Време за четене: 12 мин.

Даоската съвместна култивация, позната още като Сексуални практики за двойки, Сексуална алхимия, Сексуално Гун Фу и т.н., е най-интересната и търсена част от цялата палитра даоски практики. Интересна за широката публика, след като практиките стават публично достояние на Запад преди не повече от 50 години.

Множество книги, статии и семинари представят практиките като път към  „мултиоргазмената двойка“.

Действителността е, че въпреки целия шум, интерес и суета, този тип практики са овладени и реално се ползват в личния живот от твърде ограничен кръг практикуващи.

Защо това е така?

Основната причина е, че трябват двама партньори, които поотделно да владеят Яйчниковото и Семенното Гун фу. Картината придобива още по-реалистични краски, като се има предвид, че самостоятелни сексуални методи са предшествани от изучаването и всекидневното практикуване на други основни даоски методи, които изискват години упорита работа.

Тук съм обобщил кои са задължителните практики за мъжете, но положението за дамите е аналогично.

Цялата реклама и опити за популяризиране, както и липса на личен опит сред мнозинството посетили семинари (или чели книги), са довели до известно количество митове и заблуди, които си виреят необезпокоявани.

Ще се опитам да представя част от митовете, с които съм се сблъсквал и да изложа моите виждания за тях.

Мит No.1: Даоските практики за двойки решават семейни проблеми

Не, не решават! Тези практики не са вид семейна терапия, няма да решат проблемите в спалнята и извън нея. Съмнявам се дали биха имали ефект дори в разнообразяването на скуката в семейното ложе.

Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 1
Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 11

Случвало се е да попадна на двойка, която е дошла на семинар по темата, за да укрепи брака си и да видя разочарованието, след като бъдат представени самите практики.

Не веднъж са се обаждали жени, които искат да изпратят своите съпрузи или партньори на някой от „мъжките семинари“ и да видя нежеланието, скептицизма и измъчените физиономии на горките мъже, когато дойдат и осъзнаят, че един семинар няма да им реши проблемите, а трябва доста последователна и упорита работа.

Защо съвместните практики не са подходящи за укрепване на брака?

На първо място те са създадени със съвсем друга цел. Повечето даоски школи са носители на самостоятелния път на развитие и на съвместните практики се гледа с лошо око. Причината е в привързването и емоциите, които възникват между партньорите, а това е основата, на която се гради брака. Привързването и силните емоции са пречки в даоската вътрешна алхимия!

На второ място идва чисто практичен аргумент: изучаването на съвместните практики е предшествано от няколко основни практики, без които всеки попада в задънен край, като може и да си навреди.

Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 2
Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 12

Методи като Вътрешната усмивка, Лечебните звуци, медитацията на Малкият небесен кръг (Микро орбита) са практики, без които няма как да се усвоят индивидуалните сексуални методи като Голямото изтегляне за мъже и за жени.

Всички тези практики са задължително условие в правилното и безопасно овладяване на съвместните даоски практики.

Моите скромни наблюдения са, че от всички проявили интерес към практиките за самостоятелно развитие, малцина са тези, които реално практикуват и ги усвояват.

А още по-малко са двойките, които се отдават на съвместната култивация.

Повечето хора с проблеми искат бързо решение, което, ако е възможно, да изисква по-малко усилия от тяхна страна. Няма как да отидете на един семинар, да усвоите някаква чудодейна практика, която да ви реши всички проблеми.

На трето място, дори да предположим, че предните два аргумента са невалидни, то емпиричният опит показва друго. Ако даоските практики за съвместна култивация имаха за цел заздравяване на връзката, то съвременните инструктори, които ги преподават, щяха да са пример за успешни и безпроблемни бракове и съжителства. Раздялите щяха да са значително по-малко, в сравнение с останалите хора. А те не са!

Мит No.2: Чрез даоските съвместни практики ще се превърна в неотразим любовник/любовница

Не, няма! Съжалявам, но това е истината и реалността. Изучаването на една практика няма да ви даде целият набор от качества, които правят един човек добър и желан любовник.

мит2 - сексуална машина
Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 13

Нека използвам следната метафора: това да седнете зад волана на болид от Формула 1 няма да ви превърне в състезател и отличен шофьор!

Зная, че малцина ще си признаят, но на практика мнозина тръгват да изучават даоските практики с идея да стават неотразими любовници.

Нека го кажа по възможно най-директния, груб, болезнен, но откровен начин: ако сте си мухльо преди да усвоите каквато и да е даоска практика, ще си останете мухльо и след като я усвоите.

