Питали ли сте се: „Защо остарявам? Защо почвам да се чувствам различно сутрин? Защо се появява болка? Какво не правя правилно? Kъде греша?“

Направо на отговора: остаряваме и се разболяваме, защото разходваме жизнената си енергия!

Древните даоски майстори съветвали: “ Пази си сетива и сексуалната енергия !“

Енергията може да избяга от тялото по много начини , като например когато прекомерно говорим , преумора от работа , четене, мечти, сексуална активност… С други думи, ние изразходваме нашата енергия , когато не използваме сетивата и сексуална енергия по естествен начин . Даосите разглеждат сексуалната енергия като основна част от цялото количество енергия, с което разполагаме.

Много фактори в ежедневието ни изцеждат запасите на нашата жизнена и сексуална енергия. Когато твърде много сексуална енергия се губи чрез еякулация или с менструация , волята ни (която е свързано с бъбреците и сексуалната енергия ) и тялото започват да отслабват. Когато волята е слаба, започваме да развиваме нездравословни навици. Лошото храносмилане, критикуването на другите хора, клюките и интригите, сексуалният тормоз и мръсен език причиняват повече загуба на сексуалната енергия през устата. Фокусирайки се върху недостатъците на другите и гледане на порнография изтощава сексуалната енергия през очите и води до отслабване на черния дроб. Слушането на клюки и критика засяга ушите и бъбреците и директно източва сексуалната енергия. Негативното мислене, неприлични мисли, мечти и прекомерни сексуални фантазии водят до източване на енергията на мозъка и сексуалната енергия.

Image 1

Жизнената енергия има много изходи навън

Има 2 начина за справяне със ситуацията:

Първият ни е много добре познат: моралът. Той се опитва да ограничи всички наши лоши навици, като налага външни правила за поведение. Наложил се е по една проста причина –  не изисква лично усилие и отговорността се прехвърля и разпределя между всички. В основата си моралните правила не се различават много от естественото поведение на здравия човек. Разликата е в методите на постигане.  Моралът обаче не работи, както всеки от нас знае. Причината е, че моралът не възстановява липсващата енергия, чийто недостиг е в основата на всяко нежелано поведение.

Вторият начин са практиките, които ни учат как да съхраним и върнем енергията в жизнените центрове на тялото, така че да съхраним здравето си колкото се може по-дълго. Ако енергията ни е в баланс, ние сме здрави и тогава лошите навици ги няма, няма и нужда от морал. Но за това се изискват доста лични усилия и воля за лична промяна.

Всеки от нас може да помогне само и единствено на себе си. Но веднъж почнем ли да се променяме, това влияе на всички около нас. Личното здраве става общо здраве.