„Каква е разликата между това мъже да говорят за секс помежду си от това жени да споделят за секс с приятелки? Мъжете се хвалят и преувеличават, докато жените говорят истината. „

През тия няколко години, през които се опитвам да споделям даоските практики с всеки, който проявява интерес, развенчах за себе си един мит. В началото смятах, че поради своята практичност, полза и най-вече повишаване на удоволствието и възможностите при секс, даоските сексуални практики ще бъдат център на интереса на практикуващите. Дори се притеснявах, че тези практики ще изместят фокуса на цялата система и ще я превърнат в съзнанието на хората в сексуална система, подобно на Тантра (при която сексуалните практики са около 5% от цялата система, но е превратно разбрана на Запад).

Да, ама не.

За добро или не, към момента тези практики предизвикват плах интерес. Плах, но само от страна на мъжете. Женските даоски практики биват споделяне, обсъждани и заучавани с онази женска практичност, която е така характерна за нежните ни половинки.

Първоначално, лично за мен, фактът, че мъжете са толкова плахи, беше изненадващ. Не защото съм по-смел и по-голям куражлия, а защото не си давах сметка, че заучих практиките по време на пубертета, когато бях по младежки изпълнен с романтични представи, липса на предразсъдъци и опит, които да ми пречат. И това далеч не са всички причини, които са в основата на нежеланието на мъжете да се учат в областта на секса, независимо дали става въпрос за даоски сексуални практики или за бледото ни европейско сексуално възпитание.

Да обобщя причините, които смятам, че са в основата на това мъжко табу по отношение на секса:

1. Инстинкти. О, да! Те са в основата на нещата. Ние сме бозайници, които живеят в групи, и в нас е залегнала йерархичната групова структура. Казано на човешки език, ние мъжете си „мерим пишките“, защото в нас е заложено да се борим помежду си за мястото на алфа-самеца. По-голям ранг в групата, от еволюционна гледна точка, означава повече жени, сред които мъжът може да разпръсне своите гени и по този начин да продължи вида. (тук няма морал, защото инстинктите действат на съвсем основно ниво, до което разумът няма достъп). Само намекът, че мъжът трябва да учи в областта на секса, веднага го поставя в неговите очи в неизгодна позиция и той си лепва клеймото „Лош любовник“. А коя жена иска такъв? Затова: „Никакво учене, никакви нови трикове!“.

Логиката, ако въобще има такава, не е лишена от смисъл, но в същото време ни прави лоша услуга.

2. Удоволствието от секса. Мъжете го получават веднага, още с първия полов акт. Или с втория, ако са били прекалено притеснени първоначално. 😛 Природата ни задейства по този начин, за да гарантира, че мъжкият индивид ще изиграе своята роля в процеса на възпроизвеждане, впрегнат в него от удоволствието, което той носи. Колко мъже биха правили секс, ако не изпитваха удоволствие от него? 😉

Поради тази причина ние нямаме мотивация да се учим. В началото, ако попаднем на по-опитна партньорка, можем и да се постараем да чуем нейните съвети. Защото сме неуверени и несигурни. А някои въобще и не „вдяват“. Да си кажем честно, повече мъже са посредствени любовници и поради това темата ги прави изключително докачливи и обидчиви. А това кара партньорките им да симулират оргазъм, за да крепят крехкото равновесие на мъжкото им самочувствие. (Само ще вметна, че въпросът с РАЗМЕРЪТ на пениса измества простия факт, че умението е по-важно. До сега не съм видял някой да стане по-добър шофьор, само защото сяда в по-голям автомобил, но… )

3. Предразсъдъци. И така, имаме един мъж, който не желае да учи нищо ново, свързано със секса, освен ако не е притиснат от форсмажорни обстоятелства. Отново казано на човешки – има проблем „там долу“. Е, то проблемът никога не е само на едно място и се оказва, че много рядко проблемите „там долу“ са чисто физиологични. В повечето случаи започват „тук горе“ или казано направо – в главата. Предразсъдъците, омешани със сексуалните ни навици, затвърждават цялата картинка.

И тук, за финал, отново ще кажа нещо като лоша новина: Мъжете не притежават еднаква сексуална сила и мъжка мощ. Факт! Причините ще ги пропусна, за да оставя фокуса на темата за ученето и практиките, чрез които можем да решим този и казаните по-горе проблеми.

А това започва от простия факт, че времената и модалността на епохата, в която живеем се променят. Мъжката роля също се променя. При това с такава бърза скорост, че само в рамките на един живот можем да се окажем тотално неадекватни, ако следваме ролята, която сме заучили в детството си.

Ще се върна на факта, че жените споделят. Да, ние мъжете често се подиграваме на тази им „особеност“. Но когато средата се променя прекалено бързо, предимство има този, който разполага с повече информация. Факт! Споделянето при жените не е само клюкарска наклонност, за каквато социално я възприемаме. То е част от инстинкта за оцеляване.

Парадоксално е, но мъжете, които са формулирали всякакви стратегии за учене, изостават по този показател. Убеден съм, че е време да разчупим тази своя закостенялост и да започнем да се учим непредубедено или да споделяме, по женски, ако не се притеснявате от този начин на изказване. Да, трудно е човек да преодолее пОвика на инстинктите си, но ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че това, което ни пречи, не са самите инстинкти, а пластът, който егото ни е сложило върху тях.

Да се върнем на факта, че мъжете имаме различни възможности за секс. ОК, това е нещо, което не избираме и ще ни се наложи да се примирим. Ако случаят беше такъв, тогава можеше и да го преглътнем. Изхабяването на половата ни сила, обаче пряко влияе на нашето здраве и продължителност на живота. Кой иска да живее болен, импотентен, с простата, която се „обажда“ и на всичко отгоре да си иде без време?

Даоските практики за мъже подобряват всеки един от тези показатели:

– поради факта, че не хабим сексуална енергия при половия акт, издържливостта ни се подобрява многократно. На практика можем да правим секс, не докато тялото откаже, а доколкото удоволствие можем да поемем и да ни засити.

– удоволствието от секса става по-голямо. Мъжкият оргазъм става по-продължителен, по-интензивен, разпространява се из цялото тяло.

– правилната практика решава проблемите с простата, импотентността, ставаме по-устойчиви на заболявания, а ако се разболеем, то оздравяваме по-бързо.

Не искам да изкарам практиките „пенкилер“. Ако един мъж е привлекателен и страстен любовник, то той си е такъв по природа. Практиките няма да ни превърнат всички в супермени. Няма да направят хуморът ни по-добър, нито поведението ни уверено и привлекателно за жените. Съжалявам, но това е реалността. Ще си останем същите хора, но ще имаме една идея повече право избор и на шанс. Ще имаме повече енергия.

В заключение ще кажа, че балансирането на половата енергия може да е предпоставка за повече хармония и разбирателство не само по отношение на нас самите, но и в обществото. Западната психология отдавна е показала, как  сексуалната неудовлетвореност влияе негативно на останалата част от живота ни. Ред е на източните практики да ни дадат средства за нейното преодоляване. А това може да стане само ако се вгледаме искрено и непредубедено и си дадем шанс да научим нещо ново.