казваме, че нямаме време, но истината е, че нямаме енергия, сила, жизненост. Запазването, развитието и трансформирането на жизнената сила са в основата на даоските практики. Медитацията на яйчниковото/тестисно дишане е основната практика в този процес. 

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 1
Само времето ни дели от старческата слабост

Да припомня: дзин или още „есенцията“ е силата на физическото тяло. Всеки човек се ражда с определено количество дзин, което наследява от своите родители. Няма как да увеличим това количество, но има начин да го съхраним и да повишим неговото качество.

С третата част от серията статии навлизаме в същината на даоското сексуално Гун Фу (умение) и поставяме началото на същинската вътрешна алхимия. Под „алхимия“ тук се има предвид възстановяването на жизнената енергия до нивото ѝ в момента на раждането ни.

В предходната част оприличих сексуалната енергия на сурово гориво, а жизнената енергия на рафинираното от нея гориво, готово за използване от тялото и съзнанието, за да извършваме всяка позната ни дейност от нашето всекидневие. Ако изразходваме сексуалната енергия, в един момент няма да имаме запас от суровина, която тялото да превръщам в жизнена енергия. Храната играе съществена роля в поддържането на тялото, но тя не може да възстанови дзин, която охлажда „огъня“ в тялото, получен в следствие на метаболитните процеси. Повече по темата в тази статия.

Изчерпването на дзин означава, че идва краят на физическото ни тяло.

Намаляването на количеството на дзин, с което разполагаме, означава изтощаване и разболяване на тялото! 

Яйчниковото/тестнисното дишане е практиката, чрез която се учим да връщаме обратно в тялото енергията отишла в сперматозоидите и яйцеклетките, за да не бъде пропиляна.

Това трябва много добре да се осъзнае, защото масово хората не си дават сметка каква е причината за доброто здраве и какъв е пътят към болестта и страданието! На следващо място липсват знания и умения как да се работи с дзин, така че тя да бъде съхранена и преобразувана в жизнена енергия, за да ни донесе здраве и дълголетие.

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 2
Духовен секс?

Фантазиите за „пълноценен, страстен, изпепеляващ, духовен секс“ си остават само фантазии на хора, изпълнени с романтични представи и незадоволени нужди. Целта на практиката не е разпалване на допълнителни страсти, от които следва единствено страдание, а подход към балансиране на сексуалната енергия. Разбира се, че удоволствието има своето място, но на него се гледа като част от цялата картина по облагородяване на човешката ни природа, а не като основна цел.
Сексът си е секс. Може да бъде използван за определени практики, но това не го превръща в нещо друго.
Ако някой ви говори за „духовен секс“, то той или търси вашите пари, или иска секс от вас, защото не може да си го набави по общоприетия начин. Няма такова нещо като „духовен секс“! Това е евтин трик ;).

 

Може да се досетите, че тук важността на практиката е обратнопропорционална на броят на хората, които я изучават и прилагат. На този етап ентусиазмът спада, защото повечето хора са си представяли някакви чудотворни, магическо-духовни ритуали, които, без никакви усилия от тяхна страна, ще ги превърнат в богове на секса и оргазмите.

Затова или се отказват, или се връщат към маловажни неща като: аромати, афродизиаци, разни уреди (като нефритеното яйце, което малцина жени знаят как да ползват и действително практикуват редовно с него!); „масажи“ и „сексуални ритуали“, безразборен секс… Всичко това временно  разпалва фантазията и сексуалното им желание, но в дългосрочен план ги изтощава още повече.

Изпълнението на ритуали, масажи, ползването на аромати, са абсолютно безсмислени начинания, ако липсва същината. А тя е в умението да се съхранява и трансформира сексуалната енергия в жизнена. Без да се усвои умението за съхранение и трансформиране на дзин в ци, всичко, което следва е безполезна загуба на време и усилия!

Ще бъда честен с вас за 2 неща: 1) Ако не сте склонни да отделяте време за практика всеки ден, по-добре се откажете!
2) Мислете и бъдете активни в своето търсене на знания, умения, в своята практика. Не следвайте сляпо! Няма учител който да свърши работата вместо вас!

Реалността е доста тъжна: мнозина, които се увличат по „духовни сексуални практики“, накрая остават само и единствено със секс, който така или иначе всеки може да прави. Изтощени, но пълни с много кухи теории, които никога не са изпитвали на практика. 

