Нека си го кажем направо: от огромната маса от хора, които следват някакво духовно учение или система, малцина са тия, които превръщат практиката в начин на живот. За всички останали това е нещо, което често чуват, 2 или 3 пъти на седмичните занимания, но никога не успяват да осъществят на практика. Да вземем популярният пример с цигуларя виртуоз? Колко часа на ден свири, за да бъде толкова добър? Да, всички го знаем този пример. Всеки иска да има резултати, да промени живота си, а рядко отделя повече от 2-3 часа седмично за практика. Това е като да искаш да да се научиш да свириш на цигулка, но да не се упражняваш.

С написаното по-долу искам да споделя с вас как естествено, плавно и хармонично да превърнете живота си в практика, без да се налага да „разчиствате“, за да намерите допълнително време, като, в крайна сметка, практиката става неприятно задължение и не след дълго я изоставяте. Това е предложение за метод, който да реши на пръв поглед непреодолими препятствия, да донесе допълнителна сила/енергия, която, след като вече е налична, можете да използвате за всякакви задачи, в това число и да разширите личната си практика.

Каква е причината хората толкова бързо да се отказват? Причината е много проста: липсата на сила, на енергия. Всички имаме по 24 часа на разположение, значи не е липсата на време. Как един претоварен човек, на чиито рамене лежат семейство, професионални задължения, ипотеки, заеми, несигурна работа, крепене на личния живот и още милион други проблеми, ще може да разчисти 2 часа от денонощието, за да практикува? Малцина успяват. Става дума да се поддържа постоянна ежедневна практика и тя да е начин на живот, до степен да няма разлика между двете.

Това, което споделям с хора, които идват на заниманията и семинарите е следното: да не бързат с отделянето на обособена дневна практика. А да използват ситуациите от деня, за да се практикува. Да се използват естествените събития, които така или иначе ни се случват, за да си набавим първоначално нужната ни енергия, чрез която да стигнем до всекидневна практика. За целите на обяснението, ще разделя обяснението на етапи.

Етап 1: Начало на практиката

Всеки изпитва силни отрицателни емоции и, за жалост, никой не ни учи как да се справяме с тях. Емоциите в западната култура са подчинени на разума, което означава, че са подтиснати. Това замитане на емоциите под килима на съзнанието води до създаване на изключително напрегнати и агресивни хора, независимо дали говорим за активна или пасивна агресия. Емоциите са енергия, макар за това малко да се говори и да се знае в обществото. Достатъчно е веднъж да сте виждали човек, а то всеки е виждал, който е изпаднал в неконтролируема ярост. Скоростта, с която може да разруши всичко около него е илюстрация на енергията, с която разполагат емоциите. За жалост – разрушителна енергия.

Емоциите имат и едно друго свойство – те се появяват бързо, менят се бързо, като с това генерират енергия, която постоянно имаме на разположение, при това в огромни излишества. Енергия, с която не знаем какво да правим! Началните практики в системата на Универсалното лечебно Дао са насочени именно към емоционалната енергия и нейното трансформиране от отрицателни емоции към положителни. Това са практиките на Вътрешната усмивка и Шестте лечебни звука.

Събуждане с усмивка: Много хора са толкова напрегнати, че събуждането сутрин е едно от най-мъчителните неща през деня. После рязко скачат в своето всекидневие и започват деня със огромен стрес. Вместо това, започнете деня с Вътрешна усмивка(за хора, които все още не са пробвали даоските практики, имаме запис на практиката, който може да се ползва). Отпуснете се, усмихнете се на цялото тяло. Протегнете се. Отнема само 5 минути, но това е качествено ново начало на деня. По този начин задавате правилно намерение и мотивация, които ще работят за вас през целия ден. Всяко действие извършено с вътрешна усмивка ще носи полза както на вас, така а и на хората около вас.

Метод на практика през деня: Използвайте Лечебните звуци в конкретна ситуация, без да се налага да отделяте допълнително време за тях.

