Тези правила са представени от д-р Ян Дзюнмин.

Правила за практикуване на Ци Гун 1

1. Не упорствайте относно планове и идеи (ю джъ уан нян):
Това е една от най-елементарните грешки, които начинаещите те допускат. Когато се заемем с ци гун, сме ентусиазирани и нетърпеливи. Но понякога не усвояваме толкова бързо, колкото ни се иска, и тогава ставаме нетърпеливи и започваме да насилваме нещата. Често изработваме график: Днес искам да затопля дан тян: Утре искам да достигна до опашната кост; А след толкова и толкова дни искам да формирам малката циркулация. Това е грешен начин на практикуване. Ци гун не прилича на някаква обикновена работа или задача, която поставяте пред себе си – ЗА ЦИ ГУН НЕ МОЖЕШ ДА ПРАВИТЕ ГРАФИК НА РАЗВИТИЕТО СИ. Това само ще спре прогреса ви. ВСЯКО НЕЩО СЕ СЛУЧВА, КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ДА СЕ СЛУЧИ. АКО ГО НАСИЛВАТЕ, ТО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ ПО ЕДИН ЕСТЕСТВЕН НАЧИН.

2. Не обръщайте внимание на различните неща (джуо и фън би):
Когато практикувате, не обръщайте внимание на различните феномени или усещания. Осъзнавайте ги, но насочвайте ума си там, където упражнението, което правите в момента, изисква това. Ако оставите ума да отиде там, където чувствате, че става нещо „интересно“, ци ще го последва и ще присъедини усилията си към естествената склонност на тялото да наруши равновесието си. Не очаквайте да се случи каквото и да е и не давайте възможност на ума да се „чуди“ на различните феномени; Нещо повече, не започвайте да оценявате и отсъждате, като например: „Дали моят дан тян днес е по-топъл от вчера?“. Не си задавайте въпроса: „Къде се намира точно сега моята ци?“ Когато умът е при ци, и също се намира там и този инертен и няма да води ци. БЪДЕТЕ НАЩРЕК ЗА ТОВА, КОЕТО СТАВА, НО НЕ НАСОЧВАЙТЕ ВНИМАНИЕТО СИ КЪМ НЕГО. Когато карате кола, не се наблюдавате как шофирате, как натискате педалите или сменяте скоростите. Ако го правите, ще излетите от шосето. Просто насочвате вниманието си натам, накъдето вървите и оставяте тялото автоматично да управлява колата. Това се нарича регулиране без регулиране.

3. Избягвайте различните мисли и останете при източниците (ца нян пан юан):
Това е проблем от регулирането на ума. Емоционалният ум е силен, а всяка идея все още е здраво свързана със своя източник. Ако не можете да откъснете идеята от източника й, умът не е регулиран и в такъв Случай не трябва да се опитвате да регулирате ци. Много често ще забелязвате, че по време на практиката, дори преминаването през ума на мисълта, че сте спрели потока от случайни мисли, поражда нови мисли. Например, когато откриете че дан тян е затоплен, умът незабавно си припомня на кое място в книгата е споменато това или как го е описал майсторът, и започвате да сравнявате своето преживяване с това. Или можете да започнете да се чудите, коя е следващата стъпка. Всички тези мисли ще нарушат вашия покой, а умът ще влезе във „владението на дявола“. След това ще е объркан, разсеян и твърде уплашен, а вие бързо ще се уморите.

4. Син не трябва да се подчинява на външните обстоятелства (син суй уай дзин):
И това е проблем от регулирането на ума (син). Когато емоционалният ум не е под контрол, всеки външен дразнител ще отдалечава ума от тялото и ще го разсейва. Трябва да бъдете така тренирани, че шумовете, миризмите, разговорите и други подобни да не нарушават вашата концентрация. Добре е да осъзнавате какво става около вас, но умът трябва да остане тих, спокоен и устойчив.

5. Регулиране на сексуалната активност (жу фан шъ дзин):
Не трябва да имате сексуални контакти поне 24 часа преди и след като сте се занимавали с ци гун особено с бойния и религиозния. Тренировката за превръщането на субстанцията в ци е твърде критична част от тези практики и ако практикувате ци гун скоро след сексуален акт, значително ще увредите тялото си. Сексът изчерпва ци и спермата, в резултат на което нивото на ци в долната част на тялото е по-ниско от нормалното. Да се занимавате с ци гун при тези обстоятелства, е все едно да правите тежки физически упражнения веднага след сексуален акт. Нещо повече, когато нивото йа ци не е в нормата си, чувствата и усещанията също не са нормални. При тези обстоятелства и също може да бъде заблуден и да се наруши неговата прецизност. Ще трябва да изчакате, докато нивото на ци възстанови нормалното си равновесие, за да възобновите заниманията си с ци гун. Само тогава превръщането на субстанцията в ци ще е нормално и ефикасно.
Една от основните цели на ци гун е увеличаването на превръщането на субстанцията в ци и използването на тази ци за подхранване на тялото. След като човек изгради снабдяването с ци, осъществяването на сексуалния акт просто ще пренесе тази ци в неговия партньор. Всъщност много майстори на ци гун настояват да не се осъществява сексуален акт три дена преди и четири дена след практиката.
По време на секса жените обикновено приемат ци, докато мъжете я отдават чрез еякулацията. Жените не трябва да практикуват след сексуален акт, докато телата им успеят да асимилират приетата от мъжа ци. Съществуват редица даоски техники, чрез които мъжът не губи своята ци по време на секса, а жената може да я приема от него.