Намирането на компетентен учител, при който няма разлика между думи, действия и умения е много, много трудно! Ученикът не е пасивен участник в процеса на учене! Мислете, а не следвайте сляпо!

От фантазиите към реалността – същинска практика

Дао за двата пола
Този знак показва, че описанието, което следва, е и за двата пола.

Какво представляват яйчниковото/ тестисно дишане? Това е метод за извличане на студената (невъзбуна!) енергия от половите жлези и връщането ѝ отново в тялото. Мястото, в което тази енергия се съхранява са бъбреците.

Ако бъбреците са пълни с дзин, тогава съществуват всички предпоставки да се напълни долния дантиен. Процесът се разбира много добре, ако се оприличи на готвене. Ако в казан или котел сложим прекалено малко и некачествени продукти, то и крайният резултат ще бъде крайно незадоволителен.

Освен здравето, което касае всеки човек, в много по-голяма степен съхранението на дзин е необходимо за всеки, който иска да се занимава с духовни практики. Практикуващият може да има много големи духовни стремежи, но, ако няма нужната енергия, за да ги реализира, всичко остава само в сферата на желаното.

На следващ етап тази енергия – дзин ци – се преобразува от сексуална в жизнена, като на свой ред жизнената енергия се преобразува в духовна. Дзин (есенцията) се превръща в ци (жизнена енергия), която се превръща в шън (духовна/ментална енергия).

Методът е сходен за мъжете и жените, като се различава в частта с работата с половите жлези. При мъжете това са тестисите, които са извън тялото, докато при жените това са яйчниците, които са вътре в тялото. В предходната част на статията наблегнах над това, че женската сексуална енергия е по-гореща в невъзбудено състояние, което прави тази практика с една идея по-лесна за дамите.

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 3Мъжката сексуална енергия е малко по-студена, когато е невъзбудена и затова си има причина: тя е по-‘взривоопасна’ и трябва да е по-хладна. Мъжете трябва да работят с по-хладна енергия, която се усеща по-трудно, като в същото време тя бързо може да се превърне в гореща енергия, но там практиката е друга. Мъжете трябва да „еквилибрират“ една идея повече и да се опитат да развият своите усещания малко повече, за да могат да работят със студена сексуална енергия. 

Поради избухливия характер на мъжката сексуална енергия, мъжете изучават Метода на 3-те пръста още в началото – в случай, че се възбудят и се наложи да успокоят своята енергия, без да я губят чрез еякулация. Това важи особено за млади и енергични мъже.

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 4Жените не губят сексуална енергия по време на половия акт, затова и да се възбудят и да правят секс, за тях няма да има разход на дзин (есенция, сексуална енергия).

На свой ред дамите трябва да бъдат по-внимателни и умерени. Въпреки че точно тази практика е възможно най-безопасния метод за работа със сексуална енергия, то трябва да се внимава в следните случаи:

 • Когато жената е страстна по природа. Макар и невъзбудена, дзин ци, която се извлича от яйчниците е гореща т.е. доближава се по качества и характеристики до възбудената енергия. Овладяването на работата с гореща и невъзбудена яйчникова е много мек и ненасилствен начин една страстна дама да се научи да работи и правилно насочва своята страст, за да не се налага да я потиска.
 • В духовните среди сравнително често се срещат жени, които са пренасочили своята сексуална енергия към духовните практики, в опит да ѝ дадат насока. Липсата на конкретни методи за пряка работата със сексуалната енергия в много системи и учения, обаче, водят до своеобразно подтискане. Колкото по-страстно се хвърля една жена към дейности и практики, които нямат пряка връзка с работата със сексуалната ѝ енергия, толкова повече това е показателно за избиването на подтиснатите сексуални импулси.

В такива случаи жена, която се захваща с яйчниково дишане, трябва да е една идея по-умерена и внимателна. Лечебните звуци са чудесен клапан, който може да помогне в освобождаване на емоции и топлина, разбутани от горещата дзин ци.

Само ще спомена, че някои дами лесно се поддават на глупости свързани манипулиране чрез сексуалната енергия, изпълняване на желания, разни „магии“ за получаване на подаръци, за намиране на съпруг, за манипулация при бизнес сделки и прочие, които в последните години станаха популярни като част от т.нар. „женски семинари“. Това е път към много болка и страдание, но най-често към изгубени надежди и безценно време. Повече можете да прочетете в този материал.