Пример: някой ви ядоса и вие реагирате по характерния за вас  начин. Това, което се изисква от вас е, вместо да изразходвате огромно количество емоционална енергия, за да се успокоите, да се сетите, че разполагате с практика, чрез която да трансформирайте тази мощна отрицателна емоционална вълна в положителна енергия. Първоначално ще можете да намалите времето, през което сте ядосани, да кажем с 5 минути, после с 10 мин и т.н. Не след дълго ще можете да осъзнавате, че сте ядосани и веднага да трансформирате емоциите в положителна енергия, която да използвате за хубави неща: да сте по-продуктивни, да се радвате на хубави моменти със семейството си. Все неща, на които не можете да се насладите докато сте ядосан. Печелите ценно време и енергия, два ресурса, които са крайно ограничени, както всеки знае. Всичко казано по-горе важи за всяка една отрицателна емоция: страх, тревога, тъга, омраза… Често в живота се случва така, че едни хора и ситуации предизвикват в нас силни отрицателни емоции, които потискаме, като в крайна сметка изливаме тези емоции върху най-близките ни хора, които с нищо не са го заслужили.

Заспиване с усмивка: Много хора, макар и изморени, не могат да заспиват лесно, а сънят им е неспокоен и не ги възстановява. Натрупват още стрес и умора. Усмивката вечер изчиства емоциите, релаксира тялото и нервната система и носи много по-релаксиращ и пълноценен сън. И не е само това. Ако заспим със силни отрицателни емоции, те продължават да действат и в съня ни, като усилват цялостното ниво на напрежение и изнервеност.

Това е! Това е началото, което преподавам на хората, с които споделям практиките. Преподавам го, защото от личен опит зная, че работи. Без човек да променя нищо от дневния си график и начин на живот, само в рамките на няколко седмици, може да събере достатъчно количество енергия, да подобри своя живот, да има реални резултати, които да го мотивират, за да мине към следващ етап на личната си практика.

Това начало на практиката ви предлага директно да интегрирате научените практики във своето всекидневие, като:

  • така научавате по-бързо и качествено практиките;
  • виждате реална полза от тях, което ви мотивира;
  • разполагате с повече енергия и време, което да оползотворите за хубавите неща в живота ви. Това носи повече радост;
  • липсва разчистването на графика и превръщането на практиката в задължение, което води и до отказване;
  • не на последно място, можете бързо да проверите дали даоските практики са за вас; искрено съветвам хората да го разберат още в началото, за да не си губят напразно времето;

Продължителност на този етап на практика: няколко седмици за да се видят ползите. Иначе – цял живот 🙂

Етап 2: 5-минутната практика

Ако вече сте видели полза, защото сте се научили да трансформирате част от емоциите си, научили сте се да се да заспивате и да се събуждате с усмивка, най-вероятно сте ентусиазирани и вече искате да продължите по-натам, за да подобрите още повече живота си и да разполагате с още повече енергия. През този етап няма ще променим нещо съвсем малко. А именно, ще добавим 5 минути практика преди заспиване. Ще въведете емоционална хигиена в своя живот. Заедно с миенето за зъбите и вечерния тоалет преди лягане, ще изчиствате натрупаните през деня емоции, които са останали във вас. За целта се използва практиката на Шестте лечебни звука.

За хора с голямо семейство или партньор, който не практикува: Ако смятате, че семейството ви пречи да практикувате, то помислете отново! След малко ще ви дам един много „кофти“ съвет, защото семейството няма да е вече извинение, че не можете да практикувате. Има едно място, на което всички сме сами! Сещате ли се? Това е тоалетната/банята. Приготвяте се за лягане, и ако не можете да практикувате другаде, използвайте своето усамотение за 5-минутната практика. Друг начин е да практикувате след загасянето на лампите. Вместо да се въртите и да не можете да заспите, използвайте Вътрешната усмивка и Лечебните звуци, за да изчистите и трансформирате емоциите, които не ви дават да заспите.

5-минутната практика допълнително качеството на съня. Не след дълго, да си легнете без да сте почистили своите емоции, ще е същото, като да си легнете без да си измиете зъбите. „Емоционалната хигиена“ е нещо, което много бързо ще подобри живота ви.

За хора, които работят в открити офиси с много колеги: Няма никакъв проблем да изпълнявате практиките. Правил съм го в офис, в който моят пряк шеф седеше пред мене, около мен имаше над 60 човека, а старши мениджърът седеше зад гърба ми. А ако човек има нужда от повече спокойствие – спомняте си за помещението, в което винаги сме сами, нали? 😀

Продължителност на този етап на практика: няколко седмици; всъщност, докато изпитате нужда, желание или любопитство, да продължите по-натам. Времето за следващия етап естествено ще си дойде.