6. Не бъдете прекалено студени и прекалено топли (да уен да хан):
Температурата в стаята, където тренирате, не трябва да е нито много висока, нито много ниска. Обстановката трябва да е максимално комфортна, за да не се разсейва умът.

7. Внимавайте за Петте слабости и вътрешните увреждания (у лау ан шан):
Петте слабости са тези на петте органа: сърцето, черния дроб, белите дробове, бъбреците и далака. Когато установите, че някой от тези органи е слаб, ще трябва да продължите много внимателно със своята практика. Практиката на ци гун е вътрешна и е свързана непосредствено с тези органи. Ако не продължите бавно и внимателно, е все едно да накарате някой болен човек да пробяга десет мили. С това силата му няма да се увеличи, а точно обратното.
Поради същата причина, когато имате някакво вътрешно увреждане, вътрешното разпределение и циркулацията на ци са нарушени. Ако практикувате ци, усещанията няма да са точни и заниманията може да влошат състоянието и да попречат на естествения процес на оздравяване. Някои упражнения са създадени, за да лекуват вътрешните заболявания, но за да ги използвате правилно, трябва да сте много добре запознат със състоянието на тялото си.

8. Не стойте на вятъра, когато сте потни (дзоу хан дан фън):
Не практикувайте на ветровито място. Когато се занимавате с ци гун, се упражнявате вътрешно или вътрешно и външно. Естествено е да се потите и тъй като сте релаксирани, порите са широко отворени. Ако изложите тялото си на студен вятър, ще настинете.

9. Не носете тесни дрехи и колан (джин и шу дай):
Винаги обличайте широки дрехи по време на практиката, защото това ще ви помогне да се чувствате удобно. Оставете колана разхлабен. Коремът е ключовата област за практиката на ци гун и трябва да внимавате да не ограничавате движенията му J защото това ще попречи на вашите упражнения.
10. Не яжте много мазни и сладки храни (тау тен фаи дзан):
Трябва да регулирате навиците-си на хранене, докато се занимавате с ци гун. Мазната или сладка храна ще увеличи огнената ци разсейвайки ума, а шън ще се отдалечи от своето седалище. Трябва да поемате повече плодове и зеленчуци и да не пиете и пушите.

11. Не провисвайте краката си от леглото (ба чуан шуан джи):
В древността обичайния начин за практикуването на ци гун е бил да се седи на ръба на леглото. Тъй като повечето легла били високи, когато сядали на ръба, краката им висели над земята, без да достигат до пода. Ако това е така, цялата тежест на тялото ще оказва натиск върху долната част на бедрата и ще намали циркулацията на ци и на кръвта.

12. Не практикувайте с пълен мехур (джоу зен шиу бян):
Преди да започнете заниманията си, трябва да отидете до тоалетната. Ако изпитате нужда по време на тренировката, прекъснете я и задоволете нуждата си. В противен случай се нарушава! концентрацията ви.

13. Не се чешете, когато ви сърби (сау джуа ин чу):
Когато ви сърби поради някаква външна причина, не разсей-вайте ума си. Използвайте и, за да насочите ци обратно към неговото седалище, дан тян. Направете няколко дишания и постепенно насочете вниманието си към заобикалящата ви среда. След това можете да се почешете или да обърнете внимание на причината за сърбежа. Обаче, ако сърбежът е предизвикан от преразпределянето на ци в процеса на практиката на ци гун, останете спокойни и не насочвайте ума си натам. Просто го пренебрегнете и го оставете. След като се постигне ново равновесие, сърбежът ще се прекрати. Ако се чешете заради този сърбеж, това означава, че умът се е разсеял и освен това, че използвате ръцете си, за да се намесите в естествения процес на възстановяване на равновесието на ци.