За отработване на различни травми и предразсъдъци, свързани със сексуалната енергия (и не само), ще говорим в друг материал. За момента е достатъчно да сте наясно, че внимателната и всекидневна работа, с усмивка, без прекалена амбиция и страсти, ще е абсолютно достатъчна за безопасен и осезаем прогрес в практиките на вътрешната алхимия.

Три важни умения

Има три важни умения, над които искам да наблегна, преди да сглобим цялостната практика. Без тяхното разбиране и правилно практикуване като част от цялостния метод, нещата може и да се получат, но ще ви отнеме неимоверно повече време в дългосрочен план. Затова положените в началото усилия, скъсяват впоследствие пътя. Тези три умения са:

 • Събиране на трите ума в един
 • Водене на енергията надолу и нагоре в тялото, посредством метода на Вътрешната усмивка  или още намерение (умът И)
 • Извличане на сексуалната енергия от яйчниците и тестисите

Събиране на трите ума в един

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 5
Оприличаваме тялото на къща с три етажа. Трите ума съответстват на три зони на тялото, които носят три вида енергия: сексуална, емоционална и ментална.

Сама по себе си това е самостоятелна практика. Във вътрешната алхимия събирането на трите ума в един е начинът, по който започваме всяка друга практика! До момента не се е налагало да го ползвате в сексуалните практики, затова и не съм го описвал в статиите за тях. Общо взето методът, като изпълнение и описание, е горе-долу толкова дълъг, колкото и неговото име. Тази практика има за цел да успокои мислите и емоциите и да събере цялото внимание в областта на пъпа – долния дантиен.

Допълнителни аспекти на практиката можете да откриете в материалът: Центриране на трите ума: волята, която ни кара да успяваме

Изпълнение: седнали с изправен гръб 

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 6
Събирате цялото внимание в коремната област. Оставате цялото тяло да си почине от мислите и емоциите.

Вдишвате бавно и естествено. Усещането е като да сте отворили прозорец в средата на челото и енергията от вдишаният въздух изпълва главата.

При издишване насочвате надолу:

 • тежестта, умората и мислите от главата и врата
 • тежестта, умората и емоциите от гърдите и цялата горна част на торса (от вътрешните органи надолу към пъпа.)

Издишайте цялото напрежение от главата и гърдите извън тялото, като съберете цялото осъзнаване в центъра на тялото. Това е. Казано иначе: усмихнете се в центъра на тялото си.

Няколко естествени вдишвания и издишвания, като намерението е насочено надолу: от главата към централната част на тялото – дантиен, водят до успокояване на цялата нервна система и цялото тяло. Усещането е за лекота в главата и гърдите, които често са претоварени. Главата на хора, които много мислят е доста топла, а главоболието е чест спътник на всеки прекален „мислител“. 

„Високото се спуска, ниското се издига.“

-Дао Дъ Дзин

Събирането на трите ума в един, за по-кратко се използва центриране, е практика с много малко стъпки за изпълнение: вдишване и издишване. Трудността е в това, че повечето хора са свикнали несъзнателно да задържат напрежение в корема, гърдите и главата, като напрежението се насочва нагоре към главата. Резултатът са постоянно жужащите тревожни мисли и главоболието.

В повечето духовни системи стремежът е енергията да се издига нагоре. Без да се освободят главата и вътрешните органи от напрежение, умора и стрес, издигането на енергията нагоре може да е трудно, дори невъзможно. Но дори да успеете, само ще засилите неприятните мисли и емоции, които има там. Затова първо трябва да „изпразните“ главата и органите т.е. да свалите всичко надолу.

Тук ключът е напрежението да напусне тялото през стъпалата към земята, а трите ума да се обединят в центъра на тялото. За да не става интелектуално упражнение, използвайте усмивката си, за да се слее с намерението и да води ума и жизнената сила. И това не става с умуване, а с практика!

„Водене“ на енергията надолу и нагоре

В края на този материал ще сглобим метод, при който енергията обикаля тялото по задната средна част на гърба и по предната средна линия. В единият случай ще изкачваме енергията по гърба, а в другия ще я спускаме по предната част на тялото. 

Енергията не се дърпа, нито се бута!

Сега е моментът да споделя нещо много важно! Става въпрос за „воденето на енергията“. Всеки човек минава през неправилното разбиране и практика на работата с енергия! Отчасти това е така, защото сме хванати в капана на думите; отчасти, защото опитът ни от физическия свят показва, че за воденето се изискват усилия.