Съжалявам, няма практика на света, която като с магическа пръчка да променя нашата най-дълбока същност. Ако имаше, всички щяхме само нея да практикуваме и всички щяхме да сме с безупречни добродетели.

Ползите са в друга насока: ще се научите да си съхранявате здравето, да цените силата си, да работите с нея в различните енергийни центрове в тялото, като трите дантиена…и много други цели, които си поставя вътрешната даоска алхимия.

Възможно е да станете по сензитивни като цяло, а в частност и по отношение на партньора си. Което също си е предизвикателство, тъй като ще усещате и неща, които няма да ви харесат.

Оргазмът се променя, става по-продължителен и интензивен. Но това е един много добър страничен ефект, а не е главна цел.

Мит No.3: Целта на сексуалните практики са „божествените оргазми“

И като съм започнал темата, да я доразвия. Що е то мултиоргазъм и има ли почва у нас?

Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 3
Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 14

Не, целта на даоските практики не са оргазмите! Не са и мултиоргазмите!

Сексуалният акт и неговата кулминация са само средство за постигане на целите на вътрешната алхимия.

Наблюдения, които (може би) са довели до възникването на даоските практики за двойки:

  1. Всички се раждаме с различно количество жизнена сила. Огромната част от хората имат ограничено количество, което бързо пропиляват.
  2. Сексът е най-енергоемкият начин, който хаби най-много жизнена сила.
  3. Пропилее ли се жизнената сила, идва ред на болестите, които водят до страдание, преждевременна старост и смърт.
  4. За да практикуват формулите от вътрешната алхимия, даосите имат нужда от голямо количество енергия.
  5. След като сексът хаби най-много, а малцина са тия, които могат да водят безбрачен и отшелнически начин на живот, даосите са намерили начин да не се похабяват, за да имат някакъв минимален шанс по Пътя, по който са поели.

Така са създадени практиките за самостоятелна култивация и култивация по двойки. Сексуалният акт се използва не за хабене на енергия, обвързване, взаимно изхабяване и манипулиране, а за култивиране на лична жизнена сила.

Целта на взаимната култивация е подхранване на алхимичния процес, при който сексуалната енергия се преобразува в жизнена енергия, а жизнената енергия в духовна (ментална). Дзин -> Чи -> Шън.

Ако мултиоргазмът не е за удоволствие, тогава за какво е и какво представлява?

Анатомия на стандартния оргазъм:

обикновен оргазъм
Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 15

За да придобиете най-точна представа, ако това въобще е възможно да стане по интелектуален път, ще използваме обикновения оргазъм, за да илюстрирам разликите с мултиоргазма.

Ето и анатомията на мултиоргазма:

Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 4
Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 16

В рамките на един акт може да се премине през цялостното преобразуване на енергията: от извличането й от половата обраласт, жлези и секрети, към преобразуването и в Чи и подхранване на органите, до последната трансформация на жизнената енергия в ментална/духовна или Шън в главата.

Всеки следващ акт и всяко следващо изтегляне/преобразуване на енергията ще изкачва фокуса към по-висок център. От схемата е видно, че второто изтегляне ще повтори целия алхимичен процес, но главния фокус ще е върху Чи; при третото изтегляне ще е върху главата и Шън.

И тук става ясно защо са абсолютно необходими предхождащите практики. През годините, в които преподавах, имах контакт с десетки мъже, които се опитваха да практикуват, без да са минали през цялостното обучение т.е. започнали са направо със сексуалните практики.

Всеки от тях имаше някаква форма на проблеми, породени от изкачването на все повече и повече енергия към главата или засядането ѝ във някой вътрешен орган, често това бяха областта на гърдите (сърцето) и главата.

В същото време удоволствието от секса намалява, а това, в комбинация с появилите се проблеми, води до демотивация и прекратяване на практиката.

Правилният метод е:

  1. Да не се пропуска нито една стъпка от обучението;
  2. Фокусът да е върху алхимичния процес, като правилното изпълнение повишава и удоволствието, което, на свой ред, не бива да е цел на практиката.

И тук стигаме до мултиоргазмът в двойка и следващия мит.

Мит No.4: Мултиоргазмената двойка = екстатичен духовен ритуал между богът и богинята на любовта.

Бог и богиня на секса
Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 17

Много хора си представят, а често им бива и казвано, че съвместните даоски практики са едва ли не ролеви игри в спалнята, в които се използват благоухания, мазила, афродизиаци, специална романтична обстановка, масажи, практикуват се различни екзотични пози и т.н. и т.н.

