В този материал ще ви покажа три лесни за изпълнение даоски практики, чрез които всеки може да изчисти и поддържа своята лимфна система.

Практиките са част от Чи-самомасажа, който на свой ред е част от цялостна система за поддържане на здравето на всяко едно ниво: физическо, емоционално и ментално.

Има много даоски практики, например коремно и обърнато дишане, Дантиен ци гун, Дао Ин упражненията и други, които също повлияват лимфната система. Трите метода, които ще научите, са специално

Три лесни и забавни за изпълнение даоски практики.

предназначени за лимфата. Те са лесни, изпълнението им е забавно и ги използвам всеки ден, както в личната ми практика, така и в групите, които водих.

Цялостното им въздействие е свързано и с подобряване на настроението, ефект, за чийто начин на действие ще научите, ако прочетете статията докрай. 🙂

Лимфна система

%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d1%84%d0%b0Лимфата е най-бавно движещата се течност в човешкото тяло, която лесно застоява, ако водим заседнал начин на живот. Тя се движи само в една посока, от периферията към торса, и не разчита пряко на помпа, каквато представлява сърцето за кръвоносната система.

Лимфата разчита на движението на мускулите, гръдния кош и диафрагмата, както и на движението на кръвоносната система. Най-голямо влияние върху движението на

Лимфата е най-бавно движещата се течност в човешкото тяло, която лесно застоява

лимфата оказва… подскачането. Много специалисти препоръчват използването на батут или подскачане на въже, но колко хора скачат на батут или на въже?

Лимфата е много важна за нашия организъм по две основни причини:

 1. Има охранителна функция и пази тялото от навлезли отвън микроорганизми. Лимфата е пряко свързана с имунитета – лимфоцитите, които се образуват в костите, охраняват в лимфата.
 2. Лимфата е, грубо казано, като отходна система за клетките. Тя има детоксично действие – чрез нея се премахват отровите и ендогенните (внесени отвън) токсини от неправилен начин на живот и хранене, особено от продуктите при разпадане на мазнините.

Как функционира лимфната система: лимфата циркулира през лимфните съдове, носеща отпадъчни материали от различни части на тялото. Лимфните възли филтрират лимфната течност, неутрализират и изхвърлят бактерии и други патогени. Те извеждат тези отходни вещества към кръвния поток. Чрез кръвта нежеланите токсини достигат до бъбреците и черния дроб, органите за детоксикация, където тялото се справя с тях и ги отделя.

Част от лимфата се изхвърля направо в дебелите черва, където се отделя с изпражненията. Част от лимфната система са сливиците, далака и тимусната жлеза.

Смях за задвижване на лимфата (и за радост)

1Първата практика е нещо, което всеки „носи“ у себе си още от раждането. Всички даоски методи са естествени, което означава, че те  използват целенасочено и максимално ефективно само това, което е характерно и естествено за всеки човек. Този метод използва способността ни да се смеем. За разлика от възрастните, децата се смеят с цялото тяло.

Вибрацията, която създава смеха в цялото тяло при едно дете, ефективно задвижва лимфата. Възрастният човек често се смее доста цивилизовано, като този смях не е с цялото тяло и, следователно, не създава такава голяма вибрация. По-важното е, че много от хората в зряла възраст все по-рядко се смеят, погълнати от

Децата се смеят с цялото тяло.

всекидневните си проблеми. Помислете само колко пъти ви се е налагало да сдържате своя смях, защото не е подходящ за дадена ситуация. Още по-добре, сетете се за онези моменти, когато нечий смях ви е подразнил и сте отправили укорителен поглед или въздишка към „нарушителя на общественото спокойствие“. Мисля, че схванахте идеята!

