Последните седмици попрочетох (малко) за различните хормони и как те влияят върху нашето поведение и емоции. На пръв поглед, темата няма много общо с даоските практики, но от друга страна може да хвърли известна светлина и то от друг ъгъл, върху реакции, които са част от определени даоски практики и най-общо ни касаят като човешки същества.
За да се практикува даоска алхимия, човек трябва да разполага с хладен ум и да избягва крайните емоции – условие, което многократно се споменава в дебелите книги. Но дори и да не се занимаваме с алхимични практики, то мисля, че всеки би се заинтересувал какво определя неговото поведение и дали има начин да се избави от някои неприятни крайности, като депресия или най-малко лошо настроение и намален тонус. От друга страна, ние сме емоционални същества и емоциите са неделима част от нас, която в никакъв случай не са лошо нещо, което следва да се изкорени. Напротив, те са нещо хубаво, като са вредни само в крайните си проявления.

Преди да премина към същинската тема, искам да отбележа нещо много важно: всичко казано тук е с източници от интернет. Понеже не съм специалист ендокринолог, на поднесената информация трябва да се гледа крайно критично и да не се приема за чиста монета, особено частта, в която излагам своите мисли за връзката между хормони, реакции и даоската практика.

Вместо въведение и обяснение на различните хормони, реших да ползвам за илюстрация едно обяснение, което касае последната фаза от цикъла на сексуална възбуда при човека, който цикъл е съставен от 4 фази: възбуда, плато, оргазъм и следоргазмен цикъл. Последната фаза е свързана с т. нар. Рефрактерен период и неговото описание включва по-голяма част от интересуващите ни хормони:

Цитат:

Рефрактерен период е фазата на възстановяване (обикновено при мъжете) след оргазъм по време на който е физиологично невъзможно за индивида да имат допълнителни оргазми. Повечето мъже не са в състояние да поддържат или да се постигне ерекция през това време, и много възприемат психологическо усещане на „засищане“ и временно липсва интерес към по-нататъшно сексуална активност. Пенисът може да са свръхчувствителни и допълнителна сексуална стимулация може дори да се чувстват болезнено по време на този период.

Рефрактерния период варира в широки граници между отделните индивиди и за различните възрасти варира от минути до дни. Повишена инфузия(буквално вливане т.е. секретиране на хормона и попадането му в кръвта) на хормона окситоцин по време на еякулацията се смята за главно отговорно за рефрактерен период и количеството, с което се увеличава окситоцина, може да повлияе на дължината на съответния рефрактерен период.  Друго химическо вещество, което се счита за отговорно за този ефект е хормонът пролактинът , който потиска хормона допамин , който е отговорен за сексуална възбуда .

За разлика от повечето мъже, повечето жени не изпитват рефрактерен период веднага след оргазъм и в много случаи са в състояние на постигане на допълнителни множествени оргазми чрез по-нататъшно стимулиране. Женската сексуална реакция е по-разнообразна от тази на мъжете, като има жени, които изпитват на клиторна свръхчувствителност след оргазъм, което на практика създава рефрактерен период. Тези жени могат да са в състояние на по-нататъшното оргазми, но болката, участващи в стигнат до там прави перспективата нежелани .

Според някои проучвания, при 18-годишният мъж рефрактерния период  е от около 15 минути, докато тези на 70 години им отнеме около 20 часа; средния за всички мъже период е около половин час.  Въпреки че се среща по-рядко , някои мъжките не показват рефрактерен период или, по-правилно казано, имат рефрактерен период с продължителност по-малко от 10 секунди .  Това, обаче, не е липсата на рефрактерен период сам по себе си (способността за постигане на още един оргазъм), а по-скоро е способността да се поддържа ерекция и възобнови сексуалния акт веднага, независимо дали до оргазъм или не.

Допаминът спада към т. нар. ендорфини – медиатори, които ни карат да се чувстваме в еуфория. Допаминът предизвиква реакция, сходна на тази, която предизвикват наркотиците. Не е чудно тогава, защо влюбените хора, освен приятното чувство, изпитват и един вид „абстиненция“, когато секрецията на ендорфини спре. Добрата новина е, че ендорфини могат да се отделят не само докато сме влюбени-загубени, а и при спорт, с приема на определени храни… с някои медитативни практики. Разбира се, целта не е да се „друсаме“, а това да си остане само като приятен страничен ефект.
Супресията (подтискането) на допаминът става чрез отделянето на пролактин. Пролактинът се съдържа в майчиното мляко и засилва връзката между майката и детето. Подобен ефект има и при влюбените, когато след оргазъм, те се чувстват свързани.
Извод : Задоволителният полов живот, води до намаляване на отделянето на допамин, а от там и до липсата на „любовна мъка“ т.е. депресивни състояния. Разбира се, това не означава, че ако човек не води постоянен полов живот, ще изпадне в перманентна депресия. Много от даоските направления са за самостоятелно развитие, но там няма подтискане на сексуалния импулс, а трансформиране на сексуалната енергия.

Адреналинът(епинефрин) пък се отделя по врем на фазата на възбудата. Подготвя тялото за действие, като най-силно се усеща чрез сърдечната дейност. „Сърцето ми направо ще изхвръкне“ – доста популярно описание. Свръх секрецията на адреналин, може да доведе до обратния ефект – вцепеняване. Въздействието на адреналинът може да се контролира с равномерно и спокойно дишане и потъване в центъра т.е. концентрация в пъпа. Доброто чувство за хумор също помага. 

Стигаме до рефрактерния период. При голямото изтегляне, поради липсата на еякулация, най-вероятно се намалява отделянето на окситоцин, НО – за сметка на това, енергията, която е изтеглена и обикаля цялото тяло, трябва да се върне пак в областта на пъпа, за да се използва за нова ерекция. Като следствие, след голямото изтегляне, мъжът може да има повторен сексуален акт в рамките на няколко минути, а при по-силна възбуда (примерно с нова партньорка или по-продължително въздържание), актът може да се осъществи почти веднага.

Ето и две филмчета, които са по темата и в тях се представят интересни факти:

Хелън Фишър изучава влюбените мозъци

Хелън Фишър ни казва защо обичаме и изневеряваме

0 0 votes
Рейтинг на статия
Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментари
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари