Два дни, два семинара и лекция, свързани с основни практики от даоскaта вътрешна култивация (вътрешна алхимия) .
Семинарите и лекцията могат да бъдат посетени отделно, а за най-любознателните, които посетят двата семинара, в знак на благодарност има по-добра цена, а лекцията ще е безплатна! Всеки от участниците ще получи кратко ръководство с описание на практиките.

За кого са подходящи семинарите: за хора, които никога не са се занимавали с даоски практики или практикуват самостоятелно, които искат да подобрят своето здраве, да балансират емоциите си и засилят своя творчески потенциал. Хора, които имат нужда да се свържат със себе си и да се опознаят по-дълбоко, да намалят среса и напрежението и да достигнат до ниво на вътрешно равновесие и хармония – семинарите са чудесно начало на опознаването на вашата вътрешна вселена чрез даоските практики.

25 юни, събота: Медитация на Микро-космическата орбита

Микро-космическата орбита е основната  и най-важна медитативна практика, върху която се градят всички останали даоски медитативни практики. Медитацията свързва физическото тяло, емоционалното тяло(жизнена енергия) и духовното тяло (ментална енергия) в едно цяло, за да увеличи жизнеността, като превърне телесните есенции в жизнена енергия (Чи), балансира всички вътрешни органи и жлези, и накрая подхрани творческата страна на духа/ума. На семинарът ще разгледаме в детайли начините на практикуване:

 • Запознаване с основните понятия в системата от практики;
 • Как да започнем практиката: условия и среда, разгряване на ставите и подготовка на тялото, емоциите и ума за практиката.
 • Подготвителни упражнения и основни методи на дишане: коремно и перинеумно.
 • Що е то центриране и кои са нашите три съкровища;
 • Кои са основните енергийни центрове, за какво служат, как да ги активираме и работим с тях;
 • Кратък самомасаж след практика.

Всеки от участниците ще получи папка с описание на изучаваните практики.

Час на провеждане: 9:45 – 16:30

Цена на семинара: 45 лв.

25 юни, събота, лекция на тема: „Здраве, сексуалност и духовност от гледна точка на Даоската вътрешна култивация“

Има два начина, по които се гледа на сексуалната енергия в духовните практики. Първият начин е да не се говори за нея, тъй като в повече духовни системи работата с нея е самостоятелна и е предвидена на по-високите нива на обучение. На масовия практикуващ не се споменава почти нищо, защото всяко ограничаване би го отблъснало. Вторият начин е да се гледа на дадена практика изцяло в сексуален аспект и нейното име да стане синоним на практики за сексуална разюзданост и удоволствие.

Даосите са много практични хора и са въвели сексуалното гун фу(методи за култивиране на сексуалната енергия), за да съхранят здравето и жизнените сили на своите ученици. Публична тайна е, в средите на практикуващите духовни системи, че сексуалната енергия е в основата на всякакво развитие на духа. Нейното изхабяване неимоверно намалява шансовете за развитие, често такива практикуващи стават тесногръди и изпълнени с предразсъдъци поради липса на същинска практика.

Лекцията ще засегне основни въпроси, свързани със значението на сексуалната енергия за поддържане на здравето. Ще погледнем към вътрешните трансформации, до които води съхраняването и преобразуването на сексуалната енергия в жизнена, а на жизнената в духовна.

Час на провеждане: 17:00 – 18:30

Цена на лекцията: 10 лв.

26 юни, неделя: Чи самомасаж – даоският път за подмладяване

От най-дълбока древност и до наши дни, даоските майстори са били удивително младолики. Един от източници на тяхната младост са били методите на даоисткия масаж: използването на вътрешната енергия или Чи, за да се укрепят и възстановят сетивата (очи, уши, нос, език, кожа) и вътрешните органи. Тези методи датират отпреди 5000 години и са били строго пазена тайна, особено частта с вътрешната работа. Без уменията за насочване на Чи към сетивата и вътрешните органи, чисто механичните масажни методи са с много по-малко въздействие и продължителност на положителните ефекти.

Богатството на Чи самомажа се състои в това, че е мощен метод, който винаги “носим” заедно с нас, когато имаме нужда от него: при силен стрес, предстоящи важни събития, житейски решения, преди бизнес срещи, при нужда от повече сила и енергия, за възстановяване след голямо физическо и психическо натоварване. От няколко масажни движения, които да ни вдигнат на крака за минути, до ежедневна програма за възстановяване на силите и подмладяване, Чи самомасажът представлява гъвкава система от масажни похвати, които да са винаги на разположение.

Методите и похватите на Чи самомасажа, които ще изучите в рамките на практическия семинар:

 • Представяне на практиките и техните основни принципи на действие;
 • Насочване на жизнената енергия. Целебните ръце;
 • 3 метода за активиране и изчистване на лимфната система;
 • Подмладяване на сетивата – очи, уши, нос, език, кожа. Самомасаж на лице и глава. Профилактика срещу главоболие и мигрена;
 • Самомасаж на корема – Чи ней дзан – самомасаж на вътрешните органи. Премахване на напрежението в областта на корема, релаксиране на нервната система, детоксикация на органите;
 • Методи за бързо тонизиране.
 • Всекидневен комплекс за Чи самомасаж на цялото тяло.
 • Самомасаж с бамбукова метличка – осигурени са от организатора.

Всеки от участниците ще получи папка с описание на изучаваните практики.

Час на провеждане: 9:45 – 16:30

Цена на семинара: 45 лв.

Цена за двата семинара (25 и 26 юни): 70 лв + безплатна лекция.

Къде: Даоски център Кан&Ли, който се намира в София, ул. Оборище 113-115, ет. 6, ап. 21.

Водещ: Иван Петков, сертифициран инструктор от Universal Healing Tao системата на Майстор Мантак Чиа; мобилен тел. 0893 478426; daodmin@gmail.com

Семинарите са изцяло практически. Препоръчително е участниците да бъдат в спортно облекло. В залата се влиза без обувки. Могат да се ползват чисти(!!!) спортни обувки.

За записване за семинарите и лекцията е необходимо да се направи предварителна резервация по телефон или имейл, тъй като местата са ограничени! Благодаря!