Личните ми наблюдения са, че, когато показвам метода, много хора стоят сковано и имат големи предразсъдъци да се разсмеят. Повечето от тях са увлечени от смеха на останалите в групата, но има такива, които така и не успяват. Зная как самият аз се чувствах навремето, когато за първи път видях тази практика – смятах, че, за да се смее без причина, човек трябва да е луд. С малко практика открих колко скован съм бил вътрешно и установих, че не е никак трудно да върна радостта от смеха. Колкото до това дали изглеждам като луд, докато се смея, то по-добре здрав и „луд“ в хорските очи, отколкото болен и тъжен, пък макар и според общите очаквания. 😉

Ще използваме смях с цялото тяло, така, както се смеят децата. Смехът представлява вибрация, която разтърсва цялото тяло и спомага за движението на лимфата. Освен това носи усещане за радост, лекота и щастие. Има способността да разбива напрежението и стягането в зоните от тялото, които са най-пострадали. Ето затова казват, че смехът е здраве! Буквално.

Конкретният метод ще разделим на две части:

Първа част е смях, който активира лимфата в долната част на тялото: коремна кухина и полова област (ингвинални гънки). Тази област се повлиява изключително добре от т.нар. вътрешен смях. Методът използва смях, подобен на ситуация, в която не можем да се изсмеем с цяло гърло, но смехът напира отвътре и се опитваме да го задържим. Вибрацията е по-фина и вътрешна, като разтърсва цялата област на корема и тазовата област:

Втората част на практиката активира лимфата в тялото от диафрагмата нагоре. Използваме силен външен смях, който да активира лимфата в гърдите и под мишниците, както и в областта на врата и главата:

Методът съм го споделял както с хора, които посещават семинарите и редовните практики, така и с хора, които вече имат различни заболявания: автоимунни и онкологични (в период на възстановяване и ремисия). Тъжно е колко много хора са загубили умението си да се радват и смеят! Смехът е нещо естествено, което, по различни причини, е било прекършено у тях. Толкова сме цивилизовани като общество, че вече дори не можем да се смеем естествено!

Смеенето за активиране на лимфата е и чудесно допълнение към практиката на Лечебните звуци. Чрез звуците изкарваме дълбоко загнездени в органите отрицателни емоции и този процес, макар и ефективен, често е неприятен. За да изчистим допълнително тялото, можем да използваме смеха като завършваща практика, както и следващия метод:

„Да удариш 100 пъти пети в земята, за да изгониш всички болести“

2Втората практика се нарича „Да удариш 100 пъти пети в земята, за да изгониш всички болести“. Упражнението оказва голям ефект върху лимфата, без да е нужно да скачаме на въже или на батут. Обичам да подскачам на батут, но уви, това се случва твърде рядко, докато настоящият метод може да бъде изпълнявам навсякъде и по всяко време. Освен това, чрез метода на „удрянето“ на пети в земята ясно се усеща кои зони на тялото са под напрежение и са схванати. Създадената вибрация минава през цялото тяло, отпуснатите зони лесно я поемат и на свой ред започват да подскачат в такта на движението, докато стегнатите почти не помръдват. Много често при повечето хора това е

Много хора дори не съзнават на какви нива на стрес и сковаване е подложено тяхното тяло.

раменният пояс. Но също така може да бъде стягане в гърдите, стомах, който е на топка, или дискомфорт в гърба или коленете. Много хора дори не съзнават на какви нива на стрес и сковаване е подложено тяхното тяло.

Изпълнението е съвсем лесно: повдигате се на пръсти и отпускате тялото така, че тежестта да падне върху петите. Това създава вибрация във вътрешността на цялото тяло. Можете да контролирате силата на вибрацията така, че да е приятна. Важно е да отпуснете цялото тяло. Най-честите грешки при изпълнение са подскачане, т.е. отлепяне на пръстите на краката от земята, и вдървяване на раменния пояс. Отпуснете се и изпълнете упражнението с радост и вътрешна усмивка.

 

Ето и цялостното изпълнение на първите два метода, съединени в една практика:

Активиране на лимфната система с потупване

3Третата практика изглежда най-сложна от всички, но използваме едно и също движение за цялото тяло. Трябва само да се научат последователността и маршрутите, които следваме. За третата практика ще използваме бамбукова метличка. Практиката може да се изпълнява и с потупване с длани, които заместват уреда. Искам дебело да подчертая, че уредите са само помощни средства, при това не са незаменими. На Запад сме свикнали да възприемаме уреда като средство, което ще замени нашите усилия. Ще свърши работата вместо нас. В случая не е важен уредът, а знанието за това какво и защо се прави, последвано от всекидневна практика. 😀 Уредът е продължение на ръката, на ума и на намерението, които влагаме в практиката.

Уредът е само продължение на ръката

Бамбуковата метличка може лесно да се направи, като съберете и завържете в сноп бамбукови пръчки с дебелина 4-3 мм.

Потупване на 2 врати и 4 сгъвки.

В началото на практиката по „измитане“ на лимфната система използваме серия от потупвания по 3 пъти в 6 различни области. Това служи да подготвим съзнанието и тялото така, че да действат заедно, като едно цяло. Двете „врати“ са пъпът и областта срещу него, която се намира в областта на кръста, върху гръбначния стълб, между бъбреците:

4 линии на ръцете.

Старателно минаваме с потупващи движения по 4 линии по дължината на всяка ръка, за да активираме потока на лимфата. Линиите са наречени според пръста, към който водят:

 • линия на малкия пръст – вътрешен ръб на ръката
 • линия на трети пръст – вътрешна горна част на ръката
 • линия на палец/показалец – външен ръб на ръката
 • линия на безименен пръст – външна част на ръката

Усещането след изпълнение е за вътрешно вибриране в цялата ръка.

4 линии на краката.

По подобие на ръцете, краката се разделят на 4 области, така че да минат от всяка страна крайниците:

 • Вътрешна линия – областта, в която краката се допират един друг. Областта близо до слабините е деликатна, затова внимавайте със силата, която използвате!
 • Предна линия – обработва се големия бедрен мускул, като се пропуска капачката на коляното. Второто място, за което трябва да се внимава, това е подбедрицата и по-специално костта, която изпъква от едната ѝ страна. Затова минаваме встрани от нея, по меката част, където е мускул и има лимфа.
 • Странична или външна линия – това е външната страна на крака.
 • Задна линия – тук внимаваме единствено за сгъвката, която може да е много чувствителна при някои хора.

Изтупване на хълбоците.

Вибрацията, която създаваме чрез потупване в областта на тазобедрените стави, има за цел да повлияе на цялата тазова област и на лимфите, които се намират в голямо количество около половите органи. За целта трябва да се отпусне стягането в ставите и в цялата област, за да може вибрацията да достигне съдовете, които се намират в средата на таза. Вибрациите се усещат най-силно с кухите органи в областта: пикочен мехур и матка; в перинеумните и седалищни мускули; повлиява жлези като простатна жлеза, яйчниците и тестисите (силно препоръчително е мъжете да не носят тесни панталони и тясно бельо).

5 линии на коремната област.

Коремната кухина е проблемна за много хора. В нея се задържа много напрежение, което избива под формата на газове, забавена или ускорена %d0%b8%d0%b7%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d1%84%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b0 перисталтика. През коремната област минават двата най-големи кръвоносни съда в човешкото тяло: аорта и долна куха вена, като областта около тях е изпълнена с лимфни съдове и възли. Освен за лимфата, потупванията на корема се отразяват благоприятно на тънките черва и на дебелото черво.

Мислено разделяме коремната област на 5 линии: една средна, която разделя корема на две, и по две линии от всяка от страните ѝ. Почваме от най-лявата линия и последователно се изреждат всички линии до най-дясната част на корема.

