Страхотна теза: „Няма спасение от генетиката и тези портрети на роднини го доказват“

gen2

Баща/син: Лавал, 56 г. и Винсент, 29 г. /фотограф: Улрик Колет/

И още по-страхотен въпрос: „Възможно ли е да подобрим(променим!) гените, които носим?“ Особено тия, които никак не ни харесват… Нямам предвид външния вид, а предразположенията към определени болести.

Темата ми е особено интересна, защото:
– от дете имам слаби капиляри на носа и редовни нощни кръвотечения. Имам и чупен нос.
– баща ми има проблеми с кръстта откакто го помня. Бях ученик 7-8 клас, когато за пръв път се „сецнах“;
– имам някаква невралгия на гърба, която също се проявява още от детските ми години – мускулите на гръдния кош така се стягаха, че се извивах и не можех въздух да си поема;
– баща ми, дядо ми (беше), вуйчо ми, брат ми са в различни стадии и форми на оплешивяване;
– Освен това има и други родови заболявания, които съм намерил и проследил.

Възможно ли е с даоските (и други) практики да променим своята наследственост? Вярно ли е, че наследствеността се проявява, ако водим сходен начин на живот с този на нашите родители и ако променим лошите навици, които сме наследили, можем да избегнем много от заложените в нас несъвършенства и предразположения?

Ето моя досегашен опит:
– капилярите заздравих с промиване на носа със солена вода и с дихателните практики. От много време не ми е текло кръв от носа.
– забелязах, че кръстът се влияе от две неща: обездвижване и разход на сексуална енергия. Проблеми също не съм имал от доста време.
– положението с гърба е същото – упражнения за сила и гъвкавост поддържат мускулите в изправност. Стойката на тялото също е много важна!
– доколкото съм запознат, една от основните причини за оплешивяването е в повишените нива на тестостерон, които предизвикват отделянето на вещества способстващи косопада.
При мъжките сексуални практики нивата на този хормон са доста високи, но в комбинация с Ин практиките като Дао Ин + костно дишане („измиването“ на костния мозък с Дзин) нещата се балансират. Много е важно мъжът да открие своя Ин център, за да може да балансира.

Накратко ще споделя, че при ежедневна практика, съм много склонен да се съглася, че е възможно да минимизираме или дори да избегнем нашите наследствени предразположения.

Позволих си да ви занимавам с лична информация, не за друго, а защото Дао е Път, пречупен през личния ни опит. А споделянето на опит е в основата на ученето в група и общност, каквато се опитваме да създадем в България. Детайлите са различни за всеки човек, но принципите на практиките са общи. Като видим, че практиките действат и помагат на хората около нас, които ги практикуват, това ни мотивира да пробваме или пък да бъдем по-дисциплинирани първоначално, докато усетим ползата от практиките. След това е малко по-лесно.

В даоските практики има цял раздел, който се занимава специално с промяната на наследствените ни предразположения и това е сливането на 5-те елемента. Формулата изисква подготовка и все още не съм стигнал до нея. Но от информацията, която ни даде Рентао на последния семинар, при нея се работи на много фино ниво, което спомага цялостната промяна на наследствените ни предразположения. Като тук не става въпрос само за гени, а и за наследственост под формата на съдба и на възпитание.

На пролет започваме с 5-те елемента.
Сливането на 5-те елемента е кулминацията на предхождащите практики, като работата започва още с Лечебните звуци и с Вътрешната усмивка. Много е важно човек да следва цялостна система, която да навръзва нещата по един хармоничен и изпробван начин. Видяхме, че сексуалните практики изискват костно дишане, за да се използва повишеното количество Дзин. А Вътрешната усмивка и Лечебните звуци пък носят началото на много от следващите практики и без тях, тези практики не биха могли да ни въздействат.

Ако съм ви заинтригувал, заповядайте на нашите редовни седмични практики.

 

gen13

Майка/дъщеря – Джули, 61 г. и Исабел, 32 г.  /фотограф: Улрик Колет/