Преди около два месеца и половина си счупих крака. Пета метатарзална кост. Не е от най-сложните фрактури, но си е счупване, което носи със себе си гипсиране и обездвижване на крака за 30-35 дни. А това означава стягане на сухожилията и заслабване на мускулатурата на крака. Преди месец ми махнаха гипса и кракът ми беше с подут глезен и почти изчезнал прасец. Предстоеше ни пътуване до Словакия и всеки, който научеше, че трябва да шофирам след по-малко от месец, убедено и загрижено ме съветваше да не поемам подобен риск, тъй като кракът ми няма да издържи. През първата седмица, след свалянето на гипса бях готов да се съглася. Едва стъпвах на крака, сухожилията бяха много стегнати и при всяко движение изпитвах болка. Честно да си призная, опитвах и даоските практики – усмивката и костно дишане, но подобряването беше толкова бавно, че се отказах. Кракът ми изглеждаше ето така:

 

2014-07-25 12.54.53Проблемът беше, че мускулите на подбедрицата не можеха да се възстановят, заради стегнатите сухожилия. Сухожилията започнах да отпускам с Ней Гун на сухожилията и резултатите бяха обещаващи, но все още не толкова добри, за да мога да правя натоварващи упражнения, които да заздравят цялостно крака ми  да го подготвят за 2500 км шофиране…и ходене, и разглеждане на забележителности…

Тук се намесва нещо, което се нарича „упражнение на силата“ или динамично упражнение и се е ползвало за тонизиране и поддържане на мускулатурата от даосите.  Ето и изпълнението на самото упражнение, което е изключително просто за практикуване:

Релаксирайте мускулите на цялото тяло чрез разтръскване и „удряне 100 пъти на петите в земята“. Усетете къде тялото е стегнато и релаксирайте докато се отпусне. Стягането/напрежението в мускулите и редуването му с отпускане е от основна важност за ефикасността на упражнението. Заемете поза с крака отворени на ширина на раменете или малко повече.

1. Отпуснете мускулите на предмишниците на ръцете и на дланите. Стегнете дланите, след което стегнете и предмишпниците. Опитайте се да го направите по възможност изолирано, така че мускулното усилие да е съсредоточено само в зоната в която работите. Задръжте между 30 и 60 секунди мускулите в напрежение, след което ги релаксирайте. Докато изпълнявате упражнението, опитайте се да бъдете центрирани и да насочвате вниманието си към мускулните групи, с които работите, с Вътрешна усмивка. Това важи и за всички следващи части на практиката.
2. Отпуснете мишниците и раменете, след което ги стегнете между 30 и 60 секунди. След това релаксирайте.

3. Отпуснете стъпалата на краката и подбедриците, след което ги напрегнете между 30 и 60 секунди. След това релаксирайте.

4. Отпуснете бедрените и седалищните мускули, след което ги напрегнете между 30 и 60 секунди. След това релаксирайте.

5. Отпуснете мускулите на гърба, след което ги напрегнете между 30 и 60 секунди. След това релаксирайте.

6. Отпуснете мускулите на гръдния кош, гърдите и коремните мускули, след което ги напрегнете между 30 и 60 секунди. След това релаксирайте.

7. Отпуснете мускулите на врата и главата, след което ги напрегнете между 30 и 60 секунди. След това релаксирайте.

Важно: внимавайте с всяка от мускулните групи, особено с тази на врата и главата. Не напрягайте прекалено силно, за да не получите крампи или пък главоболие. Това важи особено за първите няколко изпълнения на практиката. С времето тонусът на мускулатурата се подобрява, с което се подобрява и контролът върху отделните мускули.
След известно количество практика, ще можете да правите разлика между уплътняване на мускулите около костите и за тяхното разделяне от костите и един от друг.

Image 4

 

9. След като сте напрегнали по отделно различни части на тялото, финалът е със стягане на цялото тяло между 30 и 60 секунди. След това релаксирайте.

10. Разтръскайте цялото тяло и отведете напрежението към земята. След края на практиката можете да се разходите или да си почините за 10-15 минути.

Практиката е чудесно допълнение към практиката на Желязната ризница, Костното дишане, MKO, както и като част от ежедневната програма за здраве и поддържане на тялото. Тайната на практиката, както казах, е в отпускането и напрягането на мускулите, а след това в цялостното им свързване в една динамична система накрая, когато напрягаме цялото тяло.

Не вярвам в чудеса, а в работещи и изпробвани лично от мен практики. Чрез даоските методи можем да подпомогнем естествените сили на тялото и процесите на възстановяване при лекуване, било то след счупване или при настинка и грип. Не изключвам нищо, което може да помогне – мехлеми, чайове, витамини и др. За мен резултатът е следният: на 25 юни ми свалиха гипса, на 12-ти август отпътувахме за Словакия. Междувременно се упражнявах ежедневно, като ползвах няколко пъти степер, за да натоваря глезена и веднъж ходихме на басейн, за да раздвижвам във вода. Всички практики, които ползвах за възстановяване на крака ми са:

  • Вътрешна усмивка – насочване на вниманието и енергията към проблемното място
  • Костно дишане – за заздравяване на костите
  • Ней Кунг на сухожилията – за раздвижване и отпускане на сухожилията
  • Упражнение на силата – за възвръщане на мускулния тонус и цялостно укрепване на крака.

Все още кракът ми се възстановява и има време докато бъде на 100%, но е факт, че само 3 седмици след свалянето на гипса, танцувах на сватба :). Не съм нито по-здрав генетично, нито съм от тоя тип хора, които рядко боледуват и раните им заздравяват бързо. Всичко се дължи на практика и на точен и работещ метод.