Сещате ли се за онези йогийски упражнения с корема, на които всички ахваме и леко сбръчкваме лице, като ги гледаме? Изглеждат толкова неестествени.
10840_html_a25ea1a
Слагам  снимка на пионерът в популяризирането на Йога в България г-н Евтимов, заради уважението ми към него.

Еквивалентът в Дао се нарича празна сила и се различава от този в Йога. Има за цел да увеличи налягането на Чи в коремната област, а като страничен ефект могат да се изброят всички благоприятни от това последици: като се почне от чисто физиологичните, свързани с масаж на вътрешните органи, подобряване на перисталтиката, изкарване на газовете от червата, действието на корема като помпа, която разтоварва сърцето и още и още, и стигнем до релаксация на цялото тяло, освобождаване от стрес, подобряване на настроението, увеличаване на жизнеността.

За всички нас, които сме пробвали масажът на вътрешните органи (Чи Ней Тсанг), прилаган от обучен масажист , няма място за съмнение относно ползите от масажирането на коремната област. Тази област е доста пренебрегвана от класическия масаж, а чисто физиологично, коремът е област в която не само се натрупва много напрежение и в последствие и проблеми с вътрешните органи, но той е от най-занемарените области в нашето тяло и там най-напред се отразяват промените в нас чрез неговото затлъстяване.

Методът за самомасаж е изключително лесен. Поставете възглавничките на пръстите върху корема, отстрани на пъпа. Никога не забивайте върховете на пръстите си! Започнете внимателно и последователно да изследвате коремната стена за това къде има стягане, напрежение, дори болка. Използвайте спираловидни движения, обратни на часовниковата стрелка, за да масажирате проблемите места. По този начин се извеждат токсините от тялото. Постепенно навлизайте в дълбочина, след като успеете да отпуснете повърхностните стягания. Върху коремната стена рефлекторно са представени всички вътрешни органи. Ако успеете ефективно да отпуснете корема и да изведете напрежението от тази област, все едно ги масажирате директно. Само 10 минути на ден от този масаж има свойството буквално да ни зареди и съживи.

На следващ етап идва по-детайлно масажиране на различните области, но за това обясненията са около 500 страници. В нашите редовни седмични занимания показвам лесният метод за самомасаж на коремната област към който постепенно добавяме различните области. С Дан Тиен Чи Кунг се учим да развиваме празната сила и да създаваме Чи налягане в корема, което да увеличи енергията, с която разполагаме.

CNTII-wpurp-web