В това няма нищо лошо, но, ако няма изтегляне и преобразуване на Ци, която да подхрани органите, жлезите, нервната система и цялото тяло, както и да се работи с тази енергия в последващи практики, то тогава това не е вътрешна алхимия, а разнообразяване на сексуалния живот.

С понятията „любов“ и „духовност“ толкова често е злоупотребявано, толкова често някой пишман духовен гуру си е лъскал егото, че са се превърнали в лингвистична дрипа и са загубили своето значение.

Един от примерите е т.нар. „духовен секс“, който по-често се използва за нескопосани свалки, отколкото да се изпълва със съдържание и истинските цели на даоските практики. И понеже практиките са сложни за изучаване, като в същото време има интерес сред масовата публика, интерес, който е подкрепен от сериозни финансови потоци, то на същата тази публика се предлагат лесно смилаеми заместители!

Даоските практики не са различни екзотични пози! Не са еротични масажи! (гледал съм някакви клипове, при които видимо неврозни хора се тресат в „духовни оргазми“, следствие на нескопосани масажи). Не са аромати, афродизиаци и каквото още се сетите!

Няма ритуали, няма красиви и романтични сцени. Нито има сълзлива романтика, нито сексуални извращения.

Пренаселено е с фантазии за мъже, които стават неотразими и неизтощими любовници, пред които всяка жена е готова мигом да припадне в желанието да им се отдаде; фантазии за фатални богини на любовта, които омайват и подчиняват всеки мъж до степен да владеят неговото съзнание… и портфейл.

Уви, за реализирането на подобни цели могат да ви помогнат други методи, свързани с манипулация и извличане на лична изгода, каквито в даоската култивация отсъстват, а употребата им е опасна и абсолютно противопоказна.

С подобни фантазии и опити за манипулация (да задържите мъжа/жената до себе си, да ви изпълнява желанията, да получавате подаръци и др.) можете много, ама наистина много да си навредите. Не от морална гледна точка, а от чисто практична: да си представим, че сте усвоили практиките, извличате повече жизнена енергия, то тогава горните недобросъвестни амбиции и желания съсредоточават цялата тази енергия в сърцето. Ще гръмнете като неизправен бойлер. Има и много по-лоши варианти, бил съм свидетел на такива.

Повече по темата съм писал в статията: Истински даоизъм ли са практиките свързани със сексуална енергия?

Да се опитвате да сведете даоските практики до „камасутра в спалнята“, е като да се опитвате да счупите орех с мобилния си телефон – може и да успеете, но предназначението на „телефона“ не е да „чупи орехи“!

Мит No.5: Целта на съвместната култивация е да се събере колкото се може повече енергия, от колкото се може повече партньори.

Секс тантра игри
Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 18

Търсите си „духовно“ оправдание да правите безразборен секс? Нямате нужда да използвате даоските практики за целта! Да, има не един и двама автори, включително и „класически“ (или поне представяни за „класически“), които  твърдят, че една от целите е да се търси енергията на множество млади партньори…

Първо, сексуалната енергия ви свързва по-здраво и от лепило с човека, с който я обменяте. Внимавайте с кого си лягате! Ще перифразирам: „с какъвто (човек) си легнете, такъв ще станете“

Има съвременни изследвания, които показват, че „женският организъм е способен да съхранява клетки на бивши секуални партньори.

Медици от Вашингтонския университет в Сиатъл и Центъра за изследване на онкологичните заболявания „Фред Хътчинсън“, съобщиха, че близо 63% от жените са носители на ДНК клетки на мъжете, с които са имали сексуален контакт.“

И още: „Има твърдения, че спермата може да направи така, че жените да станат сънливи след секс за укрепване на емоционална връзка с партньора.“

Ако минем една идея отвъд физиката, то смесването на енергията не е далеч от смесване на карма – в крайна сметка сексуалният акт има за цел да свърже двамата родители, които да създадат потомство, за което да се грижат.

Второ, целта на съвместните практики е равностойна обмяна на енергия, за да се балансира Ин и Ян вътре във вас. Мъжете имат повече Ян, а жените имат повече Ин, обменяйки енергия, то това води до вътрешен баланс.

Моят опит показва, че трябва да се внимава с кого се обменя сексуална енергия. В разговори с други мъже, които практикуват сексуалното Гун Фу, сме споделяли сходен опит, че чуждата енергия, дори от човек, с който имате много общо, може да бъде тежка и трудна за обработване.

Обмяната на енергия с човек, който е във вътрешен хаос и емоционална нестабилност може да бъде доста неприятно изживяване.

