„Вътрешната усмивка“ често бива подценявана като метод, само защото е лесна за усвояване и защото се води начална практика. На Запад сме свикнали основните практики да са досадно начало, което трябва да изтърпим, преди да ги усвоим, минем към същината и го забравим.

„Вътрешната усмивка“ съдържа в себе си всичко необходимо, което да ни научи как да усещаме, движим и работим с вътрешната си енергия. Без нея нито една друга практика не би била възможна. „Вътрешната усмивка“ не е само метод на релаксация. Тя е сърцевината на цялата практика. Може да изглежда съвсем лесна, но в действителност тя ни дава възможност да насочваме мисълта, енергията и кръвта в телата ни според съответната практика.

Човек, който редовна практикува „Вътрешната усмивка“, изглежда на околните като слънчев, засмян човек. Това, което околните не виждат е неговата способност да използва вниманието си като инструмент. Един чудесно „наточен“ и поддържан инструмент, който всеки може да има под ръка. „Вътрешната усмивка“ е практиката, която поддържа този наш инструмент във върхова изправност.

Най-важните практики в Дао се дават в началото! Като всяко нещо в Дао, те имат много предназначения и носят всички даоски принципи в себе си. В същото време са безкрайно лесни за разбиране и практикуване. В началото, когато човек започне да практикува, той го прави заради конкретна причина: емоционална травма, желание да промени живота си в някакъв аспект, някакъв физиологичен проблем. Колкото и прекрасна да е една система, ако тя не предлага точните средства хората да разрешават своите проблеми още в началото, то те няма да имат мотивация да я практикуват. Началните практики в Дао са тия, към които постоянно се обръщаме и се практикуват цял живот – винаги са на разположение, когато имаме нужда от тях. Защото докато сме живи и сме на тая земя, всеки от нас, независимо от колко време практикува и какви практики е научил, винаги ще има нужда да се балансира и изчиства вътрешно.

Няма нищо по-хубаво от това денят ти да започне с усмивка и да знаеш как да я върнеш на лицето си, когато има хиляди причини да я загубиш! 🙂

В нашия курс ще изучим няколко начина на практика на „Вътрешната усмивка“, които се базират на един и същ принцип: състрадателна усмивка, релаксираща усмивка, усмивка по трите линии.