Съдържание:

1. Защо сексуалната енергия е източник на толкова страдание и проблеми?

2. Трите съкровища

3. Проблемите се решават на това ниво, на което са възникнали!

4. Вашият „сексуален отпечатък“

5. Практики за балансиране и засилване на сексуалната енергия

5.1. Първи метод: Тонизиране на перинеумния мускул

5.2. Втори метод: перинеумно дишане

5.3. Завършващ метод: Релаксиране на перинеума – освобождаване на напрежението

6. Практики за превенция на половата система. Сексуално Гун Фу (умение)

7. Самомасаж на гърдите

8. Самомасаж на пениса и тестисите. Метод за предпазване на простатната жлеза. Метод на трите пръста.

 

Ние не сме толкова сексуални, колкото казваме, че сме, мислим си, че сме или ни приучават да си мислим, че сме. Независимо дали става въпрос за възпитание или културна среда, то само 1/3 от нас е свързана със сексуалната енергия. Останалите 2/3 са свързани с нашите емоции и нашата ментална енергия.

Защо тогава сексуалната енергия играе толкова голяма роля в нашия живот и е източник на толкова страдание и проблеми?

Има много отговори, ще се опитам да изтъкна тия, които смятам за сърцевина на проблема. 

Първата е, че тази основополагащата ни енергия е неразбрана и поради това буди страх, който води до потискането й. Независимо дали говорим за семейна среда, в която някой от родителите (или и двамата) е имал проблем и го е предал на своето дете, или за крайно закостеняла и моралистка културна среда, която потиска сексуалността на ниво общество, резултатите са сходни – натрупаната и потисната сексуална енергия избива във всички познати ни форми на агресия.
Сексуалната енергия е тясно свързана с инстинктите, които ни управляват, независимо дали си даваме сметка за това или не. Емоциите и мислите ни стъпват върху инстинктивната ни природа, както една сграда ляга на своите основи. Инстинктът за размножаване (продължение на вида), който стои в основата на сексуалността, е толкова мощен, че може да се доближи по сила до инстинкта за оцеляване на отделния индивид. Относно инстинктите и сексуалността, препоръчвам прекрасната популярна книга на Анатолий Протопопов  „Трактат за любовта, как я разбира ужасния досадник“.

Втората причина произлиза от първата. Макар и по-малка от съвкупността на другите две основни същности в нас, сексуалната енергия прави много пакости и бели. Да се потискат силните сексуални импулси създава множество проблеми; същото важи и когато се отдаваме изцяло на тия импулси. Никой не ни учи как на практика да се справяме със сексуалната си енергия, как да я балансираме и хармонизираме, за да работи за нас, вместо против нас. За недисциплинирания ум казват, че е като пияна маймуна, ухапана от скорпион. За сексуалната енергия, която е неразбрана, независимо дали е потискана, игнорирана или й е дадена неограничена воля за изява, важи същото, само че маймунката е пораснала до размерите на Кинг Конг. Защо? Ще се опитам да обясня по-долу.

Даосите разглеждат човека като съвкупност от три големи енергийни полета: сексуалната, емоционалната и менталната енергии. Тези три съставни части съставляват цялостната ни жизнена енергия, с която разполагаме.

Трите съкровища

Нека разгледаме сексуалната, емоционална и ментална енергии в тялото като частите на триетажна сграда. Метафората със сграда се налага от само себе си, защото трите съкровища са разположени едно над друго.

     1. Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 1

 • Най-долната част на „сградата“ включва основите на сградата, мазето и приземния етаж – това е сексуалната енергия, която получаваме от нашите родители. На ниво тяло, тази област включва бъбреците и всичко от пъпа надолу – тазовата област с половите органи и краката. Това буквално е мястото, което е основа на тялото, включва най-здравите и големи мускули и кости на тялото. Сексуалната енергия се нарича още и наследствена енергия и тя е като ядрено гориво, с което разполагаме по време на целия си живот. Всеки от нас се ражда с различно количество наследствена енергия, както разбрахте в първата част на статията. Тази наследствена енергия използваме за създаване на поколение, както и за сексуално удоволствие. Наследствената (сексуална енергия) определя нашето здраве и продължителност на живот. Изхабим ли по-голяма част от тази енергия, тялото започва по-лесно да се разболява и остарява. Изхабим ли цялото количество – тялото умира. Мъжете и жените изразходват сексуалната си енергия по различни начини:

  –  Мъжете по време на сексуалния акт, чрез еякулацията;
  – Жените чрез месечния си цикъл;

  Ние сме като живи биомагнити, като силата на привличането, което усещаме помежду си, зависи от силата на сексуалната (наследствената) ни енергия. Изтощаването на сексуалната енергия намалява привличането между партньорите, които се чудят къде е отишла страстта.

 • Вторият етаж е мястото, на което живее емоционалната ни енергия. Тя е сбор на енергията от големите вътрешни органи, в това число и сърцето, и обитава областта от пъпа до раменния пояс включително. Знаем от съвременната наука, че всяко нещо във вселената трепти, има своя честота. Според даосите, трептенето на всеки орган е това, което стои в основата на емоциите, които усещаме. Не случайно сърцето е седалището на емоционалността в толкова много култури по света. Когато органите са здрави, то усещаме вибрациите, които те произвеждат като хубави, положителни емоции. И обратно, когато органите са разбалансирани или болни, емоциите са неприятни, тежки, силни, крайни и отрицателни. Ако сексуалната енергия е суровото ядрено гориво, то емоционалната енергия е рафинираната енергия – електричеството, което движи тялото. Жизнената енергия се подхранва от външни вещества, които приемаме – въздух, вода, храна – затова е важно и тяхното качество. Но те не са достатъчни, в противен случай щяха да възстановяват тялото на 100%. Процесите в тялото произвеждат биологична топлина, която се охлажда от сексуалната енергия. Даосите гледат на наследствената сексуална енергия като на най-чистия източник на „гориво“ за тялото и я наричат „водна енергия“, за да я различат от „огнената енергия“, която се образува вследствие на метаболитните процеси, които преработват (с участието на кислорода от въздуха) храната в енергия за клетките. Двата типа енергии – водна и огнена (сексуална и хранителна) – се балансират взаимно. Ако липсва сексуална („водна“) енергия, тялото започва да прегрява и остарява, разболява се и умира. Колкото повече отслабва сексуалната енергия в тялото, толкова емоциите, които органите произвеждат, са по-отрицателни. Сърцето произведа омраза, черният дроб – гняв/раздразнение, бъбреците – страх, далакът и панкреасът – тревога, белият дроб – тъга.
 • Третият етаж е обиталище на менталната или умствена енергия. Интелектът е това, което ни прави разумни, мислещи същества. Той ни дава възможността да се учим, да се развиваме и да имаме право на избор. Третият етаж е като мезонет, който е най-хубавата част от сградата. Често забравяме, че другите две части съществуват и ги пренебрегваме. Западният човек се опитва всичко да управлява от последния етаж, като забравя, че той не съществува самостоятелно. Умът е чудесен инструмент, който трябва да се използва по предназначение. Но ако го оставим да си прави каквото си поиска, той става пакостлив като пияна маймуна. Умът е най-младата структура у човека, която все още има много проблеми. Той е само 1/3 от всичко останало. Затова трябва да го приучаваме на дисциплина. Даосите казват, че имаме два ума: маймунски ум, който е изцяло ново творение на еволюцията. Той е лесно обидчив, егоистичен, често се държи като разглезено дете. Другият ни ум е на 3,5 милиарда години, можем да го наречем интуиция – познанието на цялото тяло. Като такъв, той включва в себе си и рационалния ни ум, стига последният да млъкне дори за минута.

Какво се случва, ако не обръщаме кой знае какво внимание на сексуалната енергия? Под внимание се разбира да осъзнаваме дали тя е балансирана или е в хаос, а не само да гледаме на нея като източник на удоволствие. Хаотичното състояние на сексуалната енергия дава веднага отражение на ниво емоции. Като прибавим към това различни предразсъдъци, травми или културни табута, тогава картинката става още по-цветна. Кинг Конг е окован, много гневен и готов да разрушава! Проявленията са много и не е трудно да се сетите какви са: перманентна сексуална незадоволеност, която не се повлиява от изтощаването на сексуалната енергия; отчаяна нужда от любов и усещане за липса на такава. Постоянни „филми“, „драми“, „сериали“, които нямат край… и много, ама много други проявления. Можем да опишем само с една дума тези разнородни проявления: нещастие. А то на свой ред кара човек да компенсира по много начини, които нямат никакъв шанс да решат проблема, защото само го маскират.

Ако се върнем към примера с къщата, липсата на разбиране и на ефективни и практични методи, чрез които да хармонизираме своята сексуална енергия, водят до това да живеем в сграда с калпави основи, построена върху свлачище. Колко хора познавате, които да са наясно с какво количество и качество на сексуална енергия разполагат, как я губят, как могат да я съхранят и какво да правят с вече съхраненото „ядрено гориво“? Може би е дошло време това да се промени, за да има повече осъзнати, здрави и балансирани хора, които да създадат по-добро общество, което да е в хармония с природата, а не консуматори (запълване на празнотата от липсата на сексуална енергия), които разрушават нашия дом Земята.

Основен принцип: Проблемите се решават на това ниво, на което са възникнали!

Ако проблемът е сексуален, то не можем да го разрешим само с мислене или емоции. Можем да успокоим емоциите, така че да не пречат, можем да използваме ума като инструмент, който да помага, но истинското решение е там, където е възникнал проблема – в долната част на къщата – бъбречната енергия и половата зона. Същото важи и за емоционалните проблеми и тревожните мисли – решават се там, където са възникнали. С тази особеност, че сексуалната енергия стои най-долу и винаги повлиява останалите две.

Ето защо всички даоски сексуални методи са насочени предимно към долната част на тялото – само с мислене, разговори, дори и с медикаменти – не става. От моя опит в споделянето и провеждането на семинари ще споделя, че не сложността на методите е пречка за крайните резултати, а предразсъдъците, липсата на постоянство и страхът, че проблемите могат да се решат. Страхът от успех е също толкова силен, колкото и страхът от неуспех. Маймунският ум се страхува, че вече няма да може да се самосъжалява, че вече ще трябва да поема отговорност за постъпките си и няма да има оправдание за провалите. 

Страхът е пряко свързан с бъбреците и сексуалната енергия. Няма друг начин, ще трябва да се изправите пред страховете си, предразсъдъците си, срама, вината, които може би сте затворили там. Постепенно, с много внимание, нежност и разбиране. Сексуалната енергия, която, ако е прекалено стагнирана, застояла, потискана, носи всички неприятни неща, които вече изброих. За да ги преодолеете, ще трябва да работите със своята сексуална енергия, да я опознаете, приемете и обикнете. И това не става с мислене или четене, а с практика. Практиката прави разликата!

Вашият „сексуален отпечатък“

Дао за двата полаС тези два знака ще отбелязвам за кого са подходящи практики, за да може да се ориентирате по-добре. Материалът става доста обширен, та подобна визуална помощ ще е необходима. В случая, тази практика е подходяща и за двата пола, тъй като са налични и двете картинки.

Тази практика я взаимствах от д-р Рейчъл К. Ейбрамс, психолог и семеен консултант, която преподава даоските практики за жени. Практиката е създадена за жени, но смятам, че ще е полезна и за мъжете по една основна причина: мъжете значително по-малко споделят и обсъждат сексуалните въпроси. Да не се бърка с хваленето, то няма отношение към реалността и определено не решава проблемите, за които не се говори. Спокойно, мъже, няма да ви карам да споделяте. Напротив, задачата е да се замислите, а вие сте добри в това. За жените практиката е полезна, защото те споделят и търсят някакво практично решение, но често го правите емоционално или пък просто от любопитство, без да вниквате в дълбочина.

Какво означава да намерите вашия „сексуален отпечатък“? Практиката е съвсем лесна, не изпадайте в задълбочена самоанализа, за да не губите ценно време. С последващи практики разширявате това, което ще откриете тук. От вас се изисква да помислите за около 5-10 минути върху 3 въпроса:

1. Какво ви доставя удоволствие в секса?

2. Какво ви пречи да се насладите на сексуалния си живот?

3. Какво ви липсва и искате?

Това е! Не губете прекалено време, но и не претупвайте нещата. Спокойно отделете 10 минути и разгледайте всяка една от темите. Сигурен съм, че ще откриете интересни неща! Ако изпитвате прекалено голяма вътрешна съпротива, то оставете тези 10 минути за по-натам. Ще им дойде времето, в това може да сте сигурни. 🙂

Важно е да си давате сметка за процесите, които стават на съзнателно ниво, а с времето и на нивата под него. Както казах, не бързайте да се впускате в дълбокото, освен ако не сте уверени, че можете да плувате! Целта е да набележите някои важни въпроси, за които не сте си давали сметка или пък не сте гледали на тях точно по този начин.

Не забравяйте: именно желанията, в това число и потиснатите, са в основата на човешкото страдание. И тук не става въпрос за това да изживеем сексуалните си мечти, а да разберете какво ви движи, какво ви пречи и какво искате. Успех!

Практики за балансиране и засилване на сексуалната енергия

Правилната практика, особено тази, която е свързана със сексуалната ви енергия, е онази практика, която смесва сериозност и дисциплина със забавление – не приемайте нещата прекалено сериозно! Най-лесният начин да прецакате каквото и да е, е да се приемете на сериозно! Практиките не са сложни за изпълнение, но пък наличието на лек хумор винаги помага. Самоиронията е като подправките – не трябва и да се прекалява с нея. Така че отпуснете се и се опитайте да се забавлявате, доколкото темпераментът ви позволява.

Първи метод: Тонизиране на перинеумния мускул.

Дао за двата полаКогато говорим за „перинеум” ще имаме предвид група от мускули, които включват срамно-опашния мускул и уро-гениталната диафрагма. Звучи сложно, но на практика това е областта, която обхваща дъното на тялото: основата на половите органи, разстоянието между половите органи и ануса.

Перинеум

Когато говорим за перинеум, ще имаме предвид малко по-голяма област от това, което се има предвид анатомично. На картинката анатомичната област е показана с червен кръг при жената, а при мъжът е под номер 9.

На пръв поглед изглежда, че това са мускули, които никога не използваме. Дори са ме питали колко години трябват, за да се научи човек да ги използва и дали не трябва да е някакъв източен монах/отшелник, който да притежава специални знания и години на практика. В действителност, всеки човек използва тези мускули, при това по няколко пъти на ден! Използвате ги когато ви се пишка, за да стискате и да можете да стигнете до тоалетната, вместо да се напишкате в гащите. Причината да не си давате сметка е, че този тоалетен рефлекс е заучен в ранна детска възраст и нямате ясен спомен за целия процес, използвате тези мускули несъзнателно, като рефлекс.

Ще разширите и овладеете тяхното волево използване чрез едно съвсем просто упражнение – упражнение за перинеумния мускул. Упражнението се състои в това да се стяга и отпуска перинеумният мускул. Преподавам упражнението по следния начин: направете 3 контракции на перинеумния мускул, за да се опитате да го усетите. Това е най-трудната серия, защото човек се чуди какво и как да стегне, с каква сила и продължителност.

Сила на стягане: стегнете цялото дъно на тялото, дори и седалищните мускули, ако е нужно. Първоначално човек винаги стяга повече. Ако все пак не усещате ясно стягането на мускулите, стиснете още малко.

Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 2Важно за силата на стягане при жените! Жените са Ин енергия. Да създават още Ин енергия, като прекомерно стискат мускулите в перинеумната област, в която се събират всички Ин енергии, е най-малкото неразумно. Освен това, женската сексуална енергия е доста по-гореща в невъзбудено състояние. Като прибавим към това, че и женските полови жлези се намират вътре в тялото, то става ясно, че неистовото стискане на перинеума, с последващо преждевременно използване на нефритеното яйце, води до прегряване и нежелани странични ефекти.

Жените трябва да имат контрол върху перинеумния мускул, но този контрол трябва да е фин, нежен и по женски изкусен. Никакво „изстискване“ (squeeze) на перинеума. Жените нямат потребност да тренират толкова силово тази група от мускули. Изключение правят случаите на пролапси и изпускане на урина, но там практиката трябва да се изпълнява много внимателно. Ще използвам описанието на една от нашите инструктурки:

„Изпълнението за дамите включва фино прибиране на перинеума, все едно се опитваме да затворим листата на цвете – да го превърнем отново в пъпка. Като лек полъх, който прибира листенцата в едно.“

Не искам да създавам предразсъдъци! Упражнението създава проблеми, само ако се прави силово и то за продължителен период от време. Нужен е контрол над перинеумната мускулатура, който можете да придобиете, само ако изпробвате различни степени на стягане. С времето разбирате каква е необходимата сила и не влагате повече сила от нея.

Дао за двата полаВреметраене: Стегнете и задръжте за около 3 секунди т.е. докато преброите до 3. След което отпуснете мускула.

Повторения: направете 3 повторения, като ясно разграничите отпускане и стягане.

Втора серия: починете си за около 10 секунди и направете още 3 повторения, но забързайте стягането, не повече от секунда. Лесно е, нали?

Трета серия: Отново си починете  няколко секунди. След което направете 9 стягания и отпускания на перинеумния мускул. Вече сте наясно за какво иде реч!

Можете да упражнявате перинеумния мускул на всяко място и по всяко време. Макар да се усеща голямо раздвижване в долната част на тялото, то ви уверявам, че то е абсолютно невидимо за хората около вас. С малко опит няма да проличава и никакво напрежение по лицето ви! 🙂 Можете да изпълнявате тонизиране на перинеумния мускул докато сте седнали, легнали или прави; докато чакате в задръстване, пътувате в метрото, чакате на опашка или отивате на важна (бизнес) среща.

Ползите от упражнението са няколко и чудесно илюстрират природата на даоските практики: правите съвсем обикновена и лесна за изпълнение практика, докато ползите са многобройни и на всяко едно ниво. В конкретния случай, стягате и поддържате мускули от тялото, които при двата пола се отпускат най-рано в процеса, наречен живот.

Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 2При жените след раждане, като превенция срещу пролапси и изпускане на урина. Изпълнението за жени включва и влагалищните мускули, като служи за добра прелюдия към практиката с нефритено яйце. Както споменах в увода към статията (ако сте го открили и прочели), много жени бързат с нефритеното яйце, като пропускат важни упражнения и умения, които трябва да имат, за да могат да се възползват правилно от ефектите, които носи практиката с него .

 

Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 4При мъжете, като една от практиките за лек масаж на простатната жлеза. За превенция на простатната жлеза ще си говорим по-долу. Тук ще вметна, че на Запад изцяло липсва каквато и да е форма на практика /упражнения/, които да са свързани с превенция на тази проблемна зона. Преди няколко години мои познати, които практикуват йога, си пускаха мустаци, във връзка с кампания за преглед на простатната жлеза при уролог. Разбира се, прегледите са хубаво нещо, но много по-хубаво е на тях да се отчита, че проблеми няма! Колкото до мустаците, последно като си пусках, не съм забелязвал да имат връзка с простатата… 😉

Дао за двата полаЗа двата пола – тонизира цялото тяло, вкарва повече жизненост в тялото при умора. Даосите наричат цялата област „врата на живота и смъртта”, защото е свързана с изпускането на половата енергия и създаването на нов живот, както и поддържането на жизнеността на всеки човек; от друга страна, злоупотребата и изтощаването на половата енергия води до старост, болест и смърт. Заздравяването на мускулите в цялата област имат много благотворно значение за цялото тяло. Започвате да запушвате „пробойните”, през които изтича вашата жизнена енергия.

Допълнителни ползи: при хемороиди – стягането и отпускането на цялата област намаляват застояването на кръв в областта, като следствие на цялостно застояване на тялото. При наличие на хемороиди е възможно да се появи кървене. Ако упражнението се прави внимателно, след време мускулите укрепват и проблемът, в комбинация с други лечебни методи, бързо намалява. Тук е мястото да спомена, че даоските практики са много по-силни като превенция и поддържане на здравето. Вече възникнал проблем изисква същото количество усилия и време, което е предизвикало неговата поява. Така че, не чакайте даден проблем да се усложни и хронифицира, а го решавайте в зародиш. Най-добре използвайте превантивни мерки, пестят много болка, време и средства.

При преждевременна еякулация или нощни полюции. Тази практика само поставя началото на решаването на подобни проблеми. За цялостно, работещо и трайно решение трябват допълнителни практики, които да разширят действието на този метод. Но без тази начална практика следващите практики няма да работят!

Колко пъти трябва да повторя упражнението за перинеумния мускул? Това зависи от вашето моментно състояние. Обикновено се препоръчват серии от 9-18-36 повторения. Можете да направите колкото искате повторения и серии, като не прекалявайте. Запомнете: по-добре редовна и умерена всекидневна практика, отколкото рядко и по много!

Мерки за безопасност! Вече ги започнахме. Имал съм случаи на амбициозни мъже, които прекаляват с бройката и смятат, че по този начин ще напреднат много по-бързо. Това, което получават, е напрежение в мускула, което минава след няколко дни, но е причина да забавят практиката си или въобще да я прекратят. Зная и за случаи на жени, които са избързвали и отрицателните резултати не закъсняват. Бавното учене е бързо учене! На тоя етап няма какво толкова да си навредите, дори и да прекалите. Все пак съм длъжен да спомена, че макар и рядко, в някои случаи, предозирането може да доведе до вкарване на повече енергия в тялото, която не би била ОК за хиперактивни хора. Затова внимателно и с уважение към тялото! Даоските практики не са фитнес, няма норма и срок!

Втори метод: перинеумно дишане.

Често получавам въпрос от по-рационални хора, главно мъже: „Ама как така, перинеумът не може да диша.” Дихателните практики в даоизма са свързани както с въздуха, който белите дробове поемат и обработват, така и с енергията на тялото, която е пряко свързана с циклите на вдишване и издишване. Самото дишане предизвиква най-голямото и ритмично движение в цялото тяло, а не само в областта на белите дробове. Отпускането на гръдната диафрагма надолу издува цялата долна част на торса. Това е не само вид масаж на вътрешните органи, но влияе и върху движението на енергията в тази част на тялото, която е основно сексуална енергия. Спомняте си – от бъбреците и пъпа надолу.

Перинеумното дишане всъщност е много лесно за изпълнение дишане. То използва предходното упражнение за стягане на перинеума, като го свързва с процеса на вдишване и издишване. Мускулите в дъното на тялото са като помпа, която изтласква нагоре сексуална енергия, която да достигне до вътрешните органи и мозъка, за да ги подхрани и обнови.

Вдишване и стягане на перинеума – заедно с вдишването стягате и перинеумния мускул. Усещането е като да се изпълва цялото тяло отдолу нагоре: от дъното, през таза, коремната област, гръдния кош и главата. Вдишайте бавно, равномерно и дълбоко, без да има допълнително усилие и едновременно с това стегнете перимеума.

Издишване и отпускане на перинеума – заедно с издишането отпуснете и перинеума: от главата към дъното на тялото, по обратния път. Не се изисква нищо специално, просто отпуснете тялото и следвайте естественото издишане.

Нагледно представяне на дихателния процес с участието на всички диафрагми в тяло.

При перинеумното дишане обръщаме внимание на гръдната диафрагма и на най-долната диафрагма, която активираме чрез стягане и отпускане на перинеума. Стягането и отпускането на перинеума следват дишането. По този начин няма да задържате дишането и всичко ще се случва максимално естествено. С времето и практиката, това дишане ще ви стане толкова естествено, че ще се чудите как в началото ви е затруднявало. Тонизирането и тренирането на перинеумните мускули увеличава жизнеността в тялото. Това е така, защото първата мускулатура в тялото, която се отпуска с годините, е точно в областта на таза и корема. Това отпускане е пряко свързано с изтощаването на сексуалната енергия.

Важно! Запомнете, че дишането трябва да е естествено! Стягането и отпускането на перинеума следват естественото дишане, а не обратно. Най-честата грешка е да опитвате да контролирате и насилвате дишането! Ако добре сте овладели работата с перинеума, ще ви е необходимо съвсем малко време, за да се научите да обедините стягането с дишането си. Дишането остава водещо, то определя ритъма!

Времетраене: Отделете поне няколко минути на ден за перинеумно дишане. Може да са между 3-5 минути, като с времето можете да ги увеличите.

Веднъж научите ли перинеумното дишане, ще можете да го изпълнявате по всяко време и на всяко място, също като упражнението за перинеумния мускул.

Ползите от упражнението препокриват и усилват ползите от предходното упражнение. Ще забележите, че тялото се тонизира и енергизира. Дълбокото дишане намалява напрежението в тялото и го изказва извън него. Прочиства ума, масажира вътрешните органи и способства за отстраняване на застояли вещества.

Най-правилният начин за изпълнение е естественият начин, което означава да не се прекалява. Дишайте, докато ви е приятно. Ако изгубите желание или се разконцетрирате, просто преминете към естествено дишане и приключете практиката. Амбицията никога не помага, а само влошава нещата. Най-много да получите главоболие, вместо да се разтоварите и ободрите. Не практикувайте перинеумно дишане непосредствено преди лягане. Може да ви разсъни и трудно да заспите. Обратно на това, след събуждане сутрин или в моментите през деня, в които усетите умора, можете да тонизирате тялото с това дишане.

Завършващ метод: Релаксиране на перинеума – освобождаване на напрежението

Дао за двата полаКато част от упражнението и начало на съзнателното опознаване и работа със сексуалната енергия в частта, в която поражда напрежение, ще ви предложа обратния процес на стягането – релаксирането на перинеума. Може да се изпълнява веднага след перинеумно дишане или след тонизиране (упражняване) на перинеума чрез контракции, както и като самостоятелно упражнение. Целта на това упражнение е съвсем конкретна и проста. След някое от двете предходни упражнения служи като завършек и успокоение. В същото време, изпълнено и като самостоятелна практика, служи за опознаване на вашата сексуална енергия. Директно опознаване, а не през призмата на възпитанието, морала, травмите или предразсъдъците ви.

Начин на изпълнение: Отпуснете цялото тяло, най-добре ще е ако сте седнали или легнали. Вдишайте и съвсем леко стегнете перинеума, при издишване насочете вниманието към дъното на тялото. С всяко издишване освобождавайте стягането и напрежението от половата област. Практикувайте докато усетите тялото леко и свободно.

Този метод ще ви накара да осъзнаете вашата сексуална енергия и колко напрежение сте затворили в областта. Той няма за цел да замести половия акт или други, по-силни методи за превръщане на сексуалната енергия в творческа енергия. Няма да разтовари пълното напрежение, но е едно добро начало за директно опознаване на вашата чиста и естествена сексуалност чрез отпускане на тялото, а не чрез стягане, напрежение и потискане.

Практики за превенция на половата система. Сексуално Гун Фу (умение).

Началото на превенцията на половата система се поставя с някои самомасажни техники. При жените това са масаж на гърдите и използването на нефритено яйце, тъй като женските полови органи са разположени вътрешно. При мъжете това са методи за масаж на тестисите през скротумната торбичка, както и един метод за уриниране, чрез който се прави фин масаж на простатната жлеза. Самомасажните методи могат да бъдат включени като част от дневната хигиена, изпълнявани при къпане или непосредствено след него. При липса на вече съществуващи проблеми изпълнението отнема не повече от няколко минути. За жени в напреднала възраст, при менопауза или болезнени при докосване гърди, трябва да се положат повече грижи. Същото е валидно и за мъжете – при липса на проблеми с простата и половите органи, масажите отнемат около 2-3 минути под душа, а методът на уриниране се прилага при ходене по малка нужда веднъж или два пъти на ден.

Противопоказания!!! При всякакви сериозни здравословни проблеми с половите органи и гърдите е необходимо лекарско наблюдение. При рак на гърдата или половите органи, масажните методи не се прилагат! При всички проблемни случаи е добре да се практикува с опитен учител, който да наблюдава целия процес.

Сексуално Гун Фу(умение). Гун Фу (или Кунг Фу) неправилно се свързва само с бойните изкуства. Смисълът на словосъчетанието може да се преведе като отделяне на време, за да се свърши дадена работа по най-добрия възможен начин. С търпение и прилежност. Накратко ще го преведем като „умение“. Умение е да стягате перинеума с нужната сила, нито повече, нито по-малко. Да го правите с лекота, все едно цял живот само това сте правили. Даосите наричат това „без усилие“. За съжаление много хора разбират неправилно идеята за „безусилност“, в смисъл, че няма да им се наложи да полагат усилия. Напротив! Както вече на няколко места подчертавах, именно правилната практика с нужните усилия, дисциплина и последователност прави разликата между човек, който само чете, но нищо не умее и човек, който има нужните умения или майсторство (гун фу).

Даоските сексуални практики са лесни за изпълнение, от една страна, но изискват постоянство и правилен метод, за да се напредва, от друга. И правилно отношение, нещо, което също споменах вече, но пак ще повторя, защото е важно! За щастие, даоските практики все още не са придобили изкривената представа за Тантра, каквато съществува на Запад. А именно – за сладострастни практики, екзотика, чрез която се разнообразява скуката в леглото.

Гун Фу, в случая, е умението да се работи със сексуалната енергия – да се насочва и да се ползват както във невъзбудено състояние, така и във възбудено състояние. Именно за тази работа пиша от началото на статията. Без тези умения, всички следващи практики са безполезни.

Дао за двата полаПрактиката за превенция и начало на развиване на умения за работа със сексуалната енергия се състои от три части и за двата пола:

 • Самомасажни методи – за здраве и опознаване на тялото и сексуалната енергия
 • Хладно разпалване на сексуалната енергия и първи опити за работа с нея
 • Заземяване на сексуалната енергия – отвеждане на стреса и напрежението извън тялото. Използване на земната сила

Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 2Самомасаж на гърдите

Женските гърди са свързани с органите и жлезите в цялото тяло. По-специално зърната на гърдите и ареолите около тях. Самомасажът на гърдите има профилактично действие – раздвижва застояла лимфа и венозна кръв в следствие на носене на стегнато бельо. Но дори и дадена жена да не носи стегнат сутиен, нуждата от самомасаж не отпада, тъй като практиката въздейства и на много други нива. На първо място, самомасажът на гърдите раздвижва и балансира женската сексуална енергия. Някои жени, поради фактори като възпитание и религиозни възгледи, смятат, че докосване в ерогенна зона, каквато са гърдите, е срамно или лошо нещо. Други жени имат болезнени гърди, а някои жени имат груби партньори, което е довело до нежелание за докосване в тази област. Самомасажът на гърдите води до опознаване на тялото и неговите естествени реакции, до балансиране на половата енергия, както и до започване на постепенен процес на преодоляване на задръжки и травми, които вредят на здравето на жената. Самомасажът на гърдите е част от основния процес по предпазване от различни туморни заболявания на гърдите. На следващо място е процес на самопознаване, като целта е балансиране на личността на всяко едно ниво, свързване на тялото и постигане на цялостно здраве!Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 6

Ползите от самомажът на гърдите са много, а практиката отнема няколко минути дневно!

Има много описания на метода, като за начало използвам комбинация между методите на Мениуон Чиа, д-р Рейчъл К. Ейбрамс и Ерик Юдлав. В края на статията ще дам библиография. Ето и различните стъпки:

1. Разтрийте ръцете една в друга, докато се загреят силно.

2. Покрийте всяка от гърдите с длан и започнете да въртите и да масажирате. Въртете, доближавайки двете ръце близо една до друга от долната страна на гърдите, нагоре, към центъра на гръдния кош, след това над горния край на гърдите и накрая навън и надолу.

3. Обърнете посоката и масажирайте от горната страна на гърдите, надолу, към средата на гръдния кош, след това отдолу, а после масажирайте нагоре, към външната страна на гърдата.

4. Спрете и с върха на пръстите леко докосвайте зърната.

Стъпка от 1 до 4 представляват масаж на гърдите. Отделете толкова време, колкото ви е нужно и ви е приятно! Няма някакви специални движения. Просто вложете вродената във вас женска нежност и всичко ще си дойде на мястото.

Ако усещате дискомфорт или пък гърдите ви са болезнени/свръхчувствителни, имате някакви предразсъдъци, то просто ги покрийте със затоплени длани и се усмихнете в тях. Жените могат да фокусират своите емоции с голяма сила и това не е добре, когато не харесват някоя своя част или пък имат някаква травма. Не забравяйте, че сексуалната енергия е много мощна енергия! Усмивка от друга страна има не по-малка сила!!! Усмихнете се в гърдите и оставете усещането да разтопи всичко, което ви вреди, прави допира и докосването неприятни. Приемете усмихването в гърдите като начин да заместите напрежението в тях и да ги изпълните с любов, приемане и разбиране.

5. Усетете сексуалната енергия (дзин, есенцията) да се спуска надолу и назад към двата бъбрека.Можете да изживеете това като сексуално усещане или като топлина.

Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 76. Сложете дланите си върху долната част на гърба, върху двата бъбрека, и масажирайте тази област в продължение на 15 до 30 секунди.

7. Насочете вниманието си към двореца на яйчниците, който обхваща областта на вагината и двата яйчника от двете страни и малко над вагината. Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 8Усетете как дзин се спуска от бъбреците надолу в двореца на яйчниците.

8. Преместете дланите надолу и покрийте двореца на яйчниците.

9. Използвайте перинеумната сила, като затваряте и стягате устните на вагината и теглите нежно нагоре, като в същото време стягате и теглите нагоре и ануса.

10. Спрете и усетете разпространяването на енергията в областта на половите органи. Усмихнете се на цялата област и усетете любов, топлина, нежност, спокойствие.

Стъпка от 5 до 10 са именно методът, чрез който да се свържете със своята сексуална енергия и започнете да работите с нея. Както научихте по-горе, бъбреците са „основите и първият етаж на къщата“ – мястото, обитавано от сексуалната енергия. Отново използвате силата на усмивката, за да започнете да премахвате скритите във вас предразсъдъци, вина, срам и потискане. Усмивката разтваря като лава всички тези неприятни емоции. Сега следва частта, при която ще пречистите тази енергия:

Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 911. Използвайте ума и погледнете надолу с очи, за да отведете есенцията от двореца на яйчниците надолу по краката и в земята. Ако не усещате нищо, просто използвайте въображението си. Есенцията трябва да се усеща гъста и тежка, когато се разделя на две и се спуска надолу в бедрата, коленете, прасците и глезените. Тя се разпространява в стъпалата и пръстите на краката, напуска тялото и отива в земята през центъра на ходилата.

12. Използвайте вътрешната усмивка, за да визуализирате разпространяването на дзин и спускането й в земята като корените на дърво.

Това упражнение може да се прави под душа или по всяко време, когато сте се уединили.

Свързването с трептенето на Земята има балансиращ и изчистващ ефект. Много от редовно практикуващите хора споделят, че когато успеят да насочат и изведат извън тялото всичко, което усмивката е разтопила, усещането е като от „падане на камък“, лекота, освобождаване от тежестта, която са носили в себе си. Това е едно добро начало! Разбира се, не можете да очаквате, че проблеми, които са били създавани с години, ще бъдат решени с няколко минути практика. Важното е обаче, че почвате да работите в тази посока.

Целият този процес се нарича „заземяване“ – осъзнаване и целенасочено използване на естествената ни връзка с това голямо космическо тяло, Земята, което вибрира и тази вибрация минава през нас. Ние живеем в нея. Защо обаче ефектът намалява при възрастните хора? Силните потиснати емоции, затворени в тялото, правят човека „корав“, неподатлив на въздействията на земната вибрация. Не случайно много отшелници и мъдреци са медитирали в пещери – за да са изцяло потопени в земната вибрация.

Правилният процес на заземяването е свързан с отпускане и мекота на тялото. А те се постигат автоматично, когато липсва стрес и напрежение в тялото. Затова насочвате и издишване цялото напрежение към Земята. Процес на повторно свързване с природата и нейните сили, от които егото ни отделя.

 

Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 4

Самомасаж на пениса и тестисите. Метод за предпазване на простатната жлеза

Предизвикателствата при мъжете са няколко на този етап. Първото и най-голямо предизвикателство се нарича предразсъдъци! Мъжете лесно и още от първия полов акт достигат до оргазъм, нямат стимул да се учат, а меренето на пишки ги е увредило така, че през цялото време да прикриват своите неудачи зад хвалби и преувеличения.

Затова и голямата част от мъжете, които са идвали на семинарите имат някакъв проблем. Това са реалностите и не мога да ги променя. Предразсъдъците са най-голямата пречка за овладяване на сексуалните методи от мъжете. А не сложността на практиките. Разбирам това и зная каква смелост и вътрешна борба са нужни, за да се преодолеят тези предразсъдъци и един мъж да започне ефективно да се учи в областта на секса. По презумпция, всеки мъж знае и може всичко…

Второто предизвикателство е свързано с факта, че в невъзбудено състояние, мъжката дзин (сексуална енергия) е много по-студена от женската. Това е така, защото мъжете лесно „палят“. Това означава, че практиката често води до възбуда, а възбудата до секс и загуба на дзин, т.е. еякулация. Получава се обратния ефект – вместо да се съхранява дзин, то в началната практика се хаби и това обезкуражава мъжете. Разбира се има начин това да се предотврати!

И тук идва последната трудност – мъжете са разглезени, когато става дума за секс. Искат си удоволствието и го искат сега. Малко от тях са се учили на някакъв контрол и рефлексът е за максимално бързо изпразване.

Предизвикателствата са много, но даосите са изнамерели правилните практики и методи. Първият метод, който ще опиша е за предпазване на простата и поддържане на „инструмента“. Всеки мъж, който работи със инструменти, а то надали има такъв, който да не ползва някаква играчка за мъже, знае, че ако инструментът не се поддържа, то скоро той се разваля. И какви методи имаме за поддържане на пениса в нашата Западна култура, която уж е рационална и материална? Никакви! Ето какво предлагат даосите:

prostate

Нормална и увеличена простата

Според изследване на Българското урологично дружество, 80% от мъжете над 60 години страдат от доброкачествено увеличение на простата!

Предпазване на простатата чрез метод на уриниране

1. Преди да започнете да уринирате, стегнете перинеума 2-3 пъти (ако много ви се ходи по малка нужда, пропускате тази стъпка, разбира се)

2. Застанете на леко на пръсти (за да активирате меридианите на бъбреците и пикочния мехур)

3. Започнете да уринирате, като спирате урината през известен период от време – спирате, отпускате, спирате, отпускате… Пиш-стоп-пиш-стоп-пиш.  За последното „пиш“ оставете достатъчно течност, за да излезе цялата урина.

Ефект: Уринирането по този начин служи като масаж на простатата. Засилването на перинеума, чиито мускули спират урината, подобрява и половата функция.

Как и защо действа? Както се вижда на картинката по-горе, пикочният канал (уретра) минава през средата на простатната жлеза. Спирането и пускането на урината, която вече е навлязла в уретрата, води до нейното разширяване и свиване, което е като масаж за простатата. По този начин се премахва напрежението от жлезата и това я поддържа в изправност.

Задържането на урината става чрез свиване на перинеума. На този етап вече трябва да сте работили с перинеумния мускул и перинеумното дишане, така че не би трябвало да е проблем за вас.

Колко пъти на ден? Всеки здрав мъж ходи по няколко пъти на ден по малка нужда. В началото, докато се упражнявате, можете да използвате 2-3 уринирания на ден. Впоследствие е достатъчно само веднъж на ден.

Подготовка за Голямото изтегляне. Освен като предпазване на простатата, този метод ви учи как да използвате перинеума, за да задържате течност в тялото. Това е основният тренировъчен метод, който впоследствие ще послужи при задържане на спермата преди еякулация.

Поддържане на инструмента – самомасаж на тестисите и пениса

Какво се постига чрез тези масажни техники: Тестисите на мъжа са извън тялото с причина, а тя е производството на сперматозоиди, за което трябва по-ниска температура от телесната. Поради това не е добре мъжете да носят прекалено прилепнало бельо и панталони. Тестисите са и най-долната част на тялото. Затова в тях лесно застоява кръв, а иДаоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 11 всякакви вещества, които влизат в тялото отвън, като тежки метали. Самомасажът спомага за премахването им, както и за отстраняването на стара сперма, останала в семепроводните канали. Част от техниките служат и за предотвратяване на преждевременна еякулация.

1. Почукване на тестисите. Това упражнение е не толкова масаж, колкото проверка. Някои мъже имат прекалено чувствителни тестиси и като цяло масажът може да е неприятен. Затова повдигнете пениса и леко почукайте камбанките няколко пъти. Ако всичко е наред, можете да продължите напред. Ако тестисите са ви чувствителни в момента или по принцип, загрейте длани и хванете в ръка. Задръжте докато усетите как силата се раздвижва. В случаите на възбуда ще използвате метод, който ще опиша по-долу.

 

2. Обтягане на пениса. Пенисът е свързан за тялото с лигаменти. Освен това самият пенис, който не е мускул, се разглежда като „сухожилие“. Обтягането подобрява изпълването на пещеристите тела на пениса, т.е. при ерекция, като подобрява кръвообращението. Освобождава и напрежението, което се натрупва в областта.Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 12

Начин на изпълнение: Хванете с една ръка основата на пениса с обратен захват – палецът и показалецът са отдолу, а малкият пръст е от страната на главата на пениса. Леко издърпайте пениса „от корен“. Това означава да не дърпате видимата част, а да усетите приятно изтегляне в основата – там, където пенисът е скрит в тялото.

Внимавайте да не захванете част от скротума, това може да е неприятно. Изпълнете обтягането няколко пъти. В никакъв случай не дърпайте със сила!

3. Обтягане на пениса и скротума. Тази масажна техника въздейства най-вече на семепроводните каналчета, които излизат от тестисите и транспортират сперматозоидите до семенните торбички

Начин на изпълнение: Отново се използва обратен захват, като този път се обхващат и цялата скротумна торбичка, заедно с тестисите. Леко обтягате няколко пъти, като усещането не трябва да е болезнено. Възможно да е леко неприятно в първите няколко изпълнения. И тук важат същите правила: да внимавате със захвата и да не опъвате прекалено силно. Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 13

4. „Разделяне“ на пениса от тестисите. И този масажен метод е насочен преди всичко към семенните каналчета.

Начин на изпълнение: Едната ръка хваща пениса, а другата обхваща основата на скротумната торбичка, като затваря пръстите като пръстен около нея. Леко обтягате скротума, като просто придържате пениса. Ефектите и предпазните правилата за изпълнение са същите, както в предходните техники.

5. Масажиране на тестисите и каналчетата в скротума. Този метод изчиства и обновява тестисите и каналчетата, които излизат от тях.

Начин на изпълнение: Масажът на тестисите се извършва с палците, като останалите пръсти служат за опора. Леко масажирайте всеки от тестисите, без да оказвате силен натиск. След като приключите с всеки от тестисите, масажирайте нагънатите каналчета, които излизат от тях и също се намират в скротума. Това спомага за отстраняване на стари сперматозоиди, останали в каналчетата и отложени в тях други вещества.

 

Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 14

Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 15

 

 

 

 

 

 

Веднъж щом овладеете масажа на пениса и тестисите, ще може да го изпълнявате за няколко минути. Препоръчвам да го изпълнявате всеки път, щом се къпете, като част от цялостната хигиена.

Методът на трите пръста

Това е метод за предотвратяване на еякулацията, при който се притиска основата на пениса с три пръста (каква изненада!). Методът е лесен за изпълнение, стига мъжът да намери „точката за 1 милион долара“ и да разбере как правилно трябва да я притисне. Вторият момент е свързан с тайминга – кога точно трябва да притисне, с каква сила и продължителност.

Местоположение на зоната. Мястото за притискане е същият този перинеум, който толкова много обсъждахме и тренирахме до момента. Пак да припомним: при мъжа перинеумната област се намира между тестисите и ануса. Общо взето това е място, колкото да се поставят три пръста. Другата причина да се използват три пръста е свързана със силата и плътността на притискане – един пръст може да не запуши добре уретрата /пикочопровода/, втори пръст също може да пропусне, но три пръста са достатъчни, за сме сигурни, че притискането и запушването на пътя на спермата ще е плътно и сигурно.

Къде и как се поставят пръстите? Погледнете картинката:

Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 16

Пръстите се поставят последователно, един до друг, като е възможно леко припокриване, но не прекалено. Ще ви покажа една картинка, която е изначално грешна, за да придобиете идея за посоката от която влизат пръстите:


Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 17

Подредбата на пръстите е правилна, посоката на натиск и мястото на притискане са правилни. Но мястото от което влиза ръката  и посоката на пръстите са много, ама много грешни! Пробвайте да достигнете перинеума си и да го притиснете, като ръката ви мине отзад, откъм седалището. Ще разберете за какво иде реч! Най-естественото и удобно място е ръката да мине отпред и пръстите да се поставят зад тестисите.

Кога се притиска? Натиск се прилага в момента преди перинеума (уро-гениталната диафрагма) да започне да вибрира и да изтласква спермата навън.

Как да овладеете метода: самостоятелно!!! Открийте местото, изпробвайте поставянето на пръстите и натиснете пробно. Направете, го без да сте възбудени. Последното Даоски сексуални методи за съхранение на здравето, част 2 18нещо, което искате, е да си притиснете скротума или пък да еякулирате, докато се чудите къде трябва да поставите пръстите. Подгответе се и действайте!

Защо този метод е важен? През семинара за мъже са минали десетки мъже, може би малко над 120. Отделно са мъжете, които съм обучавал през годините. Опитът ми показва, че малко мъже продължават по-натам с практиките. Още по-важното е, че докато се опитват да практикуват в началото, често самите занимания водят до възбуда и неминуема еякулация. Преди години един мъж сподели, че докато се опитвал да овладее практиките, толкова често мастурбирал и еякулирал, че ефектът бил обратен – вместо да съхранява своята дзин, той се чувствал изтощен и изморен, това повлияло на работата му и на сексуалния му живот. Целта е всеки мъж, който проявява интерес към практиките, да разполага с метод, който да използва, за да съхранява своята мъжка сила.

Мерки за безопасност: това е механичен метод, който не извежда възбудата от зоната на гениталиите. Възможно е да се усети напрежение в перинеума. В стари и не толкова стари класически книги се препоръчва масаж на перинеума с копринена кърпа. За мен този метод не работи! Отделно, че само представата да си търкат дъната с коприна, ще отблъсне много мачовци. Затова пък упражненията за перинеума и перинеумното дишане, с които вече сте се запознали, действат безотказно! Изпълнете няколко леки перинеумни стягания с фокус върху отпускането на перинеума и свързаното с това издишане. Изпълнете и релаксация на цялото тяло със заземяване.

Заземяване след практика. Същото е както при жените! За да провокирам вашето въображение, любознателност, а и за да не се повтарям, ще оставя да го прочетете оттам.

С това приключвам този дълъг материал. Няма да пиша дълго заключение. Ще споделя нещо, което ми се струва важно, тъй като повечето от вас ще се учат без учител. Разбира се, че с учител е много по-лесно, или поне така си мислят повечето хора. Това, което дава учителят, е нещо много просто: увереността, че някой вече е минал по този Път и че практиките са възможни за овладяване. Ако сте внимателни, то опасностите на този етап са сведени до минимум. Много често ме питат дали тези практики са опасни. Самият живот е опасен, завършва със смърт! Обичам да давам този пример: от задавяне с кост са умрели много хора, но въпреки това давам риба и на децата, нали?

Второто важно нещо, което дава учителят, е спокойствието, че някой вече е минал през трудностите и знае как да се справи с тях!

Огромната част от хората, които познавам и зная, че са овладели метода, са започнали и са го усвоили сами! Помислете над това! Години след като бях овладял методите и вече ги практикувах с жена, срещнах учител, който да ми разясни някои тънкости, които, макар и важни, не са пречка за научаване на метода.

Запомнете, че не учителят ще свърши вашата работа, нито пък ще се справи с вашите предразсъдъци, които са главната пречка, за да не успеете. В крайна сметка целта не е всеки човек да практикува даоските методи. Така че не се бойте да се „провалите“. Моят последен съвет е към тези от вас, които са любопитни и смятат прочетеното за интересно, а не пълна глупост и фантасмагория,  и той е: поне пробвайте! Ако ви хареса и намерите в даоизма своя Път, ще намерите учител, това е сигурно!

Успех! И прощавайте, ако някъде съм се изразил неправилно или неразбираемо. Аз също се уча!

Библиография

 1. Култивиране на женската полова енергия
 2. Култивиране на мъжката полова енергия
 3. Даоиска сексуална алхимия
 4. Сексът на многократния оргазъм
 5. Ръководство по даоиска йога и ци гун
 6. Трактат за любовта, как я разбира ужасния досадник

Вечна благодарност към грандмайстор Мантак Чиа, за споделянето на практиките със света!

Следва: Най-важната практика в даоското сексуално Гун Фун – тестисно и яйчниково дишане.