Вендузите са метод за профилактика и лечение, който не е непознат в България. След едно неприятно настиване и последвало схващане на гърба през миналата година, моя приятел и чудесен масажист Синиша Веселинович ме насочи към тяхното използване. Тая Коледа подарих на роднини и приятели по един комплект силиконови вендузи. Предимствата им са че са леки, нечупливи и лесни за почистване.

20120216164910venduzi

Чудесни са срещу настинка, влага и студ!!! Понеже не съм специалист, ще публикувам материал, който открих на сайта medipop.eu.

И аз като някои от Вас съм наблюдавал баба си как поставя вендузи при настинки. По -късно в института по медицина попитах преподавателите как лекува този метод и те ми отговориха, че това са шарлатании. И аз започнах да вярвам, че това е остаряла техника, която вече е излишна. По-късно записах специализация по иглотерапия, прилагах акупунктура, но пак си мислех, че вендузите са нелекуващи. Че нали има лекарства!И така , докато не започнах да ги практикувам при трудни болкови симптоми и други трудно лечими болести…и се уверих, че вендузите подпомагат лечението. Ако имате трудно лечимо състояние, поставянето на вендузи прави излекуването възможно и по-бързо.

История

Вендузи се поставят от преди повече от 5000 години. Преди китайците има данни в Индия, че се поставят на специални зони, наречени марма зони. Първоначално вендузите се изработват от рога на едър добитък, има бамбукови вендузи, по-късно керамични и стъклени. Сега има и силиконови, както и варианти с магнити.

Как действат

Има над десет теории, които се опитват да обяснят въздействието на вендузите и изглежда всичките са верни. Вендузите проявяват повече от десет лечебни ефекта и мощно Ви помагат да оздравеете. Това знание е за отделна книга , но ето накратко по-важните механизми:

 • вакуум феномен, изтегля токсините (физическа теория за детоксикацията);
 • повишава кръвообръщението в този участък ( физиологична теория);
 • отделя кожата от подкожието и благоприятства застойните процеси (механична теория);
 • променят се електрическите потенциали на клетъчните мамбрани на клетките (електрохимична теория);
 • повишава се кислородната сатурация ( биохимична теория);
 • рефлекторно действа на органите според зоните на Захарин-Хед ( сегментарна, рефлексогенна теория);

pic3_smallpic4_small

 • изтегля патологичните вибрации като студ, вятър, влага от тялото ( теория за патофакторите);
 • след вендузите от клетките се отделят некрохормони , които имат мощно стимулиращо действие (хормонална теория).При въздействието на вендузите, както и при масаж, някои клетки в тъканите се разпадат и освободеният от тях белтък играе роля на т.нар.некрохормони,които имат отношение към изработването на антитела в организма,откъдето е и имунно-биологичната защитна функция на метода;
 • внасят лечебна „Ян” енергия чрез елемента огън във вендузата, която „Ян” енергия прониква в тялото и го активира. (Теория на петте елемента);
 • има ефекта на масажа и акупресурата ( физикална терапия);
 • променят йонното равновесие и йонната проводимост в тъканите ( електрическа теория);
 • „изсмуква” болестта като вибрация от тялото ( древна теория);

Съществуват още теории от Аюрведа, теория на китайската традиционна медицина, биоплазмена теория, теория за аксон-рефлекса, сегментарна теория…

… и много други спомагателни ефекти и теории.

Как се поставят – според мен това трябва да става от обучено лице на специалните места. Поставянето на вендузи е част от аюрведичната медицина и от акупунктурата. Всяко друго поставяне, имам наблюдения ,че е неефективно. Може би затова и методът е загубил доверие – поради стихийно използване от немедици. Както стана и с билковата терапия-хората пият чай и чакат да им мине, а не знаят как да направят правилната отвара.

