху Уенхуан и Гао Лиан пишат трактати за разсейването на болести и удължаване на продължителността на живота, в които съчетават контролирано дишане с физически упражнения.

Има редица школи и Ци Гун комплекси, които включват елементи на Лечебните звуци, включително И Дзин Дзин (Промяна на мускулите и сухожилията), Ба Гуа Джан(китайско бойно изкуство), като звуците се използват като помощно средство към физически упражнения, които са различни от тези на Шестте лечебни звука.

Цел и практика 

Всички органи в тялото ни са заобиколени от специална обвивка, наречена фасция (съединителна тъкан), която има за цел да поддържа органа в оптимално състояние за неговото правилно и безпроблемно функциониране. Фасциите предпазват органите от нараняване. Те са отговорни и за отстраняване на излишната топлина от вътрешните органи към повърхността на тялото. При продължително физическо и емоционално напрежение свободният поток на енергия е блокирана, фасциите вече не работят за премахване на топлината и прегряването, те се втвърдяват и се уплътняват.

Даоските майстори са  установили, че всеки здрав орган има своя честота на трептене. Когато даден орган и неговата енергия са изведени от баланс, чрез изпълняването на Шестте лечебни звука, можем да изведем прекомерната топлина от органа и отново да го върнем в естественото му здравословно състояние. Лечебните звуци служат като камертон, който връща органа в естествената му вибрация – вибрацията на здравия орган.

Практиките са лесни и могат да се изпълняват във всяка възраст при практически всякаква телесна конструкция.

 

 

Healing sounds

 

  1. Звук на белия дроб
1 Звук: СССССССС1U

Цвят: бяло.

Сезон: есен.

Отрицателни емоции: тъга, депресия.

Положителни емоции: смелост, справедливост.

 

Асоцииран орган: дебело черво.

Елемент: метал

Сетива: нос – мирис.

Вкус: лют.

 

 

Белите дробове са доминиращи през есента. Техният елемент е металът, а принадлежащият им цвят е бялото. Отрицателните емоции са скръб и печал. Положителните емоции са смелост и справедливост.

 

  1. Звук на бъбреците
2 Звук: ЧУУУУУУУУУ2U

Цвят: син.

Сезон: зима.

Отрицателни емоции: страх.

Положителни емоции: нежност, спокойствие.

 

Асоцииран орган: пикочен мехур.

Елемент: вода.

Сетива: уши – слух.

Вкус: солен.

 

 

Зимата е сезонът на бъбреците. Техният елемент е вода и цветът им е черен или тъмно син. Негативната емоция е страх, положителната емоция е нежност.

  1. Звук на черния дроб
3 Звук: ШШШШШШШШ3U

Цвят: зелен.

Сезон: пролет.

Отрицателни емоции: гняв, ревност, завист.

Положителни емоции: доброта, щедрост, прошка

 

Асоцииран орган: жлъчен мехур

Елемент: дърво

Сетива: очи – зрение.

Вкус: кисел.

 

 

Черният дроб е с господстващо положение през пролетта. Дървото е неговият елемент и зеленото е неговият цвят. Негативната емоция е гняв. Положителната емоция е
добротата.

 

  1. Звук на сърцето
4 Звук: ХАААААААА4U

Цвят: червен.

Сезон: лято.

Отрицателни емоции: омраза, нетърпение, жестокост.

Положителни емоции: радост, безусловна любов, състрадание

 

Асоцииран орган: тънки черва

Елемент: огън

Сетива: език – реч.

Вкус: горчив.

 

 

Сърцето произвежда топлина и затова е най-активно през лятото. Неговият елемент е огънят, неговият цвят е червеният. Негативната емоция е омраза. Положителната емоция е радост.

 

  1. Звук на далака-панкреас
5 Звук: ХУУУУУУУУ (хъркащ)5U

Цвят: жълт.

Сезон: късно лято.

Отрицателни емоции: тревога, безпокойство, недоверие.

Положителни емоции: честност, откритост .

 

Асоцииран орган: стомах.

Елемент: земя.

Сетива: уста.

Вкус: сладък.

 

 

Късното лято е сезонът на далака. Неговият елемент е земя и цветът е жълт. Негативната емоция е тревога, положителната емоция е честност.

 

  1. Звук на тройния нагревател
6 Звук: ХИИИИИИИ6U

 

Тройният нагревател се отнася до три енергийни центъра на тялото. Горното ниво, което се състои от мозъка, сърцето и белите дробове, е горещо. Средната част, състояща се от черния дроб, стомаха, панкреаса и далака, е топла. Долното ниво, което съдържа бъбреците, дебелото и тънкото черва, пикочния мехур и половите органи, е студено. Звукът на тройния нагревател балансира температурата от трите нива, като сваля гореща енергия надолу дo долния център и изкачва студената енергия нагоре до горния център.

Това води до дълбок, релаксиращ сън.

 

Кликнете върху схемите, за да ги видите в пълен размер:

 Схема негативни емоции

Схема положителни емоции