 • Лява линия на дебелото черво – къса линия, която започва от лявата тазова кост до края на левите плаващи ребра. Потупваме най-външната лява част на корема, като повлияваме на крайната низходяща част на дебелото черво.
 • Лява част на тънките черва – по тази линия въздействаме на тънките черва, които се намират в дясната част на коремната кухина.
 • Средна линия – вибрациите, които са ниско долу в корема, достигат матката и пикочния мехур, в някаква степен и простатната жлеза. По средната линия въздействаме на лимфата около аортата и кухата вена. Прескачаме пъпа. Потупването в областта на слънчевия сплит може да е неприятно и да предизвика стягане, затова намалете силата на потупване и опитайте да релаксирате областта. Спомага за извеждане на излишна топлина от сърцето.
 • Дясна част на тънките черва – по тази линия въздействаме на тънките черва, които се намират в дясната половина на коремната кухина.
 • Дясна линия на дебелото черво – къса линия, която започва от дясната тазова кост до края на десните плаващи ребра. Потупваме най-външната лява част на корема, като повлияваме на крайната низходяща част на дебелото черво. Потупваме най-външната дясна част на корема, като повлияваме на началната възходяща част на дебелото черво.

Изчистване на черен дроб и жлъчка, и на далак, панкреас и стомах.

Черният дроб отработва част от филтрираните от лимфните възли токсини. Потупването спомага за отстраняване на прекалената горещина, която черният дроб генерира. Както и за неговото изчистване на физическо и емоционално ниво. Стомахът представлява органът, който събира напрежението и тревогата от далака и панкреаса. Самият далак е част от лимфната система. Потупването на цялата област премахва напрежението в стомаха, води до освобождаване на газовете в него, ако има такива.

„Събуждане“ на тимусната жлеза и тонизиране на белия дроб.

Тимусната жлеза е най-активна в детска възраст, поради което я наричат още „детска жлеза“. Тя има пряка връзка с имунната система. Т-лимфоцитите, продукт на тимусната жлеза, се специализират да разпознават нормалните функционални клетки на организма и да унищожават непотребните и патологично изменените такива (ракови клетки, клетки, увредени от отровни вещества, вируси, радиация и др.). Тимусът се развива и започва активно да функционира още преди раждането. Той достига максимални размери през пубертета. След 40 годишна възраст 90% от функционалната му тъкан се заменя с мастна. Потупването на тимуса, в съчетание с практики като Вътрешната усмивка и медитация на Микрокосмическата орбита, може да удължи неговия „работен живот“ и да засили имунната система.

Потупването на двете области под ключиците, в горната част на гръдния кош, тонизират белия дроб и засилват неговата енергия.

Потупване на лопатките на гърба.

Както може би сте забелязали, пропуснахме два от жизненоважните вътрешни органи: бъбреци и сърце. Те не се потупват, тъй като потупване може да „травмира“ бъбреците, а при сърцето – да доведе до аритмия. Тези два органа се масажират по специфичен начин, който ще покажа в друга статия. Заедно с потупването на слънчевия сплит, потупването на лопатките въздейства косвено и върху сърцето и прекомерната топлина в горната част на гърдите. Потупването не е само върху лопатките, а от двете страни на гръбнака, без да се засяга гръбнака.

Често използвам метафората, че тази практика е като изтупване на стар килим.

За ползите и въздействието може да се каже още много, но целта е да насоча фокуса към изпълнението, а не към теоретизирането. По-важно е чрез практика да се усетят ползите, а не чрез умуване да се развива фалшиво усещане за знание. Такова знание, без практика, е мъртво, но най-важното – не спомага за поддържане на здравето. След като бъде научена,

Личният опит е най-важен!

практиката отнема не повече от 4-5 минути. При нужда може да бъде изпълнявана и по-дълго време, като потупванията на различните части на тялото се допълнят и разредят с пасивна (Ин) част, в която се усмихваме в съответните органи или части на тялото. Използването на практиката на Вътрешната усмивка е като катализатор, който ускорява процеса на изчистване на тялото. Усмихването води вниманието в съответния орган/част на тялото, след вниманието идва жизнената енергия (Чи), а след това идва и кръвта, която задвижва и лимфата. Мястото се почиства и подхранва. Усмивката отпуска стягането в мускулите и напрежението в органите, което спомага за по-доброто движение на енергията и на телесните течности.

Подготвям още материали, следете блога, както и групата във Facebook.

Благодаря, че отделихте време и внимание да прочетете тази статия! Забавна и ползотворна практика!