Противопоказания

Лекарят иглотерапевт е обучен кога ,как и защо да постави вендузи. Противопоказанията са абсолютни и относителни .Особено внимание трябва да се обърне при наличието на онкологични заболявания,туберкулоза,рани и кожни язви, бенки, брадавици и други наранявания на кожата;гнойни процеси, при треска със силно повишена температура ( в тези случаи първо трябва да свалите температурата) ; при остри хирургични случаи, остри състояния със спазми, бъбречни и жлъчни колики,разширени вени,наличие на кръвоизлив или опасност от кръвоизлив.Изисква се внимание при поставяне на вендузи на лица, употребили алкохол, на психично болни и бременни жени.Лекарят решава според конкретния случай. Например при бременни не пречи да се поставят на гърба и на пояса например при болки, или на краката, или на седалището . Също при бъбречно болни при определени заболявания като хроничен пиелонефрит и други случаи, които са лекарско решение. При лица на терапия с антикоагуланти също могат да се поставят вендузи. Само лекарят трябва да е по-внимателен и да проследява време на съсирване, протромбиново време и други кръвни показатели. Поставянето на вендузите трябва да е лекарско решение.

Какво се лекува с вендузи

Лечението с вендузи е древен метод от източната медицина. Това е помощна безлекарствена техника. Съчетава се с масаж, иглотерапия, моксатерапия, лечение с билки и медитация. Както виждаме в ХХІ век вендузите се съчетават с антибиотици и други лекарства. Повечето лекарства не пречат да се поставят вендузи. И така :

Лечение на дихателната система – всички „настинки” – бронхит, хронична кашлица, бронхиолит, бронхиална астма, пневмония, воден и сух плеврит, задух от невротичен произход.

Лечение на сърдечно съдовата система- Всякакви психосоматични сърдечни неврози. В комбинация с други методи лекува стрес-хипертония, рефлекторно повлиява сърцебиенето и честите екстрасистоли и др.

Лечение на храносмилателната система: гастрит, стрес-гастрит, гастро-езофагиален рефлукс (тонизира гастро-езофагиарлния сфинктер), стомашна и дуоденална язва, колит, Подразбира се, че лечението на храносмилателната система се съчетава с правилна диета.

Лечение на нервната система: ишиас, дископатия, радикулит, лумбаго, дискова херния, плексит, невропатия, полиневропотия., стрес-главоболие.

Лечение на травми и опорно-двигателния апарат: артрозна болест – гонартроза, коксартроза, спондилит, болки гърба, болки във врата, епикондилит, болки в рамото, периартрит. Синдром на хронична болка.

Психиатрия– хипохондрия, неврози, някои форми на реактивни депресии, неврастения., психосоматични разстройства, паническо разстройство, вегетативна дистония.

В СПА центровете– против целулит, премахва умората, облекчава болките в гърба, антистрес процедури и др.

Някой каза ли:“ А- а , че то всичко лекува“ Не, вендузите само подпомагат лечението. Както казахме, има относителни и абсолютни противопоказания. Не лекува хирургични спешни състояния и изброените по-горе. Но да , помага при много от болестите. Огледайте се. Колко много хронични, неизлекувани хора куцат, страдат и се тъпчат с лекарства. Те носят болестта в себе си от години…дори десетки години. Според древните текстове болестта е вид вибрация, поставяте вендузата и тя изтегля патологичната вибрация на болестта. Вендузите са древна лечебна техника. Не са панацея, подпомагат иглотерапията, добре се допълват от медикантозното лечение. Вендузи могат се направят и на практически здрави хора като вендузен масаж. А колкото до посиняването- практиката показва, че „болното” място винаги посинява или отделя токсини като мехурчета. Вендузите се поставят няколко пъти, „изсмукват болестта”. След това това място спира да посинява повече, т.е. оздравява. Според теорията за некрохормоните точно посиняването провокира клетките да синтезират некрохормони, които укрепват и лекуват органа, системата, тялото. Синините преминават до няколко дена.

Автор: Д -р Яни Стефанов , Варна