На 01.06.2011 се появи daobg.info с идеята да бъде форум, в който да обсъждаме предимно даоски практики. След време забелязах, че основно аз снасям информация във форума, който позамря след първоначалния ентусиазъм. Ако само един човек е източник на информация, това означава блог. Дълго време блогът мъждука с бледи опити за организиране на разни събития, семинари практики. Отразяваше хилавата основа на моят неизчерпаем ентусиазъм и, главно, наивност. Тласък му даде метаморфозата ми в инструктор, като се превърна в място за описание на практиките от системата на Майстор Мантак Чиа. Когато, през последните две години този период започна да се изчерпва, забелязах, че съм натрупал внушителното количество от над 40 чернови и съвсем малко публикувани неща. 2017 беше период на преход, през който исках да си избистря нещата. На няколко пъти ми идеше да захвърля всичко и да закрия блога. В крайна сметка реших да продължа, защото постоянството и дисциплината, за които толкова съм писал тук, трябва да бъдат претворени в дела, в противен случай са си просто красиви, но мъртви думи. Но най-вече, все още обичам да пиша и да споделям.

Време е за следващата стъпка!

Заедно със завръщането на желанието ми да пиша и да споделям, се оформи една по-голяма идея. Да се опитам да превърна този блог в нещо повече от описание на практики или пък споделяне на личен опит. Иска ми се да въведа още няколко теми, които живо ме вълнуват – развитието на технологиите, науката и как това влияе на човешкия живот. Скоростта на живот, която постоянно се вдига, взаимоотношенията между хората, дори дигиталният маркетинг, който преоткрих през тази година. Ще публикувам материали и за китайските бойни изкуства, основно с фокус към Тай Чи Чуан, към което се завърнах преди 2 години.

Мултимедия и интерактивност

Ще се опитам да вкарам интересни неща, които да дадат повече изява на Теб, читателю на този блог. Да се чуе твоя глас, за да има повече общуване.

Фокусът остава в даоската вътрешна алхимия

Житейската ми философия е изградена около даоските принципи и това няма да се промени, надявам се, а само ще се разширява. С времето видях, че да се застава зад името един или друг човек и да се развява неговото име като знаме на всезнанието, не води до добри резултати. Ще се опитам и да не изпадам в духовна всеядност и духовен туризъм. Надявам се да ми помогнете за това!

Благодаря Ви, че сме заедно!

С този пост давам началото на рубриката за наука и технологии, която ще нарека със закачливото заглавие „Хай техно“. Нищо не трябва да е прекалено сериозно, нали? Ще се опитам да обръщам внимание на технологии и научни открития, които са интересни и имат потенциал да променят начина ни на живот. В миналото на човечеството няма опит, който е успял да направи човека щастлив чрез външни средства. Предизвикателствата са тук, всичко външно е само начин на употреба, който може да се използва, за да подобри живота ни или за това да ни вкара в нови и неподозирани страдания. От нас зависи! Иска ми се да вярвам, че ни очаква епоха, в която изкуствен интелект, вложен във всякакви машинарии, ще отмени човечеството от изпълнението на рутинни задачи, за да имаме повече време за вълнуващи неща. Времето е факторът, който ни ограничава. Нямаm нищо против, точно обратното, да имам още повече време за даоските практики, тай чи, ци гун, да уча нови неща, и разбира се, да имам повече време за любимите ми хора!

непоискан съвет за край

Ще си позволя да ви дам един непоискан съвет: ДЕЙСТВАЙТЕ! Една народна приказка ни учи, че „джаста-праста“ е изиграла няколко хора, докато „пиндил-кандил“, която прекалено се приготвя и се страхува да сгреши, изпуснала забавата на мегдана. Интелигентните хора са най-колебаещите се хора, най-страхуващите се да не се изложат и най-пропускащите живота. За съжаление са и най-мрънкащите, в частност и изживяващите се като духовни хора (които са си и интелигентни). ДЕЙСТВАЙТЕ!

0 0 votes
Рейтинг на статия
Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментари
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари