Енергията във физическото тяло протича по определени канали и в определена посока. Когато този поток е плавен, силен и постоянен, тогава ние сме в добро здраве и разположение на духа. Когато обаче потокът на енергията бъде прекъснат, тогава започваме да изпитваме различни проблеми, които в крайна сметка могат да доведат и до заболяване.

Няма да се спирам подробно на причините, които могат да бъдат най-разнообразни (най-често срещаните са стрес, застояване, неправилна стойка, травма, силни емоции и др.)

В допълнение на вътрешните практики, ние прилагаме и масажни техники, които спомагат за „отпушване“ на каналите и възстановяване на нормалния ход на енергията в тялото. Масажният метод има две съставки:

1. Механичното движение, чрез което физически въздействаме на тялото

2. Нашето намерение, чрез което подсилваме нашите усилия и практика и ги насочваме към желаният резултат. Това не е мисъл, а волята на тялото, която даосите наричат И – тя съчетава силата на съзнанието ни, очите и сърцето. Казано по-разбираемо, това не е мисъл или желание, а безупречно действие, при което изпълняваме масажа с Вътрешна усмивка. Понеже е функция на тялото, намерението/волята/ И може да се усети само с практика, а не с разсъждения.

Както повечето практики, и този самомасаж е изключително лесен за изпълнение. Методът НЕ Е лечебен(!), а общо укрепващ и с цел поддържане на добро здраве.

Ефектът от самомасажа се засилва, ако всички движения се изпълняват без прекъсване, като преливат едно в друго. Енергията в нас не спира своето движение, затова и движенията, и съзнанието, което ги направлява е добре да текат като река. По този начин „хващаме вълната“ и усилваме протичането на силата в цялото тяло. Засиленият поток спомага за възстановяване и „отпушване“ на енергийните канали. Практиката е подходяща за изпълнение след събуждане, или след къпане. Можете да я изпълнявате и по всяко време на деня, когато усетите, че тялото ви има нужда от активиране, зареждане и събуждане.

А. Започваме с едновременен масаж на пъпа и на гърдите, в областта на сърдечния център. Едната ръка масажира с кръгово движение областта около пъпа, а другата ръка сърдечната област. С това движение събуждаме и активираме нашата творческа (сексуална) енергия в пъпа и нашата жизнена енергия в сърдечния център.

image3015

Б. Смесваме двете енергии като движим дланите между двата центъра. Охлаждаме сърцето, което е огнено по своята природа и прегрява (което поражда всякакви сърдечни заболявания) и затопляме бъбреците, които са студени, водни по природа.

Image 19

В. От пъпа нагоре, по централната линия на тялото започваме да потупваме с двете длани едновременно, докато стигнем най-горната част на гръдния кош, от която започва врата. Това потупване създава вибрация и служи за отпушване и активиране на зоната, която потупваме. Като вариант на потупването при изпълнението на цялата практика, можем да използваме близко до кожата движение, което активира нашата енергия от разстояние. Потупването е ефективно за начинаещи, защото носи по-осезаем ефект.

Г. Вратът и главата не ги потупваме, а дланите минават близо до повърхността им.

Д. Щом стигнем до задната страна на врата, в неговата основа, започваме да потупваме гърба, надолу по посока кръста и седалището. Обръщаме внимание на бъбреците, които загряваме с длани и потупваме.

Image 12

Е. Минаваме надолу и потупваме краката с длани по външната и задна страна, докато стигнем стъпалата. (стъпалата ги пропускаме, защото сме застанали на тях :))

Image 14

Ж. Започваме да потупваме краката нагоре по вътрешната и предна страна. Щом стигнем до слабините ги пропускаме.

Image 5

З. Минава по средната линия на тялото, отново през пъпа и нагоре, до началото на гръдната кост.

И. Първо потупваме вътрешната страна на лявата ръка от рамото към пръстите, след това външната й страна, от пръстите към рамото. После минаваме към дясната ръка

Image 1Image 17С това масажът приключва. Оставаме за няколко секунди с ръце върху пъпа.

Гърбът е труднодостъпна част от тялото и можем да използваме различни допълнителни приспособления за целта:

2014-06-19 12.24.37Уредът е съставен от бамбукови пръчици, които създават вибрация в тялото. Използва се и в по-напреднали практики. За козметичен ефект се използва и при масаж на целулит. Метален вариант се използва при практиките за изчистване на костния мозък.

За ставите и крайниците можем да използваме торбичка със специални зърна, които попиват топлината от ставите:

2014-06-19 12.24.26

Това допълнително средство се използва и при практиките за заздравяване на сухожилията.