Преди години реших да изкарам курс по класически масаж. Когато стигнахме до коремната област, ни показаха прекрасни масажни техники. В края на обучението за масаж на корема ни обясниха, да отделяме не повече 1-3 минути на тази област. Повечето клиенти не харесвали масажа на корем. Но това е само върхът на айсбергът.

Главната грижа на мнозинството от хората е коремът да е пълен.

Това е разбираемо. От друга страна се отделя много внимание на храненето и пазарът е зарит от всевъзможни „супер“ храни, движения като вегетарианство, веганство, сувороядство и всевъзможни хранителни режими, които се разпространяват главно сред интелигентните хора. За мен обаче е факт, че

коремната област си остава недооценена.

Какво означава това? Означава, че въпреки всичко изброено по-горе, много хора, включително и от тези „здравословни“ среди, имат проблем с корема. Всякакви проблеми: от нередовна перисталтика, та до язви, колити, гастрити, синдром на раздразненото дебело черво и прочие.

Ще се опитам да дам малко по-различен възглед за коремната област. Даоски възглед, който е холистичен възглед т.е. разглежда тази коремната област в контекста на цялото тяло, а не като сбор от отделни органи, част от храносмилателната система. Но за да стигна дотам, ще споделя две кратки лекции, които представят научния възглед за корема:

Изгледайте ги когато имате време, интересни са!

Науката открива все по-интересни факти! Проблемът е, че мнозинството от хората изискват от нея (или са приучени да изискват) лесни решения, които не решават генералния проблем, а само временно премахват неприятните последици. Преяждаш, но дори не искаш да смениш хранителните си навици, а получаваш „лекарство“, което да премахне последиците от преяждането… за да можеш отново да ядеш. Имаш метеоризъм (газове), но не търсиш причината в начина на живот, а искаш хапче за бързо освобождаване на газовете. Запек, диария – за тях също има бързо решение. Не ме разбирайте неправилно: има случи в които подобни лекарства са необходими. Проблемът е, че без промяна на много, много нива, съзнателност по отношение на личния живот, емоции, поемане на отговорност и въобще водене на по-естествен начин на живот, лекарствата само облекчават, но не могат да помогнат на човек, който продължава да прави все същите глупости, които го водят до все същите проблеми. Ако търсите лесно решение, което изпълнявате веднъж и отстранява всички проблеми, то този материал не е за вас!

Долният дантиен

Често е ставало дума защо най-важния център в даоските практики – дантиен – се намира в коремната област. Та там има само черва! Не би ли трябвало да е в главата или в сърцето(за по-емоционалните)? Там също има енергийни центрове, които също се наричат дантиен, но основният е в корема. Близо до хранителната енергия, близо до сексуалната енергия, чието седалище са бъбреците. Близо до двата основни енергийни източника, които са коренът на нашия живот: внесената отвън храна и дзин/наследствената енергия (есенцията), с която сме се родили. Този център смесва тези две енергии, за да внесе баланс в тялото.

Хранителната енергия е огнена енергия. За нея трябва храносмилателен „огън“ – катаболитните процеси освобождават енергия и загряват тялото. Дзин или наследствената енергия охлаждат този процес като „вода“. Намаляването на сексуалната енергия може да доведе до превес на огнената и да породи храносмилателни проблеми. Не случайно първото отпускане, показващо остаряване на тялото е в областта на корема… За отношението на даосите към наследствената (или сексуална) енергия съм писал доста, дори в момента завършва последните материали по темата. Спирам да разглеждам този възглед в този материал, защото на него се гледа с предразсъдъци и като на сексуална тема.

Самомасаж на коремната област

Масаж на корема в 8-те посоки
Масаж на корема в 8-те посоки

Разбира се, че има масаж на коремната област. За съжаление масажите се приемат като хапчетата, за които говорех по-горе. Страната с проблемите плаща на масажиста, за да върши той работата, докато проблемната страна, клиентът, продължава да прави все същите глупости, които го водят до все същите проблеми. Възхищавам се на масажистите, които имат отдадеността да работят с подобни хора. В този живот надали ще имам подобно състрадание.

Поради това предпочетох да споделям методът на самомасаж. За него трябва да се положат известни усилия. Първо по научаването, после и по всекидневното прилагане. Методът за самомасаж на корема е много повече от метод за решаване на здравословни проблеми. Затова тук няма да описвам надълго и на широка конкретни практики. Това ще е тема на следващи материали. Масажът на корема е в основата на много от практиките в даоската вътрешна алхимия. Като се започне с Обединяване на 5-те елемента, мине се през Промяна на мускулите и сухожилията и се стигне до Изчистване на костния мозък. В началните етапи масажът спомага за изчистване на коремната кухина от задържаните в нея токсини, чрез освобождаването им по формата на газове; разбиване на депа, които се усещат като подкожни топчета и извеждането им през кръвта, а в последствие чрез урината; както и през повърхността на коремната кухина – порите на кожата. Въздейства се на вътрешните органи в самата коремна кухина и по нейните краища. Върху корема има рефлекторни зони на всички главни вътрешни органи. В даоската класика се казва, че този метод отстранява зловредните ветрове фън, или газовете, заедно с токсините от тялото.

Емоциите, ах, тези емоции

Звук на далак/панкреас
Звук на далак/панкреас

За емоциите също съм писал и обяснявал много. Най-важното, което трябва да се знае е, че даосите са развили конкретни методи за работата с всяка емоция. И по-конкретно за пряка връзка между вътрешните органи и емоциите. Коремът е особено чувствителен към емоциите и реагира на всички тях. И в двете TED лекции по-горе се говори за това. Тревогата и страхът особено повлияват корема, тъй като стомах/далак/панкреас и бъбреци са в непосредствен досег с червата. Но и всички останали емоции също могат косвено да повлияят корема. Успокояването на емоциите, в комплект със самомасаж  значително подобряват ефективната работа на храносмилателния тракт, максималното извличане на хранителните вещества и подхранване на мускулите и другите тъкани. По този начин естествено се регулира чувството за глад и нужда от храна, без да се прекалява.

Сигналите, които коремът изпраща трябва да се вземат под внимание. Те са като знаците от малко дете, с което има някакъв проблем. Вземането на своевременни мерки значително ще намали рисковете от заболявания в тази област, особено за хора със „слаб стомах“.

Грижете се за емоционалното здраве на своята коремна област и това ще повлияе цялостното ви здраве и самоусещане!

Вторият мозък

Дотук казах всичко, което намирам за важно! Да, коремът има своята сетивност, онези 100 милиона неврона, които червата притежават. И да, учените са открили, а даосите използват от хилядолетия, че коремът може да взема „решения“. Всеки човек има усещания, които най-общо наричаме интуиция. Всъщност, коремът не е вторият мозък, а първият. От еволюционна гледна точка, сигналите, които той дава далеч предшестват появата на разума. Не е нужно да се противопоствавят разума и интуицията, защото те действат в две различни полета и могат да се допълват прекрасно!

Храната, ах, тия диети

Може би сте очаквали храненето да е в центъра на темата, щом говорим за корема. Обаче опитът ми показва, че съм срещал твърде много разбалансирани хора, които са променили драстично своя режим на хранене и твърде малко сред тия, които са тръгнали с осъзнаване и разбиране към работата с коремната област. Говоря за войнстващите и вегетарианци и вегани, които, противно на всичко проповядвано от тях, реагират с голяма доза агресия и насилствено налагане на идеите си. И причината не е в конкретния хранителен режим! А преди всичко в това, че променяйки само и единствено храненето, при това рязко и драстично, не се повлияват дълбоките проблеми свързани с емоциите и вътрешните органи.

Виц: „Как ще познаете, че някой е вегетарианец? Той сам ще ви каже! :P“

Даоският възглед е, че ако човек се балансира на всяко едно ниво – физиологично, емоционално и ментално – то храненето логично ще последва тази промяна и тялото само ще си хареса най-правилната за него храна. Определено силните отрицателни емоции са признак за липса на баланс. Същото се наблюдава и при хората, които прекаляват с месо, по силата на навика, втълпени идеи, изтощаване на тялото и неосъзнат опит да се възстанови загубената сила чрез прекомерно хранене.

Няма най-добра и най-подходяща диета! Има храна, която е подходяща за тялото и начина на живот към конкретен момент.

Защо нямаше описание на практики?

Добрият ученик е прилежният, мислeщ и действащ ученик! Ако сега за пръв път попадате на материал за доаските практики, много от информацията ще ви е нова и неразбираема. Само четене не върши работа, за да се разбере за какво иде реч. От опит зная, че човек действа по две причини. Първата е от необходимост, има проблем и търси решение. Но дори и тая причина не е достатъчна при много хора, защото с години страдат, а не действат! Втората причина е по-силна. Тя е вроденото ни любопитство и стремеж да се учим и развиваме. Изглежда, че при много хора тази нужда е закърняла. Дали е така, не мога да кажа. Зная обаче, че любовта към знанието кара човек да гледа в една посока, да практикува, да търси, да се учи и да споделя. Комбинирането на тия две причини дава добри резултати!

Смятам, че за хората, които се интересуват от даоските практики, ще е от много голяма полза да се запознаят и практикуват самомасаж на корема в комбинация с работа с 5-те вътрешни органи (сили/елемента). Информация по темата има. Вече всяка информация е достъпна. Тайни няма! Има само мързел и желание някой друг да свърши работата. А това е скъпо, като резултатите не са добри.

Практиката прави разликата!