И не на последно място, колкото и да сте сходни като характери, енергетика и т.н,. една раздяла може да ви хвърли в хаос за дълъг период от време.

Обвързването с множество партньори може да ви прикове за дълго време в ситуация, от която трудно да можете да се се измъкнете.

Не веднъж съм бил свидетел на това как хора постоянно се връщат към едни и същи връзки и партньори, за които знаят, че са изчерпани и приключили, и им носят само страдание.

Мит No.6: Практики за двойки са възможни, само ако и двамата партньори са ги овладели

Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 5
State Of Mind

Зная, че тук може да се объркате: нали до момента ви обяснявах и убеждавах, как и двамата партньори трябва да владеят практиките отлично, за да практикуват съвместно вътрешната алхимия.

Това е идеалният вариант!

Но също така ви обясних колко рядко се срещат хора, които са овладели практиките. И сред този свит набор от практикуващи е още по-трудно да се намери човек, който да ви пасне.

Най-честият вариант е само един от партньорите да практикува. Преди година и половина бих се заклел, че това е абсолютно приемлив вариант. Днес не съм толкова сигурен.

Практиките по никакъв начин не пречат на сексуалният ви живот, освен с едно: винаги ще има нещо, което партньорът ви ще знае че правите, а той не. Нещо, в което той ще смята, че няма как да участва; което не разбира; което ви отделя.

И ще бъде прав!

Ще се опитам да разгледам ситуациите, в които може да се практикува Сексуалното Гун Фу.

  1. Случаен сексуален контакт. Споделих моето виждане по горе, но ще го повторя – това е сценарий, който смятам за възможно най-лош. Не познавате добре човека и какви проблеми носи в себе си, не знаете каква енергия можете да очаквате и не само това.

Животът обаче не е праволинеен и човек може да изпадне в ситуация, в която подобно общуване е единствената възможност към момента. В този случай препоръчвам да НЕ се обменя енергия с другия човек, доколкото това е според уменията и възможностите ви. Изтегляте и работите само с вашата енергия. Колкото по-малко се обвързвате енергийно, толкова по-добре!

2. Секс с постоянен партньор/парньорка

Тук са възможни два сценария:

А. Когато мъжът владее практиките. За този сценарий мога да говоря много. Есенцията е, че най-честите първоначални възражения от страна на дамите, чийто партньор практикува, са: „Щом не свършваш, значи не ти доставям удоволствие“. При по-сериозна връзка може да се чуе и “ „Щом не свършваш, значи не ме обичаш“(и вариации на тази тема). Най-голямото притеснение е, че щом мъжът има достатъчно сила за още секс, то няма застраховка, че ще бъде верен на своята половинка. Има и още много, но не е целта да ги изреждам всички.

С търпение и обяснения партньорката може да прояви разбиране. Жените са практични създания и трябва да им се формулира полза, както и да бъдат уверени, че всичко е нормално, в иначе необичайната ситуация.

Проблемът с привързването и силните емоции си остава, но той е проблем преди всичко, ако двамата партньори вървят в различна посока.

Б. Когато жената владее практиките. За този вариант само съм слушал и чел, така че каквото и да кажа, ще е спекулация. Недостатъците са, че мъжът може да не е толкова издържлив по време на любовния акт, което, заедно със знанието, че партньорката му знае някакви практики за мултиоргазъм, да го уязвят и да накърнят мъжкото му самочувствие. А всички знаем колко крехки и чувствителни са мъжете, когато става дума за секс.

Ако жената крие от мъжа, това пък може да попречи на това да се отпусне и да се отдаде изцяло на своя партньор. Както и да повлияе на способността да обменя енергия с него.

От горните два сценария вторият ми се струва по-сложен, но може и да греша.

Шест мита за даоските сексуални практики за двойки 6
„Обединяването на Есенцията“, рисунка от Династия Тан

Едно зная със сигурност, а то е, че където има воля, има и Път. Варианти ще се намерят. Стига практикуващият да е отдаден на своя Път, ще намери начин да върви по него, независимо от обстоятелствата. Даоската вътрешна алхимия е сложен път, който изисква огромна отдаденост, всекидневна практика, разбиране, безупречност и готовност да се изправяме и преодоляваме непознати трудности и предизвикателства.

Една от най-големите заблуди е, че даоските практики решават проблеми и човек става безгрижен лентяй. Ако беше така, мнозина щяха да практикуват. Аз лично познавам малцина, които са приели този Път за път в живота.