Една статия беше споделяна достатъчно пъти във Facebook, за да привлече вниманието ми. Макар да имам доста оскъден списък от приятели в тая социална мрежа, доста от тях имат интереси в т.нар духовни среди и в т.нар. здравословен начин на живот. Тази статия е свързана с невероятните успехи на Рич Рол.

Крахът на "здравословния начин на живот" 1Сайтът, който в изписан като източник, не е автор на новината, но за това по-късно.

Изчетох новината, написанa в приповдигнат тон с елементи на пропаганда и мегаломания. Човек има чувството, когато чете подобни статии, че, аха е спрял месото и веднага вселената излива върху него цялото изобилие, на което е способна.

На мен, обаче, дигиталният маркетинг ми „отне много“. На първо място, като видя такива PR статии, украсени от новопокръстени в правата вяра, водещи „здравословен начин на живот“, ми светва червена лампа.

Крахът на "здравословния начин на живот" 2
Книгата си има сайт, макар и малко остарял вече

Не разбирайте, че имам нещо против вегетарианството или веганството. Имам против това нещо да бъде издигано в култ, да се отбягват всякакви аргументи и факти, в името на здравословно-духовия бизнес. В момента, невъзпитаният и циничен рекламист в главата ми с насмешка казва: „Кинти, ‘бичес’!“

Светва ми и една история за българския писател-вегетарианец, която обиколи сайтовете за здравословен живот преди няколко години. За жалост и тя крушира доста шумно в последващите медийни изяви на главния ѝ герой.

Крахът на "здравословния начин на живот" 3
Скрийншотът е от първия попаднал ми сайт, имаше с много повече споделяния…

Връщам се на историята на Рич Рол. Потърсих инфо в интернет и пред мен се откри познатият американски бизнес модел, со все настройки за ремаркетинг, разширения на реклами, социални рейтинги, аудитории и прочие неща, целящи, разбира се, продажби. Нямам против това човекът да изкара пари от славата си! Положил е усилия, намерил е начин, има аудитория за такъв тип истории.

Имаше едно нещо, което не ми даваше мира. Потърсих повече и попаднах на ето този материал: Book Review: Finding Ultra

As I consider Roll’s story, I marvel at his effort to overcome alcoholism and harmful eating. However, the demands of his reformed “endurance” lifestyle – including intensive exercise (more than 25 hours per week); a strict diet (plants only); a demanding career (he runs a law firm); and a growing family (four kids and counting) surely must take its toll. I wonder, is Roll’s new lifestyle actually healthy, or did he merely trade one destructive addiction for another?

По някаква причина, през цялото време имах чувството, че тоя човек е зависим. Бягството от една зависимост не означава нейното преодоляване! Това могат да го разберат само хора, които имат близки алкохолици или наркомани, или самите те са минали през това.

И преди съм споделял, че сайтовете за „здравословен живот“, в частност веге-сайтовете, са изпълнени с куп боклуци и откровено лъжлива информация. Защо ние хората искаме невъзможни примери за успех, които да ни вдъхновяват, въпреки, че съзнаваме в себе си, че са фалшиви, това е дълга тема. Неприятна тема е защо има хора, които експлоатират подобни кули от пясък.

Дали се разбиват някакви митове за протеина? За жалост – не. Колкото и бързо или дълго да бяга човек, проблемите, от които бяга си остават вътре в него. Ще спекулирам и изкажа твърдението, че не зеленчуците карат г-н Рол да бяга толкова дълго. Евала за гена и за упоритостта, това не мога да отрека. Между другото, човекът прави или е правил най-доброто, на което е способен. Проблемът е в хората, които нищо не правят, но имайки нужда от идол, го извисяват до небето. Едни, за да вярват, че има чудо, което да им реши проблемите, други – за да правят кинтири-минтири.

Живеем във времена, в които има изобилие от информация. Лесно е човек да се подведе, но пък, от друга страна, ако иска да намери повече от една гледна точка, то това също може лесно да стане.

На хората от сайта Здравей (от чиято статия започна всичко) ще кажа, че е хубаво да слагат ликове към своите източници. Ако някой ги съветва да не правят това, тогава жалко… Поне сложете едно „nofollow“, та читателят да може да отиде и да разгледа труда на човека, чиято статия споделяте. Няма да споделя какво казва в момента циничният рекламист в мен. Ще завърша само с едно: „Жалко!“

Наясно съм, настоящият материал е глас в пустиня, но пък на мен ми доставя удоволствие. И не забравяйте да си изядете зеленчуците, може пък да ви дадат крила! Или газове, второто е 100% сигурно! 😀