Всеки начинаещ се опитва да води енергия така, както би водил куче, което се запъва от време на време.

Правилното усилие не е в силата – сбръчкани чела, стегнати устни, интелектуално напрежение, за да се проумее за какво водене става дума. Подобно усилие е въпрос на амбиция и желание енергията да се подчинява на волята ни така, както би ни се подчинило животно, което водим на повод.

Даоизмът е естествен, защото няма излишно усилие. Енергията не може да се води с усилие, а с отпускане и релаксиране!!! Това, първоначално е трудно да се разбере!

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 7
Подобно на водата, ние не тикаме и не бутаме енергията да тече, а само отстраняваме пречките това да се случва естествено
Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 8
Енергийните центрове се въртят, подобно на водовъртеж или торнадо.

За да излезем от капана на думите, ще отида една стъпка по-натам: в действителност нищо не водим. Енергията е в постоянно движение: щом сме живи, тя се движи.

Това, което можем да направим е да я насочваме. Но, за да няма амбиция и неестествено, насилствено усилие, ние се намесваме само когато има нужда.

Подобно е на напоителен канал или поток: ако водата тече безпрепятствено, няма нужда да копаем или разчистваме, само можем да объркаме нещата. Намесваме се само там, където усещаме, че енергията не тече свободно.

Намесата и „воденето“ стават по възможно най-естествения, благ и лек начин – с усмивка. Усмихнете се в мястото, където усещате напрежение или стягане, усмивката ще го отпусне и енергията ще започне да тече свободно. Усмивката е действието от всекидневието, което всеки човек познава. Тя е най-близо до намерението, което пък е неразбираемо и непознато за повечето хора.

За да насочваме Ци, използваме различни енергийни центрове, места, където енергията естествено се натрупва. Казахме вече, че енергията никога не е в застой, затова тя се върти в тези енергийни центрове подобно на водовъртеж.

Насочване на енергията надолу

Изходната точка на цялата практика е пъпът, в който вече сте свалили вашето внимание, чрез събирането на трите ума в един чрез центриране. трансформиране на сексуалната енергия в жизнена

Целта на занятието е да преместим вниманието от точка А (пъп) в точка Б (пубисна кост). Щом преместим вниманието/намерението енергията ще го последва. Отново ще използваме естественият ритъм на дишането: вдишване и издишване.

Първа стъпка: Вдишвате в пъпа и издишвате надолу към пубисната кост. Повтаряте няколко пъти.
Втора стъпка: Вдишвате и издишвате само в пубисната кост, за да установите вниманието си (намерението) в новия енергиен център.

Това е! При издишане тялото естествено се отпуска, а движението на енергията надолу напомня на вода, която тече надолу по скала: естествено и без усилие.

Насочването на усмивката към пубисната кост активира енергията в този център и я кара да се върти малко по-стабилно и хармонично.

Същият е процесът по сваляне на енергията надолу по предната средна линия на тялото. Примерно от Ин тан(точката между веждите – хипофиза) към гърления център. От гърления център към сърдецнич и т.н.

Важно е да можете да насочите вниманието си към областта, в която искате енергията да се усили. Щом вниманието (усмивката, умът И) е там, енергията ще последва, а след това и кръвта ще последва.

Ум => енергия =>кръв (физическо ниво)

Насочване на енергията нагоре

Ще използвам за пример издигането на енергията от точка А (перинеум) към точка Б (кръстната кост), за да илюстрирам всяко едно преместване на намерението – енергията нагоре по средния заден меридиан: дай май или управителен канал.

Понеже работим със сексуална енергия, то нейното движение е по-дълбоко и съвпада с гръбначния мозък, където върви друг от осемте чудесни канала – мушкащ меридиан. Въпреки че се работи със студена дзин, за безопасност ще движим енергията по управителния канал, като това ще повлиява нейното движение и по мушкащия, без да работим конкретно с него.

За да е стигнал човек до яйчниково и тестисно дишане, би трябвало да е работил с микро-космическата орбита или още наречена малък небесен кръг. Това означава, че практикуващият е наясно с двата маршрута и по-големите енергийни центрове по тях, които се използват като спирки, в които да съберем, пречистим и подхраним енергията, с която работим. Но не е задължително. Затова ще кажа няколко думи за Осемте чудесни меридиана.

Енергийните центрове, канали и самата енергия е нещото, което в най-голяма степен обърква западния човек. Това е обяснимо, тъй като „енергия“ е дума, която най-често свързваме с подкарване на някой електроуред, с топлината и светлината в домовете ни. Точка. Не е част от западната медицина и култура по начин, по който да е близък до обикновения човек.

Всъщност каналите в човешкото тяло се образуват съвсем естествено, в самото начало на живота ни.

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 9
Енергийната структура на тялото (меридиани или енергийни канали) се формира още с първото делене на оплодената яйцеклетка. Единият меридиан ще стане заден и ще съвпада с гръбначния стълб, а другият ще е преден и ще минава по предната средна линия, която разделя тялото на две симетрични части.

Първите сили, които възникват по стените на допир между първото делене на зиготата, образуват двата първи канала в човешкото тяло. Тези канали са основните резервоари за енергията на тялото. Те са като скачени съдове и са израз на възникването на Ин / Ян силите в тялото. Предният канал е Ин, задният е Ян.

Именно тези два най-първи канала са единствените, които работят както с дзин, така и с хранителната енергия, която тече по 12-те меридиана, които възникват след раждането.

Рен май (зачеващия меридиан) и Ду май (управляващ меридиан) са свързани с цялата основна енергетика на тялото. Може да се каже, че тези канали са опорната мрежа, основните меридиани, които стоят в основата на енергийната структура на тялото.

 

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 10
Перинеумът е „помпата“, която подпомага движението на енергията нагоре. В случая от перинеума (Хуй Ин – събирателната точка на всички Ин енергии в долната част на тялото) към кръстната кост.

Издигането на енергията нагоре има една особеност. За разлика от спускането надолу, при което е достатъчно само да издишаме и да отпуснем тялото, за движението нагоре ще ни трябва „помпа“, която да помага да издигнем по-ефективно енергията нагоре. Тази помпа е перинеумът, за чието упражняване писах в предходната част на статията. 

Първа стъпка: Вдишваме и едновременно с вдишването перинеумът леко се стяга. Това едновременно действие е като засмукване на сок със сламка. Идеята е да изтеглите нагоре енергията от т.А (перинеума) към т.Б (кръстната кост).

Втора стъпка: Издишате в новия енергиен център, в случая това е кръстната кост.

Това е! С времето вдишването/изтеглянето или „засмукването“ на енергията нагоре, става леко и естествено, без да се налага да се правят силни контракции в перинеума.

Кръстна помпа

За да се улесни процесът, трябва да отворим цялата област. Ако практикувате в стоеж, тогава трябва коленете да са леко присвити и кръстът да е отпуснат. Ако практикувате седнали, трябва да сте седнали на ръба на стола, за да не притискате перинеума. Отпускането на кръста съвсем естествено ще заглади извивката на гръбнака. Ако сте легнали, тогава трябва да релаксирате цялото тяло.

Извличане на сексуалната енергия от яйчниците и тестисите

Имаме огромно количество енергия, заключено в половите жлези. В течение на целия ни живот единствената посока, която тази енергия познава, е от бъбреците към половите жлези, а оттам навън от тялото. Това си е чиста загуба! 

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 11
Извличане на енергията от половите жлези.

 

Това е основополагащата практика, най-важният метод, който, ако не бъде овладян, няма да има правилно изпълнение, няма да има сексуално Гун Фу.

Един от най-важните ефекти от практиката е балансирането на Ин и Ян в тялото.

Намирането на противоположния център в тялото е важно умение, защото освен всичко описано по-долу, развива и „сетивата“ за усещане и работа с енергията на партньора в практиките за двойки.

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 4Жените са Ин по своята природа и в тялото им има повече Ин (хладна) енергия. Затова те имат нужда да балансират с повече гореща енергия.

През годините съм срещал много жени, които споделят, че прегряват и нямат нужда от още топлина. Предвид че жените иззеха много мъжки роли, нормално е, че те се сдобиха с още повече напрежение и стрес от кариерата и обществения живот.

Важно е да се отбележи, че в случая горещата Ян енергия на яйчниците, по своята същност, е затоплена водна енергия или енергията на бъбреците. Силно препоръчително е, както за жените, така и за мъжете, да освободят част от прекомерната топлина във вътрешните органи, посредством Лечебните звуци.

