До 7-ми февруари, когато е началото на нашия първи цялостен курс: “ОСНОВНИ ДАОСКИ ПРАКТИКИ И ДАОСКИ ТАЙНИ НА ЛЮБОВТА”, ще пускам късчета практическо знание, които от опит съм установил, че работят. Както от личната ми практика, така и от преподаването на даоските практики на хора с всякакъв темперамент и телесна конституция. Всички те ще са включени в самия курс(разбира се, разгърнати до най-малкия детайл), но мисля, че ще са полезни и на всички, които се интересуват от всякакви практики, в частност източни практики, медитация и даоски практики. Името на рубриката е „Без тайни“, защото, според много съвременни учители, в това число и Майстор Мантак Чиа, времето на пазенето на тайни е отминало безвъзвратно. Духът на споделяне е задача, която приемам присърце. Нашето общество има нужда от повече хора, които са склонни да помагат и да споделят помежду си знания и опит.

Логично ми се струва да започна с дихателните практики и един важен момент: защо е важно дишането да е дълбоко и коремно? Ще посоча две причини:

1. Дълбокото дишане достига до горните синуси и изпълва целия нос с въздух. Това активира междувеждието (точката Ин тан) която е външна точка на хипофизата. В дебелите книги се казва, че точно тая точка е мястото, през което Чи навлиза в тялото. А точно това е методът: дълбоко и спокойно дишане, чак до най-горната част на носа. По този начин в тялото ни, заедно с въздуха, влиза и голямо количество Чи.

2. Дълбокото коремно дишане сваля Чи до бъбреците. Бъбреците са органът, който успява да задържи Чи в тялото. Ако дишаме плитко, енергията не достига до бъбреците и в тялото остава много по-малко от нея. Това ни кара да се чувстваме вяли и уморени.

Важно!: стресът, силните отрицателни емоции и обездвижването стягат тялото и правят дишането плитко.

На курса ще изучим всички основни начини за дишане, характерни за даоските практики: естествено коремно(пълно) дишане, обърнато дишане, перинеумно дишане и др.