Етап 3: Разширяване на практиката във всекидневието

Замисляли ли сте се колко „бели петна“ има във вашия ден? Това са моменти, в които чакаме, пътуваме… изнервени сме, изпълнени с емоции. На опашки, в задръствания, докато чакаме за среща, намираме се в някое учреждение(Община, банка, КАТ и т.н.)… Ако съберете тези минути, ще видите с колко много време разполагате! А все се оплаквате, че нямате време! Вместо да си увреждате зрението, вторачили се в екрана на телефона си, докато разпалвате допълнителни емоции или просто да нервничите, опитайте се да практикувате Вътрешната усмивка и Лечебните звуци.

Интересно е, че Лечебните звуци, въпреки че са вибрация, която издаваме, могат да бъдат изпълнявани по начин, по който дори хората в автобуса или метрото няма да чуят! Работят ли? Разбира се, ползвам ги постоянно!

Използването на „белите петна“ през деня, ще намали нивото на нервност и по-спокойно ще посрещате предизвикателствата, които животът ще ви поднесе.

Етап 4: „Същинска“ практика

Ето тук се включва това, което навсякъде препоръчват като „същинска“ практика  – отделяне на специално време и място за нея. Ако сте стигнали до този етап, то вече сте готови. Научили сте много за себе си, за своя живот, за нещата, които се случват около вас и минават през вас, като сега вече ги регистрирате и разбирате какво и как ви влияе. Всичко научено дотук, събраната сила, мотивацията, която имате, ще ви доведе до момента да намерите и отделите 10-15-20 минути, а после няколко пъти по толкова. Разликата е, че никой вече не иска от вас да „скочите 2 метра от място“ без подготовка т.е. да си разместите живота, за да практикувате 2 часа на ден отще от самото начало. Вече знаете до какво води това: стрес -> напрежение ->липса на мотивация -> извинения и оправдания -> отказване.

Многократно съм виждал хора, които започват с ентусиазъм, но няколко седмици по-късно, въпреки всички ползи, които са усетили, практиката се е превърнала в поредното задължение, за което няма време, а и допълнително енергия. И въпреки това учители и инструктори продължават с мантрата, че ако не се практикува поне по час-два няма да има полза. Следователно, мнозинството от хората ходят на седмични занимания, за да практикуват, като извън тези занимания животът им продължава да си тече както обикновено. В това няма никакъв смисъл!

Ако човек стигне до етапа, в който има желание да изучава цялата палитра от чудесни даоски практики, то животът му така ще се подреди, че ще има време за това. Изпробвано и доказано. Всички следващи практики имат за цел да ни развиват като хора и да се учим как да помагаме на себе си, това първо, а след това да помагаме и на хората около нас. Даоските практики са естествени и водят до естественост. Естествено в нас се появяват радост, любов и състрадание, заедно с много други добродетели и това ни подтиква да помагаме. Но до този етап трябва да се достигне естествено, по начин съобразен с нашия начин на живот. Плавно и постепенно. Рязката промяна, пък било и за добро си е също стрес.

Етап 101: Групови практики

С голяма признателност и любов към хората, които идват на редовните  занимания, искам да им кажа: времето от 1 час и половина(често практикуваме и по 2 часа) стига колкото да ви покажа практиките и да ги научите. Останалото ще трябва да го минете сами. Много често съм ви разказвал за описания по-горе метод или стратегия, но трябва да знаете, че прекрасните ни занимания не са достатъчни.

Същото важи и за всякаква друга групова практика. Груповите практики повдигат енергията, група може да подкрепи и да мотивира, но всеки човек е „самостоятелна и независима бойна единица“. Никой не може да извърви вашия път. И това е най-хубавото!

Ползата от която и да е практика се оценява от това дали вашият живот се променя и в каква посока върви. Това е единственият реален критерий. Няма никакво значение колко книги сте прочели, от колко време практикувате, ако няма положителна промяна в живота ви. А това става само тогава, когато започнем да използваме научените практики директно в живота ни.

Надявам се да съм ви бил полезен с това споделяне!