След като се премахне стресът и напрежението от вътрешните органи, изтеглянето на гореща дзин ци (полова енергия) при яйчниковото дишане е като балсам за тялото. Усеща се като приятно затопляне в цялото тяло, емоциите са спокойни, а умът – бистър.

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 3Тестисното дишане се нарича още „студено изтегляне”. Мъжете са по-горещи, Ян, съответно имаме нужда да балансираме с хладна Ин енергия. Мъжкото тяло е поставено в постоянен режим на производство на сперма, което води до прегряване. Това прегряване отслабва вътрешните органи и в комбинация с по-честата загуба на дзин, в сравнение с жените, то често мъжете умират по-рано от жените.

Работата с невъзбудена дзин ци значително улеснява научаването на метода за извличане на сексуална енергия от половите жлези и течности, и връщането на тази енергия в тялото. 

Цялостната практика

Тестистното/яйчниково дишане може да бъде изпълнявана в право, седнало или легнало положение на тялото. Докато разучавате практиката е най-добре е да практикувате седнали. Ако ситуацията при вас не позволява седнала поза, останалите две също са подходящи. В последствие позата няма да има значение.

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 4Яйчниково дишане

 1. Седнете с изправен гръб на края на някой стол със стъпала върху пода. Раменете са леко закръглени, а гръдният кош е релаксиран. Коленете са на ширината на раменете. Езикът е вдигнат и допрян до небцето. Разтрийте ръцете една в друга, докато се загреят силно.
 2. Определете местоположението на двореца на яйчниците, като допрете върховете на
  Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 15
  Определяне на мястото на „двореца на яйчниците“

  палците точна над пъпа и образувате триъгълник чрез допирането на върховете на
  показалците. Точката, в която се срещат върховете на показалците, е дворецът на яйчниците. Тази област съвпада с утробата.

 3. Без да местите триъгълника от мястото му, леко отпуснете останалите три пръста
  върху тялото. Яйчниците ви се намират под тези пръсти.
 4. Концентрирайте се върху яйчниците. Масажирайте леко и приятно областта над яйчниците, докато усетите, че започват да се затоплят.
 5. Използвайте вътрешната усмивка (ума И), за да изтеглите топлата дзин от
  Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 16
  Извличане на „нектара“ от яйчниците

  яйчниците към двореца на яйчниците. Първоначално може да не усетите топлина, а някакво друго усещане. С практиката ще усетите топлината на яйчниковата енергия.

