Причината, поради която тези меридиани се наричат фини е, че всъщност те не са ци меридиани, каквито са тези в акупунктурата, с изключение на функционалния и контролния меридиан, които са едновременно дзин и ци меридиани, и поради това те преобладават в практиката на вътрешното саморазвитие. Следователно, целта на първите два режима, по отношение на външното потупване и вътрешното отваряне, е да се стимулира прецизно кръвния поток по тези маршрути и области, така че да се натрупа дзин. Това, на свой ред, укрепва ци, така че тя също може да се натрупа в тези маршрути и области. Твърде често обаче, авторите насърчават погрешно своите читатели просто да визуализират циркулирането на ци по тези маршрути, което не води до никакви резултати.

За да изпита наистина циркулирането на ци по тези меридиани, човек не може да пренебрегне следните основни изисквания: увеличена кръвна циркулация за акумулирането на дзин; регулиран дихателен контрол за натрупването на ци; концентрирано намерение за събуждане на духа.

Изображенията на Осемте диаграми, свързани с осемте фини меридиана, съответстват на подреждането на Фу Си, което е представително за външните сфери и съответства на външната практика за стимулиране на тези пътища и центрове.

Контролен меридиан (Ду Мо) 1

Този меридиан започва в кухината на опашната кост и се издига по гръбначния стълб, продължава към върха на главата и завършва във венците под носа. Този меридиан съответства на небе (тян).

1Функционален меридиан (Жън Мо) 2

Този меридиан започва от кухината Завръщането на ин, издига се точно по централната линия на тялото и свършва под устната. Този меридиан съответства на земя (кун).

2

Поясен меридиан (Дай Мо)
6
Този меридиан започва и свършва в кухината Океанът на ци, обикаляйки около кръста. Меридианът съответства на огън (ли).

3

Мушкащ меридиан (Джуан Мо)5

Този меридиан започва в кухината Завръщането на ин, поема нагоре през областта на половите органи и след това се издига право нагоре, между контролния и функционал ния меридиан, завършвайки в сърцето. Този меридиан съответства на вода (кан).

 

4

Ян меридиан на ръката (Ян Вей Мо) 8

Меридианът започва от кухината Океанът на ци, движи се нагоре и после през лявата и дясната страна на гърдите, продължава по вътрешната страна на двете ръце, спуска се в Кухините на тигъра и дракона и свършва на върха на средния пръст на двете ръце. Този меридиан съответства на долина (туй).

 

5

Ин меридиан на ръката (Ин Вей Мо)4

Този меридиан се издига от кухината Вратите на живота, пресича двете страни на горния край на гърба през раменните лопатки, продължава по предната страна на ръцете и се спуска до върха на кутретата. Меридианът съответства на вятър (сун).

6

Ян меридиан на крака (Ян Дзяо Мо) 7

Меридианът започва от основата на петата на левия и десния крак, завива навън при глезените и се издига по лявата и дясната страна на тялото. Двете разклонения се срещат в кухината на Тайнствения проход, разделят се отново и преминават през лявата и дясната страна на главата, завършвайки в кухината Нефритената възглавница. Този меридиан съответства на планина (кен).

 

 

 

7

Ин меридиан на крака (Ин Дзяо Мо) 3

Този меридиан започва от извивката на двете ходила и се издига по вътрешната страна на краката. Двете разклонения се срещат в областта на кухината Завръщането на ин и продължават заедно да се издигат право нагоре по центъра на тялото, достигайки кухината на Тайнствения проход. Този меридиан съответства на гръмотевица (джън).

8

Откъс от книгата на Стюарт Олв Олсън “Учението за Ци Гун на един безсмъртен даоист”