14. Избягвайте внезапното отвличане на вниманието или сепването (цу ху джин джи):
Трябва да избягвате внезапното отвличане на вниманието или сепването. Все пак, ако това се случи, успокойте ума. На всяка цена трябва да се предпазите от загубата на настроение. Каквото станало, станало и вашето безпокойство няма да промени нищо. Това, което можете да направите, е да предотвратите повторното му случване. Най-важното от всичко, обаче е, да се научите да регулирате ума, когато сте разсеян.

15. Не изпадайте във възторг от обстоятелствата (туе джин хуан ши):
Съвсем нормално е по време на практиката да обърнете внимание на това, което става вътре във вас. Може да почувствате ци да тече много по-чисто, откогато и да било или да започнете да усещате костния мозък и тогава настроението ви е приповдигнато и сте възбудени. Хванали сте се в най-обикновен капан. Концентрацията е нарушена, а умът е раздвоен. Това е опасно и вредно. Трябва дй се научите да осъзнавате това, което става вътре във вас, без да се вълнувате и възбуждате емоционално.

16. Не носете мокри от пот дрехи (джет джуо хан и):
Най-Често това се случва при динамичните упражнения на ци гун, особено при тренировката на бойния ци гун. Когато дрехите ви се измокрят от потта, ще се чувствате неприятно и това ще се отрази върху концентрацията. Най-добре е да се преоблечете със сухи дрехи и след това да продължите.

17. Не сядайте, когато сте гладни или пълни (джи бао шандауо):
Не трябва да се занимавате с ци гун, когато сте гладни или когато стомахът ви е пълен. Когато сте гладни е много трудно да се концентрирате, а когато стомахът ви е пълен, практиката ще повлияе върху храносмилането.

18. Небесна и земна неочаквана беда (тян ди цаитуа):
Счита се, че телесната ци директно се влияе от промените във времето. Поради това не е препоръчително да се практикува ци гун, когато станат внезапни промени във външната среда, тъй като практиката ще попречи на естествената пренастройка на тялото към новите oбcтoятeлcтвa. Освен това, няма да можете да почувствате и усетите потока на ци, както го правите обикновено. Винаги трябва да се стремите да сте емоционално неутрални, когато се занимавате с ци гун, дори да стане някакво природно бедствие, като например земетресение, трябва да останете спокойни, за да може ци да остане под контрол.

19. Вслушвайте се понякога в истинските слова (джен ян оутин):
Необходимо ви е доверие, когато практикувате ци гун. Не трябва да обръщате внимание на думите на онези, които няматникакъв опит в ци гун и които не са запознати със състоянието на тялото ви. Някои хора слушат своите колеги от групата, които обясняват как са достигнали определено ниво или как са решили даден проблем и след това сляпо се опитват да им подражават. Трябва да разберете, че всеки човек притежава уникално тяло, здравето на всеки човек е различно и всеки усвоява по различен начин. Когато дойде времето да усвоите нещо ново, трябва да . разберете от какво се нуждаете. Изпълнете го с хладен и спокоен ум и винаги имайте доверие на своята практика.

20. Не се навеждайте и не заспивайте (хуен чен цин и):
Не трябва да продължавате заниманията по ци гун, когато I ви се спи. Да използвате замъглен ум, за да водите ци, е опасно, j Освен това, когато сте сънени, тялото няма да е регулирано и ще се накланя и клюма настрани, а неправилната поза на тялото може да попречи на правилната циркулация на ци. Когато сте сънени, най-добре е да направите почивка, докато възстановите духа си.

21.   Не медитирайте, когато сте изгубили настроение или когато сте прекалено превъзбудени (да ну или да ле жу дзуо):
Не трябва да медитирате, когато сте прекалено превъзбудени, защото сте ядосани или защото сте твърде радостни. Тъй като умът е разсеян, медитацията ще донесе повече вреда,  отколкото полза.

22. Не задържайте слюнката (ту таи у ду):
Съвсем нормално е да произвеждате голямо количество слюнка по време на практика. Слюнката трябва да се гълта, за да овлажнява гърлото. Не я плюйте, защото това е чиста загуба, а, освен това, нарушава концентрацията.

23. Не се съмнявайте и не мързелувайте (шън и ши дай):
Когато в началото започнете да се занимавате с ци гун, трябва да имате вяра в това, което правите и да не се съмнявате в неговата истинност или да си задавате въпроси дали то е правилно. Ако започнете да се съмнявате още в самото начало, ще станете мързеливи и ще започнете да си задавате въпроса, дали има смисъл да продължавате по-нататък. В такъв случай няма да постигнете никакви успехи и ще прекратите заниманията си.

24. Не се стремете към бърз успех (бу чъоу су сяо):
Трябва отново да ви напомня, че практиката на ци гун отнема много време и прогресът е един много бавен процес. Трябва да имате търпение, силна воля и вяра, че ще достигнете целта. Да не се тревожите и да сте естествени – това са основните правила.