 6. Щом усетите топлината в яйниците, усмихнете се в тях още веднъж. Оставете усмивката да ги „отвори“ подобно на цветна пъпка под слънчевите лъчи. Оставете процесът да продължава от само себе си, естествено.
 7. Вдишайте от яйчниците към утробата (яичниковия дворец). Вдишването е леко, като засмукване на нектар по сламка.
 8. Едновременно с това вдишайте бавно и естественом като използвате ума И за едно много нежно затваряне на срамните устни на влагалището, като листенцата на роза, за да помогнете за изтеглянето на есенцията към двореца на яйчниците
 9. Внимателно стиснете и изтеглете перинеума нагоре. Използвайте ума, за да „водите“ топлата сексуална енергия от двореца на яйчниците по към перинеума.
 10. Продължавайте да се усмихвате в перинеума. Това действа като „запушване“ предпазване, което не позволява дзин ци да изтече отдолу.
 11. Спрете за момент, задръжте дишането и усетете потока енергия от двореца на яйчниците към вагината, клитора и перинеума.
 12. Изтеглете нагоре мускула между задната част на ануса и опашната кост и дзин ци ще бъде изтеглена към опашната кост и ще премине през нея. От полза може да се окаже лекото изтегляне на очните мускули навътре, за да се контролира сексуалната енергия.
 13. Задействайте кръстната помпа чрез изтегляне на основата на кръстната кост навътре към тялото и изравняване и избутване навън от тялото на Мин Мън. Задействайте черепната помпа чрез прибиране на брадичка навътре. съвсем естествено и леко издължете пространството между всеки прешлените на гръбнака. Това ще доведе до издигане на дзин ци в кръстната кост.
 14. Използвайте ума И, за да задържите дзин ци в кръстната кост като пръст, поставен Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 17върху горния отвор на „сребърната сламка“. Вдишването, стягането на перинеума,  изправянето/изтеглянето на гръбначния стълб нагоре и насочването на енергията с очи, води до усещането за засмукване на енергията като по сламка.
 15. Издишайте и отпуснете кръстната и черепната помпа, докато задържате дзин ци вкръстната кост с помощта на ума И (вътрешната усмивка).
 16. Продължете да изтегляте дзин ци нагоре по гърба в „сребърната сламка“ към Ци Цун (точката Т-11 =единайсти гръден прешлен), намираща се точно срещу слънчевия сплит.
 17. Използвайте своя ум И, за да задържите дзин ци в Ци Цун, и изтеглете по-голямо количество сексуална енергия от яйчниците.
 18. Стегнете отново перинеума, изтеглете енергия от яйчниците, издигнете я до  точката Ци Цун и нагоре към Нефритената възглавница (Ю Чън) в основата на черепа. Това е и основното местоположение на черепната помпа.
 19. Задържайки сексуалната енергия в Нефритената възглавница, върнете своята концентрация към яйчниците и двореца на яйчниците и повторете процеса, изтегляйки топла ян дзин ци по целия път нагоре до върха на мозъка,
  точката на короната или Бай Хуй. Точното местоположение на тази точка се определя,като си представите една линия, минаваща по горната страна на главата и свързваща най-високите точки на ушите. Тази линия се пресича от друга линия, която върви от върха на носа право назад по горната страна на черепа. Точката на
  короната е по средата на черепа.
 20. Направете 9 цялостни изтегляния от яйчниците до върха на главата. По този начин енергията ще мине по протежение на цялата „сламка“ и ще я подхрани и обнови.
 21. Завъртете спираловидно дзин ци в главата. Използвайте своя ум И, за да направите 36 хоризонтални завъртания вътре в мозъка, обратно на часовниковата стрелка (от предната страна наляво и назад и след това по дясната страна обратно до предната страна). Обърнете посоката и направете 24 обиколки по посока на часовниковата стрелка.Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 18
 22. Вдигнете върха на езика и го допрете до небцето. Открийте най-удобното място за
  своя език. Позволете на сексуалната енергия да тече от мозъка надолу, от точката на третото око през повдигнатия до небцето език, надолу по гърлото към точката на сърцето в центърана гръдната кост.
 23. Спрете в точката на сърцето и почувствайте разширяването и превръщането на
  сексуалната енергия в една усмихната, любяща енергия. Това чувство се разпространява в целия гръден кош и влиза в гърдите ви.
 24. Преглътнете и насочете любящата дзин ци надолу към Дантиен, разположен под и
  малко зад пъпа.
 25. Завършете заниманието като масажирате областта около пъпа с длани, поставени една над друга. 36 пъти обратно на часовниковата стрелка и 24 пъти по нея.Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 19

