Ще оставя за момент малките практични неща и ще се обърна към тема, която изглежда трудна, неразбираема и ирационална. Обикновено за нея се говори уклончиво и с половин уста. С групата, с която практикуваме редовно, си я дискутираме свободно – едно от предимствата да се практикува и в група.

Човечеството е изобретило много начини за запазване на информация: рисунки, йероглифи, писмена реч(книги), аудио записи (плочи, ленти, аудио касетки, CD…), видео и мултимедия (дискети, дискове – CD, DVD, Blue Ray, хард дискове, облачни услуги…). Вероятно пропускам някои. Идеята ми е, че информацията може да бъде съхранявана и това е нещо, което всеки ползва в ежедневието си.

Човешката личност не е нищо друго освен сбор от информация. За момент да си представим, че в края на живота ни има начин да съберем целия си жизнен опит и да го запазим и пренесем след края на съществуването на физическото ни тяло. Даосите казват: „Не си тръгвайте с празни ръце от тоя живот“. Това става като започнем да съхраняваме, вместо да пилеем, своята енергия: жизнената(емоционална) енергия, половата енергия, менталната ни енергия… Енергията е универсална среда за пренос на информация. Ако човек има достатъчно енергия в края на живота си, твърдят даосите, той ще може да съхрани натрупания опит, да го „запише“ и да го вземе със себе си, когато напусне тялото.

Хубавото на тая теория е, че бързо може да се потвърди в частта със съхранението на енергията. Началните практики в Дао имат за цел точно това – да спрат „течовете“ на всяко едно ниво. За пример ще дам, че, само след няколко месеца практика, всеки мъж може да спре еякулирането и да раздели оргазма от загубата на енергия. Жените се учат да изкачват оргазмената енергия нагоре в тялото и да я имат на разположение по всяко време. При тях спирането на загуба на полова енергия е свързано с цикъла. Същото важи и за загубата на енергия чрез силни емоции и повтарящи се тревожни мисли – тази загуба също може да бъде прекратена.

Да, но при примерите с информацията, които дадох в началото, винаги има материален носител – хартия, диск, флашка, твърд диск… Как ще запазим информация, след като вече липсва материалния носител, тялото? Вселената е над 90% нематериална. Само 10%, а може би и по-малко съставляват материалната вселена. Астрофиците говорят за места, които поглъщат и „разграждат материята“, както и за места, където енергията преминава в материална форма. Разбира се и това са теории. Въпросът е, щом 90% от вселената съществата без наличието на носител, не е ли възможно същото да се случи и с „индивидуалния ни запис“?

Даосите стигнали по-натам. Щом може да се съхрани информацията(спомените ни), не е ли възможно да се запази индивидуалността ни след смъртта. Описанията в дебелите книги са следните:
– В началото практикуващия събира енергия, като спира хабенето й. След това я трансформира в качествена енергия (добри вибрации, положителни емоции);
– На следващ етап започва да се свързва с външни източници на енергията и започва да създава енергийно тяло или перла от светлина, наречени „златен зародиш“.
– В крайния етап има на разположение енергиен „носител“ на който да запише своята индивудалност. Легендите разказват, че всеки даос, който е стигнал до тоя финален етап успява да превърне дори физическото си тяло в енергия и заедно със своята индивидуалност да ги прехвърли в изградения енергиен носител.

Всичко казано по-горе е само теория за нас. Даосите разчитат на личен опит, а не на вяра.

На нашия цялостен курс “ОСНОВНИ ДАОСКИ ПРАКТИКИ И ДАОСКИ ТАЙНИ НА ЛЮБОВТА” ще започнете с началните практики.
Надявам се, да не останете с впечатление, че обещаваме безсмъртие. 🙂 Основните и сексуалните даоски практики са основа за качествен живот. Това да постигне човек, достатъчно е. След това всеки сам решава какво да прави с живота си и творческия си потенциал, накъде да ги насочи, дали да се опита да потвърди от личен опит даоското безсмъртие или просто да изживее един щастлив, пълноценен и дълголетен живот.