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 3Тестисно дишане

 1. Седнете с изправен гръб на края на някой стол със стъпала, поставени върху пода. Раменете ви са леко закръглени, а гърдите са отпуснати. Коленете са поставени на
  ширината на раменете. Ръцете са върху коленете с длани, обърнати надолу.
 2.  Тестисите трябва да висят свободно и безпрепятствено от ръба на стола. За предпочитане е да сте с широки боксерки, а може и без бельо. Избягвайте стегнатото бельо, клинове или тесни тренировъчни екипи.
 3. Насочете вниманието си върху тестисите.
 4. Дишайте спокойно и допрете върха на езика в небцето. Когато изпълнявате това
  упражнение, трябва да сте релаксиран.
 5. Вдишайте бавно и без да използвате никаква мускулна сила (или ако използвате, тя да е съвсем-съвсем слаба), се опитайте да изтеглите нагоре двата тестиса. Можете леко да издърпате навътре очите, но не използвайте мускулите перинеума или ануса, за да вдигнете тестисите.
 6. За да присърпате тестисите, използвайте ума и дишането. Представете си, че дишате спокойно надолу в тестисите, пълнейки ги с ци и карайки ги да се вдигнат, когато ги теглите нагоре с помощта на вдишването и своя ум И. Много е вероятно в началото да нямате никакви усещания. Не се отдавайте на объркването, а продължете с практиката. След време тестисите ви ще реагират естествено и сами ще се прибират към тялото, още с мисълта за практиката. Усещането е като от лека гъделичкаща възбуда и раздвижване на енергията в тестисите.
 7. Насочете ума към перинеума. Представете си, че там има една сребърна сламка,
  простираща се от тестисите нагоре до перинеума.
 8. Останете концентриран в перинеума и вдишайте есенцията,  студената енергия (силата) от тестисите, подобно на засмукване през сламка нагоре до перинеума. Вдишайте и изтеглете дзин ци към перинеума.
 9.  Когато издишвате, оставате вниманието в перинеума, за да задържите сексуалната
  енергия там. Усмихнете се в перинеума и усетете как той е стабилно затворен, без да има някакво силово стягане, изпълнен е със сила, която идва от тестисите.
 10. Вдишайте и насочете дзин ци в „сребърната сламка“ към опашната кост, като най-напред изтеглите задната част на перинеума и предната част на ануса, а след това задната част на ануса.
 11. Използвайте перинеума като помпа. Изтеглете мускула между задната част на ануса и опашната кост и дзин ци ще бъде изтеглена нагоре към опашната кост и ще мине през нея.
 12. Използвайте ума И, за да насочете дзин ци през „сребърната сламка“ в цепнатината на кръстната кост. Може би ще ви е по-лесно, ако леко изтеглите навътре очните мускули, за да контролирате сексуалната енергия.
 13. Задействайте кръстната помпа чрез изтегляне на основата на кръстната кост навътре към тялото и изравняване и избутване на Мин Мън навън от тялото. Задействайте черепната помпа, прибирайки брадичката навътре. Това ще доведе до издигането на дзин ци в кръстната кост.
 14. Използвайте ума И, за да задържите дзин ци в кръстната кост, също като пръст, поставен върху горния крайна сламката.
 15. Продължете да изтегляте дзин ци нагоре по гърба в „сребърната сламка“ към Ци Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 21Цун (точката Т-11), намираща се точно срещу слънчевия сплит.
  7. Използвайте своя ум И, за да задържите дзин ци в Ци Цун, и изтеглете по-голямо количество сексуална енергия от тестисите, като едновременно вдишвате и стягате перинеума. Това служи като помпа и изтласква енергията нагоре. Не забравяйте: не помпете прекалено силно! Работата с енергията изисква майсторлък, а не груба сила!
 16. Насочете отново вниманието си към тестисите. Вдишайте и внимателно издърпайте нагоре тестисите, като едновременно с това леко стегнете перинеума, предната страна на ануса, задната страна на ануса и мускула между задната страна на ануса и опашната кост и насочете енергията в „сребърната сламка“ и през перинеума.
 17. Водете дзин ци през цепнатината на кръстната кост и задействайте кръстната и черепната помпа, когато сексуалната енергия се издига край кръстната кост и точката Ци Цун, нагоре по гърба, нагоре по врата до Нефритената възглавница (Ю Чън) в основата на черепа. Това е и главното място на черепната помпа.
 18. Задържайки сексуалната енергия в Нефритената възглавница, върнете своята концентрация в тестисите и повторете процеса на изтегляне на хладна ин дзин ци по целия път нагоре до върха на мозъка, точката на короната или Бай Хуй. Правилното местоположение на тази точка се определя, като си представите една линия, която минава по горната част на главата и свързва най-горните точки на двете уши. Тази линия се пресича от друга линия, простираща се от право назад по горната повърхност на главата от върха на носа. Точката на короната се намира горе-долу в средата на черепа.
 19. Завъртете дзин ци по спирала в главата. Използвайте ума И, за да направите 36
  хоризонтални кръга вътре в мозъка, по посока на часовниковата стрелка (от предната страна надясно и назад и след това по лявата страна обратно до предната страна). Сменете посоката и направете 24 обиколки в посока, обратна на часовниковата стрелка.Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 22
 20. Вдигнете върха на езика и го допрете до небцето. Открийте най-удобното място за
  своя език. Позволете на сексуалната енергия да тече от мозъка надолу, от точката на третото око през повдигнатия до небцето език, надолу по гърлото към точката на сърцето в центърана гръдната кост.
 21. Спрете в точката на сърцето и почувствайте разширяването и превръщането на
  сексуалната енергия в една усмихната, любяща енергия, която отваря сърдечния център. Това чувство се разпространява в целия гръден кош. Мъжете биват учени да не проявяват своите чувства, поради което често сърдечния център е затворен.
 22. Преглътнете и насочете любящата дзин ци надолу към Дантиен, разположен под и
  малко зад пъпа.
 23. Завършете заниманието като масажирате областта около пъпа с длани, поставени една над друга. 36 пъти по часовниковата стрелка и 24 обратно на нея.

Даоски методи за превръщане на сексуалната енергия в жизнена, част 3 23